Nov predor Pekel (vir: Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo).
Nov viadukt Pesnica dobiva končno podobo, v predoru Pekel nameščajo tire.

V maju je bila zaključena izvedba zadnjega segmenta tira na togi podlagi na viaduktu Pesnica, začela pa se je izvedba tira na togi podlagi v predoru Pekel, je danes sporočila Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo.

Zaključek izvedbe tira je predviden konec meseca junija 2023.

Na viaduktu nameščajo tudi steklena protihrupna ograja

Tir na togi podlagi v primerjavi s klasičnim tirom na tirni gredi potrebuje manj vzdrževanja, ima daljšo pričakovano življenjsko dobo in zagotavlja udobnejšo vožnjo, je pojasnila direkcija.

»Z uporabo sistema tira na togi podlagi je izključena možnost nastanka napak v geometriji tira med vzdrževalnimi deli, kar je še posebej pomembno na umetnih objektih. Zaradi možnosti neposredne pritrditve na objekte, nižje konstrukcijske višine in teže v primerjavi s klasično progo, ga vgrajujemo na odseke v predorih in premostitvenih objektih,« so dodali.

Na viaduktu nameščajo tudi steklena protihrupna ograja, višine dva metra. Do preusmeritve prometa na novo traso v sredini avgusta 2023 bodo morali izvesti še dela na južnem in severnem portalu predora ter zaključiti dela na elektro in strojni opremi v predoru Pekel.

Dela izvajajo v okviru prve faze projekta nadgradnje železniške proge Maribor-Šentilj-državna meja, ki je sofinanciran iz kohezijskega sklada. Omenjena viadukt in predor sta nova objekta v sklopu nadgradnje proge, katere cilj je med drugim povečanje varnosti prometa in zmogljivosti proge ter hitrosti na do 120 kilometrov na uro.

V drugi fazi je v skladu z dogovorom z Avstrijo glede na prometne potrebe predvidena še gradnja drugega tira, pojasnjujejo na spletni strani ministrstva za infrastrukturo Krajšamo razdalje.

Železniška proga, ki je bila zgrajena leta 1846 v okviru gradnje Južne železnice Dunaj-Trst in je dolga skoraj 16 kilometrov, je del glavne železniške proge št. 30 Zidani Most-Šentilj-državna meja. Je tudi del baltsko-jadranskega koridorja, ki poteka na relaciji Gradec-Šentilj-Maribor-Ljubljana-Koper/Trst, poleg tega pa je tudi pomembna povezava z Luko Koper ter neposredna povezava Avstrije na Sredozemski koridor.

Proga je od Sežane do Maribora zgrajena kot dvotirna, med Mariborom in Šentiljem oziroma državno mejo pa je enotirna. Proga je bila elektrificirana leta 1975, še navaja omenjena spletna stran.

Komentarji (3)

Varuh konkurence (ni preverjeno)

Enih 5 let še, pol pa še 5 let da odpravijo pomanjkljivosti, pa bo. Se vidi da ga paraplegiki gradijo.

Tafgooo (ni preverjeno)

Če bi znal brati bi videl, da se dela zaključijo konec meseca.

In reply to by Varuh konkurence (ni preverjeno)

Lilian Marr (ni preverjeno)

I’m making 80 US dollars for every hr. to finish some internet providers from home. I absolutely never thought it would try and be reachable anyway. My comrade mate got $13k just in about a month effectively doing this best task and furthermore she persuaded me to profit. Look at additional subtleties going to
this article..__________ https://boostyourwealth02.blogspot.com/

Starejše novice