Slika je simbolična.
V nekaterih domovih starejših se obetajo podražitve. Preverili smo, koliko več bodo starejši po novem odšteli za stroške bivanja.

V zadnjem obdobju smo priča podražitvam na vseh možnih področjih, le vprašanje časa pa je, kdaj bodo podražitev deležni tudi tisti najbolj ranljivi.

Več kot 22 tisoč oseb, ki bivajo v domovih za starejše, in njihove svojce, bodo kmalu doletele podražitve oskrbnin v domovih za starejše, marsikje že s 1. julijem 2023.

Domovi za starejše bodo primorani dvigniti cene oskrbnin, saj jim vlada ne bo več subvencionirala stroškov. Zaradi obžalovanja dodatnih podražitev v domovih pozivajo k nadaljevanju proračunskega sofinanciranja.

Ministrstvo za solidarno prihodnost je sicer v medresorsko usklajevanje posredovalo predlog novega interventnega zakona, s katerim bi ukrep omejitve rasti cen storitev v socialnovarstvenih zavodih, ki se je iztekel s 1. julijem, podaljšali do 1. januarja 2024.

Preverili smo, ali bodo tudi domovi starejših na Štajerskem primorani zvišati stroške bivanja.

»Naši stanovalci in svojci že sedaj s težavo zmorejo plačevanje oskrbnin«

V sporočilu za javnost je minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac pojasnil, da je dolžnost države poskrbeti za splošno dostopnost oskrbe:

»Prva naloga države je skrb za prebivalke in prebivalce. Zavedamo se izziva, ki ga dvig cen oskrbnin prinaša za denarnice oskrbovank in oskrbovancev ter njihovih svojcev.

Vlada mora zato zagotoviti splošno dostopnost oskrbe, ki ne sme biti odvisna od finančnega položaja posameznic in posameznikov.«

Predlog novega interventnega zakona je razveselil pristojne Doma Danice Vogrinec Maribor, kot nam je za Mariborinfo pojasnila pomočnica direktorja Maja Kovačič, brez pokritja države glede na povečane stroške bi le stežka poslovali

Prav tako se zavedajo, da so stroški bivanja že tako astronomski, nakar so se odločili, da za zdaj ne nameravajo dvigniti stroškov oskrbnin, kot so to s 1. julijem storili nekateri drugi domovi po Sloveniji:

»Naši stanovalci in svojci že sedaj s težavo zmorejo plačevanje oskrbnin.«

Iz Doma starejših občanov Tezno pojasnjujejo, da so na seji Sveta zavoda 28. junija bile potrjene cene, ki so izračunane v skladu z navodili Ministrstva za solidarno prihodnost in kot takšne ekonomski dvig cen omejujejo.

Ministrstvo je ob tem podalo obrazložitev, da bo izračun izrednega dviga cen, ki mora biti opravljen na podlagi predloženih kalkulativnih elementov, preverilo in podalo soglasje, ki ga še za zdaj niso sprejeli. 

Jasna Cajnko iz Doma starejših občanov Tezno razlaga, da je Svet zavoda potrdil cene. 

Tako od 1. julija naprej znaša dvig cene za oskrbo I  5,8 odstotka in za oskrbo IV  6 odstotka, višina cene oskrbe I znaša 25,40 evra na oskrbni dan in oskrba IV v višini 43,93 evra na dan. 

Brez povišanja cen bo negativno poslovanje neizbežno

S prenehanjem subvencioniranja stroškov oskrbnin so se v Domu upokojencev Ptuj odločili, da bodo tudi pri njih morali uvesti višje cene. Kot so nam dejali, bo brez povišanja cen negativno poslovanje neizbežno.

S prvim julijem so tako začele veljati nove cene stroškov bivanja, temu so botrovali predvsem stroški plač, podražitve hrane in energentov

»Iz naše analize razlik nabavnih cen živil izračunane na osnovi preverjanja cen od 1. aprila 2022 do 31. marca 2023 ugotavljamo povišanja nabavnih cen živil, in sicer pri segmentu kruha in pekovskega peciva za 103,55 odstotka, moke in testenine za 51,91 odstotka, mleko in mlečni izdelki za 29,96 odstotka, jajca za 78,57 odstotka, perutnina za 41,29 odstotka, sveže rdečo meso za 7,17odstotka, ribe za 6,81 odstotka, sveža zelenjava za 106,17 odstotka.«

Zaradi navedenega so se v vseh enotah (matična enota Ptuj, Muretinci, Kidričevo, Juršinci, Žabjak in Koper) Doma upokojencev Ptuj cene oskrbnin uskladile za 5,9 odstotka.

Pri izredni uskladitvi cen so upoštevali rast stroškov dela ter materiala in storitev, pri čemer pa rast posameznega elementa v izračunu cene ni smela biti višja od vrednosti, ki jih je določilo pristojno ministrstvo (stroški za plače - 6,7odstotka, drugi stroški dela 13 odstotka, stroški materiala in storitev - 7,1odstotka), so nam za Mariborinfo pojasnili iz Doma upokojencev Ptuj. 

V matični enoti Ptuj je tako cena osnovne oskrbe sedaj 23,24 evra na dan.

Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane, ki ima eno enoto v Poljčanah in eno enoto v Slovenski Bistrici, pojasnjujejo, da naj bi 1. julija prišlo do izredne uskladitve cen socialnovarstvenih storitev.

Zaradi povečanih stroškov plač in drugih stroškov dela kot tudi povečanja stroškov materiala in storitev je z Oskrbo I predvidena izredno uskladitev v višini 5,9 odstotka, za oskrbo IV pa kar za 6,5 odstotka višja oskrbnina

Zanimalo pa nas je tudi, ali se bodo dvignile cene v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec, kje bivajo osebe, ki imajo težave v duševnem zdravju in težave v duševnem razvoju.

Iz zavoda v Slovenskih Goricah, kjer je poskrbljeno za okoli 640 stanovalcev, obljubljajo, da zaenkrat ne bodo podražili stroškov bivanja. 

Komentarji (13)

Pohorčan (ni preverjeno)

Prekleta banda pernata - holobarka! Celi život sen rinta na kraju pa tako banda so fsi......

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

Računam na evtanazijo DR RADAN vrni se prosim

Default (ni preverjeno)

Hvala levuharji samo da bo dovolj denarja za yugo migrante

BlackSunEmpire (ni preverjeno)

Važno, da imamo za plače elit v javnem sektorju z (5+ mestnimi plačami), za dokapitalizacijo bank ki jih ta-iste elite ožemajo zavoljo lastnih finančnih interesov.
Važno da imamo denar za neko brezvezno članarino v UN ki ne koristi nikomur
Važno da imamo denar za migrante in njihovo širše sorodstvo, ki živijo desetletja na slovenskih plečih
Važno da je denar za skoruptirane 25x preplačane državne projekte kjer odkrivajo toplo vodo in se tapkajo po ramenih
Važno da imamo denar za neke dobrodelne projekte v Afriki, ki nimajo popolnoma nič z nami ali našo kulturo - še več sovražijo nas ker smo beli.

Saj nas Slovenskih davkoplačevalcev nihče ne vpraša kaj želimo ali kako se bo zapravljal naš davkoplačevalski denar. mediji šinfate tujino in kot primer ZDA pa maš legalno v ZDA v meku po 18$/h plače tedensko v koverti. Tukaj te država prisili, da uporabljaš skoruptirano bančništvo da si kupujejo vile in jahte v tujini preko davčnih oaz. Jaz pa izterjevalce zaradi 3000€ ker sem pregorel in nisem več zmogel - so mi prišli plenit žlice in vilice.

Brezplačno zdravstvo? pa kdo koga tukaj napiz**je. Kako zdravstvo? Sami nesposobni prenapihjeni yu be**ki ki v trudu, sposobnosti ali znanju ne sežejo pravim zdravnikom v tujini do gležnjev. Sramota.

Izdajalci slovenskega naroda še pride vaš čas.

Teznoo (ni preverjeno)

Pravilno. Banda svečkarska, zapufali ste Slovenijo za 500 let !

razum (ni preverjeno)

levuharjem so že skozi zgodovino vedno drugi za vse krivi, a nede?

In reply to by Teznoo (ni preverjeno)

Teznoo (ni preverjeno)

Fašistični gnoj.

In reply to by razum (ni preverjeno)

Ljubo (ni preverjeno)

Nepremičnine bodo podarjali cerkvenim pedofilom, dom pa jim bomo plačevali davkoplačevalci, le sanjajte.

pohorskisvizec

Pernati bo pokopal vse...Min. Maljevec.....wtf!

Surfeiter (ni preverjeno)

Pernati bo pokavsal vse ... skrij babo ...

In reply to by pohorskisvizec

Radmila (ni preverjeno)

Naj gredo k Janši na vikend v Trento, če je sodni postopek že zaključen.

Mbb (ni preverjeno)

za ono sranje ki se imenuje bolnica franja
pa vlada daje milijone in milijone
da bi pa naši upokojenci imeli boljše nastanitve to pa ne

Bojan Boki (ni preverjeno)

Dejstvo 1: "Košarica 15 osnovnih živil je na zadnjem državnem popisu dosegla povprečno vrednost 30,28 evra, razširjena košarica 28 osnovnih živil pa 48,89 evra, kar je najnižja povprečna vrednost, odkar izvajajo ta popis." Zdaj pa Maljevac izjavi, da so se cene hrane drastično povečale, zato naj bi bila nujna podražitev oskrbe v DSO domovih starejših oseb. Golob in Maljevac: kdo zdaj laže?!?

Starejše novice