FOTO: Alen Pajić
Mariborski kriminalisti so zaključili preiskavo množičnega pretepa, ki se je zgodil 7. januarja na Vodnikovem trgu, v katerem je bil zaboden 25-letni Mariborčan, ki je utrpel posebno hude telesne poškodbe, okoli polnoči pa izgubil življenje.

Izsledke zaključka kriminalistične preiskave januarskega množičnega pretepa na Vodnikovem trgu sta predstavila Robert Munda, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, in Robert Praček, vodja Oddelka za krvne in seksualne delikte v Sektorja za splošno kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

Doslej je bilo znano ...

Kot smo poročali, je mariborska policija 19. januarja predstavila izsledke prvega dela preiskave množičnega pretepa, v katerem je 7. januarja sodelovalo 16 udeležencev.

Robert Munda je takrat pojasnil okoliščine, ki so se tisto noč odvijale po zaprtju lokala Podroom. V njegovi neposredni bližini se je ustavilo vozilo. Za tem se je pripeljalo še eno vozilo, v katerem so bili moški, ki zaradi zaprtja ceste niso mogli nadaljevati poti. Pretep naj bi bil posledica »zgolj in samo zaradi verbalnega spora, ki je nastal na tem mestu«.

V napad se je vključila tudi skupina treh moških, ki je bila v neposredni bližini – med njimi pa je bil tudi 25-letnik, ki je po silovitem pretepu obležal v krvi. Vpleteni so se nato razbežali, poškodovanemu pa sta pomagala dva očividca, ki sta poklicala reševalce, a je ta v bolnišnici zaradi hudih telesnih poškodb umrl.

Preiskava zaključena: Kazenska ovadba zopet 35-letnika

Mariborski kriminalisti so danes potrdili, da so 17. januarja 2018 pred preiskovalnega sodnika privedli tri osumljence iz območja Maribora. Moški so utemeljeno osumljeni storitve kaznivega dejanja nasilništva, s tem, da so skupaj s še štirimi sostorilci napadli in pretepli skupino moških in žensk iz širšega območja Celja, ki so se po obisku omenjenega kluba odpravljali domov.

Vsi privedeni so bili že večkrat obravnavani za različna kazniva dejanja z elementi nasilja. Predkazenski postopek v tej zvezi je vodilo in aktivno usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Zoper vse tri je bilo tisti dan odrejeno sodno pridržanje, naslednji dan pa so bili zaslišani pri preiskovalnem sodniku, ki je zoper vse tri odredil pripor.

V okviru preiskave so kriminalisti opravili več sto razgovorov z osebami, ki bi o dogodku in kaznivih dejanjih lahko nudile koristne podatke, opravili so tudi več zasegov predmetov, hišna preiskava, več poligrafskih testiranj, pridržanj in drugih procesnih opravil. Tako so zavarovali ustrezne dokaze, ki jih je bilo potrebno obdelati in ovrednotiti, da so uspešno zaključili še potekajočo preiskavo.

Danes so policisti javnost seznanili, da so zaključili del kriminalistične preiskave, ki je nanašal na kaznivo dejanje posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom.

V tej zvezi so danes na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazensko ovadbo zoper 35-letnega moškega.

Kaj se je zgodilo?

Na podlagi zbranih obvestil, ugotovitev ogleda, rezultatov opravljenih preiskav v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju ter drugih ugotovitev možje v modrem utemeljeno sumijo, da je osumljeni tega kaznivega dejanja medtem, ko so ga na tleh pretepali, z nožem zabodel žrtev in ga pri tem posebno hudo telesno poškodoval.

Neposredni kontakt med osumljenim in žrtvijo potrjujejo zavarovani dokazi in sledi, tako biološke kot kontaktne, ki so jih kriminalisti pridobili z izvajanjem kriminalistične preiskave.

Za kaznivo dejanje posebno huda telesna poškodba s posledico smrti je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora od 3 do 15 let.

Bi lahko šlo za silobran?

Seveda se poraja vprašanje, če bi lahko šlo za primer silobrana, glede na to, da je bila žrtev napadalec in osumljeni žrtev. 

»Seveda, mi vedno podamo kazensko ovadbo za tistega, za katerega sumimo, da je storil kaznivo dejanje. Moje mnenje je, da bi to ravnanje, katerega opisujemo in katero je bilo ugotovljeno, lahko imelo znake silobrana, vendar to presoja tako tožilstvo, kot v nadaljevanju tudi sodišče. Verjetno oziroma zagotovo bi lahko šlo za prekoračen silobran, vendar če je temu tako, bo odločalo sodišče,« je povedal Munda.

FOTO: Alen Pajić

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Friderik 1950 (nepreverjen)

Zelo mi ježal za mladega fanta. Ko grem v soboto na tržnico mimo zidu, na katerem gorijo sveče me stisne pri srcu.
Moj komentar je dvojen. Prvič. Nekaj vpijočih dogodkov v 'varnem' mestu, se je zgodilo znotraj četrtine kvadratnega kilometra( Trust, Štuk, Tržnica). Kje je intervencijska policijska nočna patrulja. V mojem času je po mestu krožil kombi s šestimi policaji v 'ledrnatih' suknjah (inervencijska), ki so se jih vsi bali kot hudiča. Sedaj, ko pa je mesto kot študentsko mesto res postalo nevarno saj ga obiščejo tudi tuje tolpe, pa nič. Dežurni na policiji, kot da nimajo dovolj informacij, kot da s kriminalisti ne delujejo dovolj usklajeno, kot da se bojijo posredovati, delujejo le še kot ogledniki. Ponoči bi se bal brez orožja iti peš skozi mesto.
Drugič. Mladeničem je potrebno dati nek poduk, da če niso vsaj malo izurjeni, naj se ne zapletejo v pretepe, posebej ne s tolpami, ki iščejo pretep, ker nimajo nobenih možnosti. Še posebej je to nevarno ponoči in v gruči.
Za samoobrambo pa obstaja sedaj nekaj naprav, v zadnjem času posebno razpršilo (ne klasičen poprov sprej), ki izgleda kot sprej, v bistvu pa pljune jetko kislinsko snov, ki se iz kapljice razširi v obliko palete in deluje na razdalji do štirih metrov. Jasno, da je potrebno vsaj približno meriti v glavo napadalca.

markow80 (nepreverjen)

Dvomim, da je silobran lahko prekoracen. Ce je potreben silobran, potem je ze nekdo drug predtem prekoracil vse meje zakonsko dovoljenega, torej se je sam odlocil, da bo vstopil v pravno sivo obmocje v katerem nima zascite.

Starejše novice