Kot je za uredništvo dejal direktor Pokrajinskega arhiva Maribor Ivan Fras, so dobili potrditev z ministrstva, da so sredstva zagotovljena in upajo, da bo letos dejansko prišlo do izvedbe.

Že v času vlade Mira Cerarja je padla obljuba, da bo prazna zgradba nekdanjega Muralista na Cvetkovi ulici v Murski Soboti dobila novo življenje.

Tja naj bi namreč preselili obširno arhivsko dokumentacijo o Prekmurju, sčasoma pa naj bi to postala samostojna enota Pokrajinskega arhiva Maribor.

Sredstva za obnovo nekdanjega Muralista vendarle odobrena

A vse ni šlo čisto po načrtih, saj so ugotovili, da bi za tovrstno dejavnost bila potrebna zajetna adaptacija objekta.

Soboška občina je vmes svoj del izpolnila in na državno prenesla 1200 kvadratnih metrov nepremičnin okrog objekta, Pokrajinski arhiv Maribor pa je čakal še zeleno luč za projekt s strani ministrstva za kulturo. Ta naj bi bila sedaj prižgana.

Poleg velike adaptacije tudi tri nove zaposlitve

Kot je za uredništvo dejal direktor Pokrajinskega arhiva Maribor Ivan Fras, so dobili potrditev z ministrstva, da so sredstva zagotovljena in upajo, da bo letos dejansko prišlo do izvedbe.

»Smo v fazi priprave razpisa za izbiro izvajalca gradbenih del. Menim, da bi se vse skupaj moralo začeti izvajati v začetku jeseni,« je potrdil Fras, ki ocenjuje, da bi sama adaptacija trajala vsaj dobro leto, vrednost celotnega projekta pa znaša okoli 3,5 milijona evrov.

»En del stavbe se bo zrušil, vključena je še oprema, poleg tega se obetajo tudi tri zaposlitve,« je še dodal direktor pokrajinskega arhiva.

Sredstva bodo zagotovljena iz nove finančne perspektive Evropske unije, saj ga je vlada uvrstila med pomembne investicije za okrevanje po epidemiji.

Kaj vse bo v Muralistu?

Po poročanju STA, so gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo s spremembo namembnosti obstoječega poslovnega objekta v poslovne prostore za hrambo arhivskega gradiva pridobili v letu 2017.

Novi prostor z nekaj manj kot okoli 1700 kvadratnih metrov površine bo vključeval arhivska skladišča, čitalnico, predavalnico, razstavišče, knjižnico, delovne prostore, razpraševalnico, konferenčno sobo in ostale funkcionalne prostore. V stavbi bo nameščeno tudi dvigalo, uredili bodo tudi okolico.

Soboški župan Aleksander Jevšek, direktor Ivan Fras in takratni minister za kulturo Tone Peršak so si prostore ogledali že leta 2016.

Pokrajinski arhiv načrtuje tudi novo poslovno stavbo

Pokrajinski arhiv Maribor letos načrtuje tudi nakup opreme v višini 23.000 evrov. Ta zajema štiri osebne računalnike, nadgradnjo sistema kontrole pristopa in evidence delovnega časa, nabavo tiskalnikov in stojala ter obnovo spletne strani.

Investicijsko vzdrževanje je predvideno v višini 85.000 evrov in zajema odstranitev ionizacijskih detektorjev požara na objektu Muralist v Murski Soboti, obnovo arhivskih regalov v skladišču na Glavnem trgu v Mariboru ter za Pokrajinski arhiv Maribor zelo pomembno obnovo poslovnega prostora za potrebe sprejemne pisarne za stranke in prodajalno.

»Vsa finančna sredstva za nakup opreme in investicijsko vzdrževanje bo v celoti zagotovilo ministrstvo za kulturo,« so za STA sporočili iz arhiva.

Skupaj z Mestno občino Maribor in ministrstvom za kulturo si obenem prizadevajo, da bi v letošnjem letu izvedli nakup zemljišča, ki bo omogočil, da se začnejo vsi potrebni postopki za pridobitev gradbenega dovoljenja za izgradnjo nove poslovne stavbe za potrebe Pokrajinskega arhiva Maribor.

Finančna sredstva za nakup zemljišča se bodo po napovedih črpala iz integralnih sredstev državnega proračuna, še piše STA.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kuckuc (nepreverjen)

Ko beres ta clanek dobis obcutek, da bo pokrajinski muzej Maribor v Murski Soboti.

Starejše novice