Slika je simbolična.
Prva pošiljka cepiva proti covidu-19, okoli 10.000 odmerkov, je namenjena domovom za starejše. Preverili smo, kakšen interes beležijo v mariborskih in ptujskih domovih, saj bodo s cepljenjem pričeli že to nedeljo.

Tovornjaki s cepivom proti covidu-19, ki sta ga razvili podjetji Pfizer in BioNTech, so na poti v Slovenijo in bodo prispeli predvidoma v soboto, že naslednji dan pa naj bi se pričelo cepljenje v domovih za starejše.

Vsaka država Evropske unije bo dobila 9351 odmerkov, v naslednji pošiljki, ki naj bi ravno tako prispela še letos, pa pričakujemo še dodatnih 6825 odmerkov.

Kot je bilo tudi predvideno v strategiji cepljenja, bodo prvi na seznamu za cepljenje varovanci domov za ostarele in zaposleni, zato so na ministrstvu zbirali podatke, kakšen interes vlada v domovih, saj bo cepljenje seveda prostovoljno in tudi brezplačno.

Cepljenje se bo izvedlo v samih domovih, pripravili pa so razdelilnik, ki temelji na podatkih o številu oskrbovancev, ki so okužbo že preboleli, in tistih, ki so izkazali interes za cepljenje. V ta namen naj bi bila porabljena celotna prva pošiljka cepiv. 

Mariborskemu in ptujskemu zdravstvenemu domu skupno skoraj 800 odmerkov

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, ki pokriva območje petih domov za ostarele - torej Dom Danice Vogrinec Maribor, Dom pod gorco, Dom starejših Idila, Jarenina, Dom starejših občanov Tezno, SeneCura Dom starejših občanov Maribor, bo dobil 492 odmerkov cepiva proti covidu-19.

Zdravstveni dom Ptuj, ki bo cepljenje izvajal v Domu upokojencev Ptuj - natančneje enote Ptuj, Kidričevo, Muretinci, Juršinci, pa bo v prvi pošiljki prejel 300 odmerkov cepiva. 

Dom pod Gorco: Željo po cepljenju izrazilo kar 90 odstotkov vseh stanovalcev

V Domu pod Gorco razkrivajo, da so na podlagi razpisa s strani ministrstva za zdravje pridobili podatke, koliko stanovalcev in koliko zaposlenih izkazuje interes za cepljenje proti covid-19. Pri stanovalcih, ki niso zmožni samostojnega odločanja, pa so kontaktirali svojce oziroma njihove zakonite zastopnike.

Interes po cepljenju je izkazalo 43 zaposlenih in 119 stanovalcev. V domu je sicer trenutno zaposlenih 97 zaposlenih, biva pa 132 stanovalcev, pri čemer imajo za devet prosilcev sklenjeno rezervacijo in bodo sprejemi v naslednjih štirinajstih dneh.

»Glede na nova navodila s strani ministrstva za zdravje, bodo prva cepiva namenjena stanovalcem, ki še niso preboleli covid-19. Teh stanovalcev je v našem domu 35, za cepljenje pa se je odločilo 29 stanovalcev. Ostali pridejo na vrsto v drugem terminu,« pojasnjuje direktor Doma pod Gorco Gregor Židon.

»Tako imenovane kampanje ne bomo izvajali. Seznanjamo pa stanovalce kot svojce s strokovnimi smernicami, ki jih prejemamo. Večina jih spremlja novice preko medijev in so dokaj dobro poučeni o bolezni kot tudi pomenu cepljenja. Menimo, da je glede na izražen interes po cepljenju s strani 119 stanovalcev, kar pomeni kar 90 odstotkov vseh stanovalcev, zelo pozitivno sprejeta potreba po cepljenju,« še dodaja direktor doma.

Dom starejših Idila: Marsikdo bo počakal na 'drugo' cepljenje

V Domu starejših Idila v Jarenini so pravkar zaključili z izvajanjem anket, cepljenje pa načrtujejo za 29. december.

»Vseh zaposlenih nas je 90, od tega prebolelih 32, interes po cepljenju je izkazalo 23 zaposlenih, ker pa bodo v prvi vrsti cepljeni tisti, ki še covida niso preboleli, bo cepljenih dvanajst sodelavcev. Od 158 stanovalcev so covid prebolele 103 osebe, torej za cepljenje 55 oseb, dejansko se bo od tega cepilo 41 stanovalcev,« je pojasnila Alica Rendulić iz Doma starejših Idila.

»K cepljenju seveda sodelavce spodbujamo, saj delamo z najbolj ranljivimi skupinami, ki jih je potrebno zaščititi, s tem pa zaščitimo tudi sami sebe. Marsikdo bo pa počakal na 'drugo' cepljenje,« še dodaja.

Dom upokojencev Ptuj: Stanovalce spodbujajo k cepljenju po domskem mikrofonu

V Domu upokojencev Ptuj, ki zajema enote Ptuj, Kidričevo, Muretinci, Juršinci in Koper, izvajajo anketo pri vsakem stanovalcu ali svojcu in zbirajo izjave oziroma podpise, da se strinjajo s cepljenjem.

Za cepljenje je skupno v vseh enotah doma izrazilo interes 376 stanovalcev, kar predstavlja 62 odstotkov, in 57 zaposlenih, kar predstavlja 13 odstotkov.

V vseh enotah Doma upokojencev Ptuj je trenutno 611 stanovalcev, natančneje 476 v enotah okolice Ptuja in 135 v enoti Koper, v vseh enotah pa je skupno 449 zaposlenih.

»Stanovalce smo pozvali in jih spodbujamo k cepljenju po domskem mikrofonu, vzpodbuja jih osebje na oddelku in ostali strokovni delavci,« je pojasnila nova direktorica doma Vesna Šiplič Horvat.

Kako bo v ostalih?

V Domu Poljčane so interes za cepljenje preverjali že dvakrat, zdaj, tik pred cepljenjem, pa še enkrat, saj so morali podatke posredovati na ministrstvo za zdravje.

»Med stanovalci, ki covida še niso preboleli, ti se lahko zdaj cepijo, je interes precej visok, cepilo se jih bo okrog 80 odstotkov,« nam zaupa Iva Soršak iz Doma Poljčane. Pri zaposlenih pa je interes bistveno nižji, cepilo se jih bo 17,3 odstotka.

V Domu Poljčane je trenutno 354 stanovalcev, 230 v Poljčanah, v enoti Slovenska Bistrica pa 124. V obeh domovih in na pomoči družini na domu pa je trenutno skupaj zaposlenih 225 delavcev.

»Vsekakor bomo zaposlene spodbujali k cepljenju, kaj več pa žal ne moremo narediti,« še dodajajo.

Poizvedovanja smo poslali tudi  na Dom Danice Vogrinec Maribor, Dom starejših občanov Tezno in SeneCura Dom starejših občanov Maribor, ampak nam do objave članka odgovorov niso posredovali.

Glede na razdelilnik po zdravstvenih domovih pa je moč oceniti, kakšno je zanimanje za cepljenje. To je na minuli novinarski konferenci poudaril tudi resorni minister Janez Cigler Kralj, ki je zato znova pozval vodstva zavodov, naj svoje zaposlene spodbudijo k cepljenju, sploh v luči dejstva, da je virus v domove starejših večinoma vstopal preko zaposlenih z asimptomatsko okužbo.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
funek (nepreverjen)

Le navalite in se cepite saj v Slovenijo prihaja evtanazija

dd (nepreverjen)

BEEE, HITRO PO ČIP

Jezn (nepreverjen)

Kaki udarni naslov...

Voznik (nepreverjen)

Vse smrdi po čimprejšnjemu krepanju zato pa navaljujejo v te domove vsak pameten se ne bo kar tako cepil hitro dobro jim spirajo možgane.zakaj pa se ne bi najprej cepili vladniki in zdravniki pa da vidimo kak dolgo bodo lahko uživali .

Hojs_MB (nepreverjen)

Super, končno. Naj še pride dovolj za vse ostale čim prej.

dd (nepreverjen)

BEEEEEEEEEE, BTW TUDI PO CEPLJENJU BOŠ MORAL NOSIT MASKE IN SE NEBOŠ SMEL DRUŽIT, A TI TO KAJ POVE

In reply to by Hojs_MB (nepreverjen)

11 (nepreverjen)

Kdo se te z tabo druži če si konj?

In reply to by dd (nepreverjen)

Starejše novice