Foto: Jaka Arbutina
V mariborskem zdravstvenem domu smo preverili, kako poteka cepljenje proti covidu-19 in ali je prišlo do večjih zavrnitev zaradi pojava domnevnih zapletov s cepivom AstraZenece.

Danes je sicer na eni izmed šol v Velenju odpadel pouk, saj je večje število učiteljev bolniško odsotnih po domnevnih zapletih zaradi včerajšnjega cepljenja s cepivom AstraZenece, a to ni imelo pretiranega vpliva na zaupanje mariborskih šolnikov v varnost cepiva.

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca na vprašanja Mariborinfo odgovarjajo, da nimajo podatkov o tem, da bi se povečalo število odpovedi cepljenja. Cepljenje tako poteka po predvidenem načrtu in brez sprememb.

Cepljenje šolnikov se v Mariboru pričelo že včeraj. Direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik je ob začetku cepljenja povedal, se je na cepljenje na cepilno mesto v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja prijavilo 3230 šolnikov.

Žižek Sapač: Pri velenjskih učiteljih ni šlo za stranske učinke

Kar se tiče zapletov v Velenju, direktorica soboškega zdravstvenega doma Edith Žižek Sapač meni, da ne gre za stranske učinke, ampak za pričakovane reakcije po cepljenju.

Podobno je danes poudaril koordinator za množično cepljenje Jelko Kacin, ki je dejal, da gre pravzaprav za znak, da cepivo deluje.

»Reakcije po cepljenju so pri vseh cepivih proti covid-19 relativno pogoste in zato ne nepričakovane. So pa praviloma lokalne, nenevarne in kratkotrajne,« dodaja Zoran Simonović iz Območne enote Maribor Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

Ni razlogov za prekinitev uporabe cepiva

Evropska agencija za zdravila je sicer že sporočila, da smrt in zapleti z pljučno embolijo v Avstriji niso povezane s cepivom AstraZenece, ravno tako pa je Svetovna zdravstvenega organizacija danes navedla, da ni razlogov za prekinitev uporabe tega cepiva. 

Kacin je danes tudi napovedal dvig starostnega praga za uporabo cepiva AstraZenece nad 65 let.

Po njegovi oceni bo v prihodnjem tednu s prvim odmerkom cepiva cepljenih okoli deset odstotkov prebivalcev in če bodo cepljenje nadaljevali s takim tempom, bo do konca junija cepljena polovica prebivalcev, poroča STA

Bodo prijave prek eUprave igrale vlogo?

Nekaj slabe volje je sicer sprožila informacija, da izražen interes za cepljenje prek eUprave ne zadostuje, ampak je obvezna prijava pri osebnem zdravniku. Prvotno so pristojni namreč nagovarjali k prijavam prek eUprave, kjer se je zbralo na tisoče prijav.

Kot je danes pojasnil Kacin, je ministrstvo za javno upravo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje odstopilo podatke o prijavah prek eUprave, Nacionalni inštitut za javno zdravje pa sedaj v dogovoru z ministrstvom za zdravje pripravlja program za usklajevanje prijav.

»Rok, da to operativno začne delovati, je prva polovica aprila, ko naj bi imeli dovolj cepiv,« je še dejal po poročanju STA.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bolniške za bo… (nepreverjen)

Preverit bolniške vsebinsko in postopkovno , po potrebi sankcije za vse

UČO TE JEBE U BUČO (nepreverjen)

Pa ravno v Velenkovci
Pa lepo sem jim rekel ne tam učitle cepiti z Astra zeneko
pa me pizdičevići niso poslušali
Sedaj pa imajo hudiča,
Veste to cepivo ima afiniteto na alkohol
in če si pred cepljenjem
popival
si ga najebal

febo iz limbuša (nepreverjen)

UČO tudi tebe bodo cepili z astra zeneko
Za boljši folk je Pfajzer

In reply to by UČO TE JEBE U BUČO (nepreverjen)

madonca (nepreverjen)

Jansa je nasel resitev za zmanjsanje javnega sektorja, avtanazijo.

Rex (nepreverjen)

Si mislil AVTONAZIJO ali EVTANAZIJO ?
Hihihihi

In reply to by madonca (nepreverjen)

maribor2020 (nepreverjen)

Preveriti, če ne glumijo!

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

tam kjer so naši
je veliko reklamacij
Če bi jih cepili veterinari
ne bi bilo nobene reklamacije

In reply to by maribor2020 (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

mene pa zanima
ali je res
da če si pijanec
da imaš potem po cepljenju
frdamane bolečine
ki so povezane z bruhanjem
drisko
in tako rekoč vse te boli
in slabo se počutiš.

febo iz limbuša (nepreverjen)

Res je

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Danvid (nepreverjen)

Samo bedaki in konji se cepijo s poskusnim cepivom,če prav je možnost da bi zboleli huje skoraj ničelna'razen če že nisi star 80 let.

čarni vrag (nepreverjen)

Jaz ne bi delil bebavega optimizma "strokovnjakov". V Italiji so zaustavili cepljenje po smrti dveh vojakov in policista. Cepljenje z Astro so zaustavili v 9 EU državah in na Tajskem. To vam ni dovolj?

Ragnar The King (nepreverjen)

naj se najprej sproba na učiteljih
njih je še najman šloda

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

besedne igre (nepreverjen)

Pričakovana rekacija po prejemu zdravila, cepiva je možni neželeni učinek, ne pa pričakovani učinek. Ogabno, kakšne besedne igre se grejo zavoljo cepiv. Pol se pa čudijo, da ljudje ne zaupamo? Sej un k ma še neki svoje soli, pa ja ni tok neumen, da bo takim foram nasedel.

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

al se piše kaša
ali pa kascha
vseeno je to
samo da smo siti
in veseli

In reply to by besedne igre (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice