V sredo, 8. maja, je v dvorani ŠTUK potekalo finale letošnjega Šourocka 2019, kjer se je za zmago potegovalo pet skupin.

Z letošnjim Šourockom so organizatorji ponovno pokazali, da alternativna glasbena scena še živi in da je zanimanje zanjo še kako veliko. Že tradicionalna 16. izvedba Šourocka je na ŠTUK privabila ogromno obiskovalcev in podpornikov skupin, ki so se potegovale za letošnjega zmagovalca.

V  finalnem večeru so nastopili 7ate9, Apory Museum, Infected, Bajta 23 in Fat Butlers, za konec pa so celotno dogajanje popestrili še lanski zmagovalci Spotless Minds, ki so ponovno navdušili obiskovalce. 

»Šourock je vsako leto nekaj posebnega, ker je to, kar je; ker se zberemo ljudje, ki nas povezuje ljubezen do glasbe. Letos nas je bilo res veliko, za kar smo organizatorji še posebej veseli. Dokazali smo, da scena živi, da je zanimanje za alternativno glasbo še kako prisotno. Ljubitelje glasbe smo nagovarjali s sloganom »V živo je živo!«, s katerim smo sporočali, naj podpirajo (mlade) glasbenike na način, da obiskujejo koncerte, saj ti ohranjajo sceno živo,« je povedala organizatorka Rebeka Kopčič.  

Žirija je bila pred težko odločitvijo

Letošnji Šourock se je razlikoval po tem, da so žirantje - Marko Furek, Marko Soršak, Martin Bezjak, Matic Mlakar in Denis Jančič po vseh treh predizborih razglasili vse finaliste naenkrat. Dogovor je bil, da si najprej ogledajo vse nastope, preden se odločijo, koga od nastopajočih bodo poslali v finale. 

»Seveda, odločitev ni bila lahka. O tem priča že dejstvo, da je komisija namesto treh finalistov izbrala štiri, saj se nikakor niso mogli odločiti le za tri. Enega je izbrala še publika, kar pomeni, da smo jih imeli skupno pet,« doda Kopčičeva. 

Zmagovalci Šourock 2019 so Fat Butlers

»Najprej bi rada povedala, da so bili komisiji všeč prav vsi finalisti, vsak po svoje. Nihče se ni odrezal slabo. Vsak po svoje je bil zanimiv, a se je na koncu pač potrebno odločiti. Debata komisije ni bila kratka, vendar so soglasje na koncu le dosegli,« še pristavi.

»Dejstvo je, da so vsi finalisti dobri glasbeniki, kar pa ni edini pomemben kriterij, saj je poleg smisla za glasbeno ustvarjanje potrebno upoštevati še druge elemente – nastop, smisel za stik s publiko, karizmatičnost, energičnost … Velika prednost skupine Fat Butlers je prav njihova energičnost, ki predstavlja 'piko na i' in s katero skupina v kombinaciji s svojim dobrim glasbenim potencialom prepriča poslušalce,« nadaljuje organizatorka. 

O načrtih za prihodnje leto še ne želijo razpravljali, zagotovo pa se zgodba, ki traja že 16 let, še ne bo zaključila. Želijo jo razvijati in nadgrajevati še naprej, pravijo.

Preberite še

Starejše novice