Foto: Miloš Vujinović
Ste vedeli? Vsak sedemnajsti Slovenec ima doma traktor. Agencija za varnost prometa poziva voznike traktorjev k spoštovanju cestnoprometnih predpisov. Organizirali so dogodek s predavanji in praktičnimi prikazi na vadbeni površini.

Konec leta 2022 je bilo v Sloveniji registriranih že več kot 119.000 traktorjev. Slovenija je po številu traktorjev na prebivalca tako prava velesila, saj ima povprečno vsak sedemnajsti prebivalec doma traktor.

Govorci so predstavili opravljanje izpita za to kategorijo, varno delo s traktorjem in traktorskimi priključki, varnostne vidike teh vozil v prometu ter ugotovitve inšpekcijskih nadzorov. Voznike traktorjev so pozvali k varni, previdni in odgovorni vožnji. 

V petih letih je bilo v Sloveniji zabeleženih 757 prometnih nesreč s traktorjem, v katerih je umrlo devet voznikov traktorjev, 19 je bilo hudo, 85 pa lahko telesno poškodovanih.

V uporabi tudi veliko neregistriranih traktorjev, ki so starejši in nevarnejši za uporabnika

Kot je povedala vršilka dolžnosti direktorja agencije Simona Felser, je šlo za prvi tovrsten dogodek v nizu regijskih dogodkov, ki jih nameravajo v prihodnjem obdobju organizirati za imetnike vozniških dovoljenj kategorije F.

Izpostavila je, da je bilo konec leta 2022 v Sloveniji registriranih več kot 119.000 traktorjev. Poleg registriranih traktorjev je po nekaterih ocenah še mnogo neregistriranih, njihova povprečna starost pa narašča.

Gre predvsem za starejše stroje, ki so najpogosteje brez kabine ali varnostnega loka in se kot taki ne morejo registrirati. Za uporabnike so tudi bistveno nevarnejši. 

»Za vožnjo traktorja voznik potrebuje veljavno vozniško dovoljenje F kategorije. Na dan 27. 3. 2023 je bilo v Republiki Sloveniji 299.012 imetnikov veljavnega vozniškega dovoljenja kategorije F,« je dejala.

Ob tem je opozorila, da tudi za voznike traktorjev velja prepoved vožnje pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi, med vožnjo pa je prepovedana uporaba mobilnega telefona.

Vsako leto 150 prometnih nesreč z udeležbo voznikov traktorjev

V Sloveniji je vsako leto zabeleženih okoli 150 prometnih nesreč z udeležbo traktorja, največ v naselju. V petih letih se je zgodilo 757 prometnih nesreč s traktorjem, v katerih je umrlo devet voznikov traktorjev, 19 je bilo hudo in 85 lahko telesno poškodovanih.

Po besedah Franca Kanclerja iz Biotehniške šole Maribor slaba so med glavnimi vzroki za nesreče ocena terena, vožnja čez rob cestišča, neprilagojena hitrost ter vstop na traktor ali na priključek, ko se ta že premika. 

Voznik traktorja nikdar ne sme biti bos, v natikačih ali drugi neustrezni obutvi ali opremi, je pojasnil. 

Če traktorski priključek nima sedeža, na njem nikakor ni dovoljeno prevažati ljudi, prav tako ni dovoljen prevoz otrok v kabini do starosti leta in pol, od starosti leta in pol do višine 140 centimetrov pa je prevoz otrok mogoč z obvezno uporabo otroškega sedeža. Izpostavil je tudi pomen varnostnega loka in uporabe varnostnega pasu.

Največ nesreč lani na območju Ptuja in Lenarta

Boštjan Koletnik, samostojni policijski inšpektor s Policijske uprave Maribor, je povedal, da so lani so zabeležili 35 prometnih nesreč z udeležbo voznikov traktorjev, največ na območju policijskih postaj Ptuj in Lenart.

Kot je pojasnil, so kar 66 odstotkov lani povzročenih prometnih nesreč z udeležbo voznikov traktorjev na območju Policijske uprave Maribor povzročili vozniki traktorjev sami. 

»Ker je traktor počasi vozeče vozilo, mora imeti nameščeno označevalno tablo za takšna vozila. Voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti, se mora, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo,« je pojasnil. 

Poudaril je, da je tudi za delo na njivi ali polju nujna uporaba varnostnega pasu, za neuporabo je predpisana tudi globa.

Traktor je treba očistiti ob vsaki vključitvi v promet

Med delom na njivi se na traktor in priklopnik nabereta zemlja in blato, ki ga marsikdo nato nanese na cesto, kjer takšna onesnaženost lahko predstavlja nevarnost v prometu. Zakon zato veleva, da je vozilo potrebno očistiti ob vsaki vključitvi v cestni promet. 

Traktor mora biti registriran, tehnično brezhiben s prižganimi in čistimi lučmi ter odsevniki in ustrezno opremljen z utripajočo rumeno lučjo, če ima pripet priključek, ki je širši od traktorja.

Pomembno je tudi pravilno pritrjevanje tovora na vozilu, je še povedal Koletnik.

Komentarji (2)

Ekko (ni preverjeno)

NIJE ŽVAKA ZA SELJAKA.
NIJE GRADSKA CIPELA ZA SELJAČKU NOGU...............

ovi (ni preverjeno)

povej po domače - kmet ostane kmet

In reply to by Ekko (ni preverjeno)

Starejše novice