Slovenski šolarji so po poletnih počitnicah ponovno sedli za šolske klopi, z novim šolskim letom pa se vrača tudi program Varno na kolesu, največji kolesarski projekt za osnovnošolce v Sloveniji.

Od leta 2012 je program združil že več kot 26.000 šolarjev in šolark iz več kot 250 slovenskih osnovnih šol ter tudi letos nadaljuje svojo pot ozaveščanja o varnosti v prometu.

Mladi kolesarji in kolesarke se bodo v sklopu inovativnih, tematskih in zabavnih nalog spoznavali s cestnoprometnimi predpisi, se s pomočjo zanimivih kolesarskih aktivnosti pripravljali na varno vključitev v promet in se obenem še potegovali za privlačne praktične in denarne nagrade.

Programu Varno na kolesu se lahko pridružijo vse osnovne šole, in sicer s prijavo prek spletnega obrazca do 15. septembra 2020.

Naloge so kot v preteklih letih razdeljene na dva sklopa, ki sta namenjena petošolcem, ki bodo v letošnjem šolskem letu opravljali kolesarski izpit, in vsem ostalim učencem od prvega do devetega razreda.

Poudarjajo pomen kolesa kot trajnostnega prevoznega sredstva

Poleg ozaveščanja o varnosti v prometu program letos postavlja v ospredje tudi pomen kolesa kot trajnostnega prevoznega sredstva in v čim večjem številu spodbuja mlade, da svoj prosti čas preživljajo aktivno in z ozirom na okolje.

Učenci, ki se bodo v letošnjem šolskem letu pripravljali na kolesarski izpit, bodo analizirali nevarne točke v svojem kraju, predstavljali pozitivne primere kolesarjenja v svoji občini in na kreativen način razmišljali o različnih prometnih situacijah.

Vsi ostali učenci pa bodo pripravljali ukrepe in priporočila za odpravo prometnih pomanjkljivosti v šolski okolici ter v svojem prostem času na kolesu nabirali kilometre za svojo šolo.

Za svoj trud, uspešno opravljene naloge in aktivno ozaveščanje o varnosti v prometu bodo sodelujoče šole nagrajene v maju 2021, ko bo potekala slavnostna razglasitev zmagovalcev.

Starejše novice