Slika je simbolična. (Foto: Bobo)
Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na novinarski konferenci po seji sveta za nacionalno varnost ob tokratni ujmi dejala, da podatki pričajo o strahoviti razsežnosti katastrofe.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je izpostavila enotnost politike, ki sporoča državljanom, da niso sami in da bo država naredila vse, kar lahko. Pomagala pa bo tudi mednarodna skupnost, je dejala.

Predsednica je tudi danes izpostavila prizadevno delo vseh pristojnih služb in reševalnih ekip in se jim zahvalila za njihovo delo. Med drugim je nanizala, da so v zadnjih 48 urah v 145 občinah zabeležili več kot 3000 dogodkov, s helikopterji so rešili že 121 ljudi.

»Ti podatki seveda govorijo o tej strahoviti razsežnosti katastrofe, ki ji Slovenija še ni bila priča v svoji samostojnosti,« je dejala.

Pozvala je, naj državljani številko 112 pokličejo le v nujnih primerih, organizatorje javnih prireditev pa, naj ravnajo odgovorno.

»Res sem neskončno vesela, da ljudje ne izkoriščajo stisk soljudi,« je poudarila.

»Kot predsednica republike si seveda želim, da ostanemo skupaj trdni, tudi zaveza na svetu za nacionalno varnost je šla v to smer,« je dejala in izpostavila, da stojijo skupaj na istem bregu tako z vladno koalicijo kot opozicijo.

»Izjemno zadovoljna in vesela sem, da je tudi opozicija tukaj z nami, da imamo neko nacionalno zavest v teh težkih trenutkih vsi skupaj, da bomo skupaj enotno delali, kar se da narediti v teh težkih situacijah. Vsi seveda želimo predati sporočilo prebivalkam in prebivalcem, da niso sami, da bo Republika Slovenija z vsemi svojimi kapacitetami naredila vse, kar lahko,« je dejala.

Povedala je tudi, da je prejela klice kolegov iz Hrvaške, Madžarske in Kosova.

»Zlasti sosednje države seveda spremljajo, kaj se v naši državi dogaja, in verjemite mi, da bo tudi mednarodna skupnost priskočila na pomoč. Slovenija se seveda v teh trenutkih odloča, kaj je tisto, kar trenutno najbolj potrebujemo,« je povzela.

»Tudi v popoplavni obnovi bo potrebna medčloveška pomoč«

Na današnji seji sveta za nacionalno varnost so se pogovarjali tudi o tem, kaj potem, ko voda odteče.

»Vlada bo z vsemi pristojnimi seveda pripravila konkreten načrt, lahko pa že danes rečem, da bo tudi v popoplavni obnovi potrebna medčloveška pomoč, solidarnost. Že danes apeliram na vse, da bodo pomagali tudi po tem, ko bo voda odtekla,« je pozvala.

Po njenih besedah namreč »ne bo dovolj samo to, kar bo lahko ponudila država, vsi skupaj bomo morali kot sosed sosedu, kot človek človeku pomagati in verjamem v Slovenijo, da bo stopila skupaj in da bomo s skupnimi močmi pomagali sočloveku in da bomo prebrodili to najhujšo ujmo v zgodovini skupaj in enotno,« je dejala predsednica.

Slovenija se namreč sooča s posledicami obilnih padavin v zadnjih dveh dneh, ki so povzročile poplave in sprožile številne plazove.

Velik del države je še vedno pod vodo, nekateri deli so odrezani od sveta, porušena je cestna infrastruktura, ponekod je onemogočen javni promet. Črno na Koroškem še danes oskrbujejo iz zraka.

Komentarji (12)

Default (ni preverjeno)

Transvezit grdi

Šumar (ni preverjeno)

Zanima me kdaj bo ta lažnjivka z možem dvignila denar iz davčnih utaj??? In pomagala Sloveniji oz. slovencem... Kdaj??? Glede na sredstva ki bodo sedaj prišla v Slovenijo... Se bo odtujilo še ogromno denarja za lastne žepe... Pomagali bodo sami sebi do denarja ne pa državljanom ki to nujno potrebujejo...

In reply to by Default (ni preverjeno)

pohorski bataljon (ni preverjeno)

Odveo Mujo Fatu kod ginekologa. Kad je pregled
zavrsio pita Mujo:
Sto je doktore?
Nista, Fata je trudna.
Pa kako trudna, pazio sam?
E moj Mujo, to ti je ko u prometu, pazis ti, al ne
paze drugi!

In reply to by Šumar (ni preverjeno)

Tičica (ni preverjeno)

Politiki boste tud kaj pomoči iz svojih žepov prispevali? Še nikjer nisem prebral,da se je kateri pripravljen čemu odpovedat,tako kot to počnejo športniki

Pujsa Pepa (ni preverjeno)

sem rekla da ne bom tiho
ampak kaj ko me noben kurc ne posluša

Čunga - lunga (ni preverjeno)

Medčloveška pomoč, bo spet najpomembnejša in bo rešila marsikakšno težavo, politiki pa se bodo še naprej "afnali" na plečih naših ljudi... Za medčloveško pomoč nam niso potrebni njihovi apeli, raje naj dajo "kakšno drobtinico iz svoje bogato obložene mize..."

Surfeiter (ni preverjeno)

Ste gledali? ... vse to je ljudem sporočila iz zadnjega sedeža najprestižnejše državne limuzine Mercedes S klase, ob branju iz šalabahterja, saj bivša voditeljica dnevnika ni znala "iz glave" povedati nič ... in še nekaj bi vas vprašal ga. predsednica ... kaj maste vi med nogami?

orožnik (ni preverjeno)

Ljubljanski polit kolesariat se še ni oglasil, lahko bi se organizirali v delovne brigade, udarna pesem bi bila "druže Kučan mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo". Nika se je, z dopusta in pravi, kako lepo, da si pomagamo, to pa juti vse, kar premore v svojih "intelekt" izjavah.

oropana (ni preverjeno)

Tajkunska politikantka, nehi samo prazno gobezdat, razdeli nekaj teh tvojih nakradenih milijonov ljudem v stiski, ali vedno samo neiskreno mlatiš prazno slamo in kradeš!

janban

Ni pa še sporočila do kdaj bo skupaj z možem skrivala denar v davčnih oazah in posledično s tem goljufala Republiko Slovenijo. Saj vemo, pomoč tem revežem, ki so ostali brez vsega gre iz pobranih davkov.

Rrt (ni preverjeno)

Pujči ni nič odneslo? S polno rit...jo je fajn sr...t.Najhujši so pa še tisti ,ki sočustvujejo na plaži

stevo z banja luke (ni preverjeno)

kje je arsenović

In reply to by Rrt (ni preverjeno)

Starejše novice