Pred nami je nekaj pestrih kolesarskih dni – slovenski kolesarji osvajajo francoske strmine, doma pa bodo šolarji svoje znanje in veščine preizkusili prek številnih zanimivih aktivnosti.

Te aktivnosti v sklopu programa Varno na kolesu pripravljajo osnovne šole iz severovzhodne Slovenije. 

V teh dneh tako šole, ki so v letošnjem šolskem letu postale ambasadorke varnega kolesarjenja, z različnimi aktivnostmi učence spodbujajo k varni uporabi kolesa in ozaveščajo o kolesu kot alternativni obliki prevoza na krajše razdalje, kot je prihod v šolo in na obšolske dejavnosti.

Osnovna šola Selnica ob Dravi vse do 18. septembra 2020 v okviru Evropskega tedna mobilnosti pripravlja bogat nabor aktivnosti. Pričeli so s servisom koles za učence, učitelje in lokalno skupnost, pripravili pa bodo tudi varnostni poligon za učence, ki opravljajo kolesarski izpit. 

Učenci se bodo odpravili tudi na več kolesarskih voženj, med drugim na izlet po lokalni Jabolčni poti. Ker je vzdrževanje koles izjemno pomembno, jih bodo skupaj očistili, spoznali pa bodo tudi prvo pomoč za kolesarje, spregovorili o nujni uporabi čelade in sodelovali v kvizu o prometnih predpisih za kolesarje. 

Pester nabor aktivnosti bodo obogatila še zanimiva predavanja in delavnice, kot je priprava zdrave kolesarske malice.

Osnovna šola Selnica ob Dravi je že več let uspešna udeleženka programa Varno na kolesu, v sklopu katerega je večkrat dokazala, da jim ozaveščanje o varnosti v prometu in trajnostni mobilnosti veliko pomeni. S svojo angažiranostjo in znanjem s področja prometne varnosti je v preteklih letih večkrat navdušila, v minulem letu pa se je najbolje odrezala pri zbiranju prekolesarjenih kilometrov v sklopu naloge Jaz na kolesarskem izletu.

113 učencev je od oktobra do aprila prevozilo kar 85.726 kilometrov ter tako osvojilo servis koles, na katerem so lahko včeraj tako učenci kot ostali krajani preverili stanje svojih koles in jih pripravili na jesenske kolesarske dogodivščine.

Ob servisu koles so na Osnovni šoli Selnica ob Dravi kolesarski dan popestrile tudi druge zanimive in poučne aktivnosti, s katerimi so otroci okrepili svoje znanje o prometni varnosti in svoje spretnosti preverili tudi v praksi. Tako so skupaj s policisti opravili ogled obšolskih kolesarskih poti, prevozili varnostni poligon in se odpravili na kolesarski izlet po lokalni Jabolčni poti. Na pobudo programa Varno na kolesu so letos postali tudi ambasadorji varnega kolesarjenja, kar pomeni, da bodo v sklopu Evropskega tedna mobilnosti, ki se odvija od 16. do 22. septembra, aktivno ponesli sporočilo o pomenu gibanja in varnosti tudi v svojo lokalno skupnost. Na šoli bodo v prihodnjih dneh potekale še druge kolesarsko obarvane aktivnosti, kot so spretnostni poligoni, čiščenje koles, delavnica prve pomoči za kolesarje, kvizi o prometnih predpisih ter delavnica priprave zdrave in hranilne kolesarske malice.

Na Osnovni šoli Miklavž na Dravskem polju – Podružnica Dobrovce bodo v petek, 18. septembra, za vse petošolce pripravili spretnostni poligon, na katerem bodo lahko najmlajši preizkusili svoje kolesarske spretnosti tudi v praksi.

Zadnja etapa kolesarskih aktivnosti bo potekala na Osnovni šoli Ivanjkovci, kjer bo v petek, 25. septembra, potekal servis koles za učence in lokalno skupnost, nadobudni kolesarji pa se bodo preizkusili tudi na kolesarskem poligonu.

Starejše novice