Predsedniku sveta krajevne skupnosti so člani izglasovali nezaupnico in s tem želeli njegovo predčasno razrešitev. A ta ostaja na mestu predsednika, saj statut mariborske občine glasovanja o nezaupnici ne pozna.

Na 14. redni seji sveta Krajevne skupnosti Malečnik – Ruperče, ki je bila 22. septembra lani, je bila predsedniku sveta krajevne skupnosti Jožefu Škofu izglasovana nezaupnica. 

Na omenjeni seji je bilo prisotnih pet članov izmed devetih, ki so glasovali s tremi glasovi za in dvema glasovoma proti nezaupnici.

Poslovnik Mestne občine Maribor postopka o nezaupnici sploh ne pozna

Služba za pravne zadeve je podala mnenje glede dopisa treh članov sveta Krajevne skupnosti Malečnik – Ruperče, z dne 21. februarja. 

Ti v dopisu prosijo za podajo mnenja, vezanega na pravno presojo postopka predčasne razrešitve predsednika sveta Krajevne skupnosti Malečnik – Ruperče. 

Služba za pravne zadeve je v mnenju obrazložila, da statuta Mestne občine Maribor določa, da se za delovanje sveta mestne četrti oziroma krajevne skupnosti smiselno uporablja poslovnik mestnega sveta. Te pa lahko sprejmejo svoj poslovnik.

Ker Krajevna skupnost Malečnik – Ruperče nima sprejetega lastnega poslovnika, se za delovanje krajevne skupnosti uporablja poslovnik mestnega sveta Mestne občine Maribor.

A poslovnik mariborske občine postopka glasovanja o nezaupnici ne pozna in ne predvideva.

Nezaupnica mehanizem uveljavljanja odgovornosti vlade parlamentu

Kot pojasnjujejo, je nezaupnica mehanizem uveljavljanja odgovornosti vlade parlamentu, urejena v Ustavi Republike Slovenije. 

Mestna občina Maribor postopkovna vprašanja razrešitev in odstopov članov organov in delovnih teles izvaja na podlagi določil v prej omenjenem poslovniku.

»Razlaga o nezaupnici, ki je v dopisu vsebovana v nasprotnem pravnem mnenju, ni primerna, saj se določila tam omenjenih pravnih predpisov ne uporabljajo za delovanje sveta mestne četrti oziroma krajevne skupnosti v Mestni občini Maribor,« so zapisali.

Predsedniku sveta krajevne skupnosti mandat ni prenehal

Nadalje so zapisali, da izglasovana nezaupnica izkazuje nezaupanje članov sveta k delu predsednika, a nikakor ne more predstavljati postopka o razrešitvi predsednika. 

Predsedniku sveta Jožefu Škofu zato mandat kljub prejeti nezaupnici ni prenehal.

Škof: »Žalostno res, da se s takšnimi stvarmi ukvarjamo«

Kako celotno zadevo komentira predsednik sveta krajevne skupnosti?

»Lahko samo to komentiram, da jim tista varianta o samostojni občini Malečnik ni uspela, potem pa je to maščevanje, da bi mene zamenjali,« je za Mariborinfo povedal Škof. 

Ob tem pravi, da gre za nagajanje nekdanjih predsednikov sveta. »Zdaj malo jih boli, ker smo aktivni, delamo s polno paro,« je povedal. »Naj se sami vprašajo, kaj bodo s tem dosegli,« dodaja in nadaljuje: »Jaz mislim, da ravno nasprotno.«

Kot pravi, o odstopu ne razmišlja: »Če bi radi, da bi jaz odstopil, se malo motijo, ker toliko še imam energije in volje.«

Dodaja, da se s tem niti ne misli ukvarjati: »Take stvari me niti ne vržejo iz tira, ker sem že toliko v letih in imam toliko kilometrine.«

»Žalostno res, da se s takšnimi stvarmi ukvarjamo, ker imamo zadosti dela,« dodaja.

Komentarji (2)

SLO (ni preverjeno)

Tipično za Slovenijo. Treba je komplicirati in komplicirati na vsakem koraku. Le kdo sestavlja takšne poslovnike? Ti veleumi bi morali biti podkovani z visoko šolsko izobrazbo?! Teorija in praksa pa je za nekoga vrh Triglava iz severne strani.

Klasika (ni preverjeno)

Škof je eden redkih, ki dvigne glas za Malečnik.

Starejše novice