Letos smo bili priča podražtvam na vseh področjih. Iz tega niso izvzete niti avtošole. Opravljanje izpita za avtomobil bo kandidate stalo mnogo več.

Se še spomnite opravljanja svojega izpita za avtomobil? Cene že pred leti niso bile majhen zalogaj za kandidate, letos pa so se enormno povišale. 

Sedaj morate za opravljanje vozniškega izpita odšteti znesek enak povprečni bruto plači v Sloveniji. 

Na avtošole smo naslovili vprašanje, kje tiči razlog za drastičen dvig cen. 

Le redke avtošole so želele razkriti nove cene

Vprašanja smo poslali na večino štajerskih avtošol, a odzvale so se le redke. Avtošole smo povprašali o trenutnih cenah voženj za kategorijo B in za koliko so te narasle, zakaj so se cene povišale in koliko pri njih stane opravljanje izpita za B kategorijo, torej za avtomobil. 

Na naša vprašanja so odgovorili iz Avtošole Kampl iz Kidričevega, kjer so razkrili, da je trenutna cena ure vožnje pri njih 30 evrov. Januarja letos je cena za uro vožnje znašala 29 evrov, kar pomeni, da so ceno ure vožnje dvignili za en evro. 

Kaj pa lani? Januarja lani je cena vožnje pri njih znašala 28 evrov. 

»Izpad dohodka zaradi prisilnega zaprtja naše branže - skupaj šest mesecev, zvišanje cen energentov, novih vozil, vzdrževanj, plač,« je razloge za povišanjem cen naštel Dejan Kampl iz avtošole Kampl. 

Razkril je tudi, da opravljanje izpita za avtomobil pri njih kandidata v povprečju stane 1200 evrov, saj kandidati v povprečju opravijo po 30 ur vaj vožnje pred izpitno vožnjo. 

Na avtošolo Prednost močan vpliv dvig energentov

Na vprašanja pa so tudi iz avtošole Prednost. Razkrili so, da je trenutna cena ure vožnje v njihovi avtošoli 32 evrov, a le za paketno ceno, kar pomeni, da mora kandidat vplačati dvajset ur skupaj. Če se za paketno možnost ne odloči, pa je cena posamezne ure 34 evrov. 

Razkrili so, da je bila januarja letos cena ure vožnje 30 evrov za paketno ceno ali 31 za ceno posamezne ure, lanskega januarja pa je bila paketna cena 27 evrov, redna posamezna za 28 evrov. 

»Cena se je največ povišala zaradi dviga samih stroškov, ki so vezani na vozni park, torej vzdrževanje, zavarovanje vozil, gorivo,« je razkrila Cvetka Meško iz avtošole Prednost. Dodala pa je tudi, da je na cene ur voženj močno vplival tudi dvig cen energentov. 

Tudi Cvetka Meško je dodala, da kandidati v povprečju odvozijo 30 ur vaje pred izpitno vožnjo. 

Če torej kandidat odvozi dvajset ur vaje in plača izpitno vožnjo, ga bo opravljanje izpita v tej avtošoli stalo 672 evrov - v primeru, da se cene plačajo paketno. Kandidat pa mora plačati še tečaj cesto prometnih predpisov, ta stane 90 evrov. 

V Ljubljani cene še višje

Na Avtošoli Šmarca trenutna redna cena ure vožnje B kategorije, torej za osebni avtomobil, znaša 37 evrov. To je deset odstotkov višja cena, kot je bila leto dni nazaj. 

Trenutna cena ure vožnje v avtošoli LMM Tilia je 35,9 evra in za študente 34,9 evra. Cene se lahko razlikujejo tudi glede na izbrani paket in količino zakupljenih ur. Cena posamezne ure pa je bila v začetku letošnjega leta tri evre cenejša.

Pri Šoli vožnje 4ka boste za posamezno uro odšteli 36 evrov, medtem ko bi še januarja letos zanjo odšteli 33 evrov, januarja lani pa 28 evrov.

A vožnje so le del stroškov

Kandidat pa ne plača le ur vožnje, izpitne vožnje in tečaja cestno prometnih predpisov. Stroškov je še več. 

Pred opravljanjem praktičnega dela pa mora kandidat opraviti teoretični del. Že sama prijava kandidata na teoretični del stane 42,10 evrov, prijava na izpitno uro pa 37,50 evrov. 

Kandidat mora plačati tudi uporabo poligona, ki jo na Ptuju zaračunajo Javne službe Ptuj. To stane 50 evrov. 

Cena zdravniškega pregleda je odvisna od zdravstvenega doma, a bo ta stal še približno 30 evrov. Pred opravljanjem izpita pa mora kandidat opraviti še tečaj iz prve pomoči, ta stane 85 evrov. 

Komentarji (3)

gost377383 (ni preverjeno)

boomerje se enkrat na obvezno cpp test

Andreass (ni preverjeno)

Ja pred tremi leti pa nafta isto ko zde butnglave

Voznik (ni preverjeno)

Izpit je v primerjavi z drugimi storitvami poceni. Pa primerjajmo, servis za avto cca dvakrat na leto 500€, pa zavarovanje če nimaš popusta 800€pa gume 400€. Pa še kakšno popravilo...in to vsako leto, izpit pa delas enkrat v življenju!!!

Starejše novice