Po tragičnem dogodku, ki se je minuli teden zgodil v občini Markovci, se marsikdo sprašuje kako izboljšati varnost na domačih gradbiščih in kdo je za to sploh odgovoren.

Občina Markovci je še vedno zavita v črnino. Pretekli teden se je zgodila huda tragedija, v kateri je življenje izgubil petletni otrok.

Po poročanju medijev je šlo za petletno deklico, ki je padla v jašek, poln vode, v bližini hiše, kjer je gradbišče. Tam naj bi si družina preminule deklice ustvarjala nov dom.

Čeprav so deklico s helikopterjem odpeljali v bolnišnico, je bilo zanjo prepozno. Ogled kraja nesreče so opravili tudi kriminalisti, ki preiskavo nadaljujejo.

Takšne tragične nesreče na domačih gradbiščih vedno znova sprožajo vprašanje o tem, kdo je odgovoren za varnost na teh mestih.

»Če se dotaknemo zdaj zakonodaje, uredba zahteva in nekako določa, da je osnovna odgovornost na vseh gradbiščih domačem, večjem, manjšem s strani investitorja oziroma naročnika, pomeni investitorja. To je njegova osnovna odgovornost,« odgovarja Dejan Paj, koordinator za varstvo in zdravje pri delu na gradbiščih pri podjetju EDIBO.

Dejan Paj, koordinator za varstvo in zdravje pri delu na gradbiščih pri podjetju EDIBO

Nesreč, ki se vsako leto zgodijo na gradbiščih, ni malo. Iz statistike, pridobljene s strani Policijske uprave Maribor, se je na gradbiščih, na področju Upravne enote Maribor, v letu 2022 zgodilo 192 nesreč, lansko leto 157, letos skupno 55. 

Število predstavlja nesreče na vseh gradbiščih, ne samo domačih.

Vir: Policijska uprava Maribor

Na prvi pogled imamo včasih občutek, da so domača gradbišča manj nevarna kot tista večja, a temu ni tako.

»Investitor kot takšen je dolžen zagotoviti koordinatorja na večjih gradbiščih, ki skrbi za varstvo in zdravje pri delu, ki izdaja ukrepe, svetuje, predlaga, kaj se lahko popravi izboljša. Na domačih gradbiščih, kot so stanovanjski objekti pa koordinatorja ni. In tam načeloma v praksi ni človeka, ki bi skrbel za varstvo in zdravje pri delu,« je dodal Paj.

Na gradbišču so lahko samo osebe, ki so za gradbišče odgovorne, torej so v delovnem razmerju. Če se obiska gradbišče vseeno ni mogoče izogniti, je nujna osnovna varovalna oprema.

»Ustrezni čevlji, torej čevlji s kapico, neprebojni čevlji, čelada. To je ta neka osnova, vse ostalo, kaj pa še kdo mora uporabljati, je pa odvisno od tega kakšna dela opravlja ali pa pride samo kot obiskovalec nekaj pogledati,« je še razložil Paj.

Za vsako gradnjo je treba izdelati varnostni načrt, v katerem so zapisani varnostni ukrepi. Nesreče pa lahko preprečimo samo tako, da ga tudi upoštevamo.

Razmišljati in ukrepati je treba torej, še preden začnemo graditi. 

»Karkoli delate, delajte varno, razmišljajte vnaprej, kaj se lahko zgodi, predvidevajte, kaj se lahko zgodi, in ukrepajte, da se to ne bo zgodilo,« je zaključil Paj.

Primer v Markovcih še vedno preiskujejo kriminalisti. Zato bo več podrobnosti o tragičnem dogodku znanih po koncu preiskave. 

Starejše novice