Po objavi prispevka z naslovom Neenaka obravnava študentov pri odpisu plačila stanarin in ostale kolobocije Študentskih domov Univerze v Mariboru slednji zahtevajo objavo spodnjega prikaza nasprotnih dejstev.

Objavljamo prikaz nasprotnih dejstev članka Mariborinfo z dne 25. aprila 2020 z naslovom Neenaka obravnava študentov pri odpisu plačila stanarin in ostale kolobocije Študentskih domov Univerze v Mariboru.

»Prikaz nasprotnih dejstev: 'Neenaka obravnava študentov pri odpisu plačila stanarin in ostale kolobocije Študentskih domov Univerze v Mariboru'

Poudariti je potrebno, da se avtor članka v zvezi s problematiko, ki jo opisuje ni obrnil bodisi direktorico študentskih domov ali upravo študentskih domov.

Glede plačila stanarin smo dopis ministrstva takoj, z dodatnimi pojasnili, posredovali vsem stanovalcem. Ministrstvo je izhajalo iz dejstva, da kot javni zavod v funkciji izvajanja javne službe izvajamo subvencionirano bivanje študentov in zato je sprejelo odločitev, da so do oprostitve plačila stanarin upravičeni le tisti stanovalci s subvencijo. Ta odločitev je povzročila nejevoljo med tistimi, ki trenutno bivajo v domu in tistimi, ki nimajo subvencioniranega bivanja. Študentski domovi Univerze v Mariboru so dolžni spoštovati navodila pristojnega ministrstva. Avtor članka pa je pri prikazu obvestila o stanarinah pozabil navesti, da so vsi študentje tudi opravičeni do oprostitve plačila parkirnih mest v garažah študentskih domov ter tisti, ki so ostali tudi do brezplačnega koriščanja pralnice.

Študentski domovi Univerze v Mariboru smo že v začetku marca intenzivno pristopili k ukrepom za preprečitve širitve epidemije covid-19. Poslanih je bilo veliko navodil in obvestil v zvezi s covid-19 in postopanjem stanovalcev. Vsa obvestila so bila objavljena na oglasnih deskah, najpomembnejša  pa tudi posredovana na elektronske naslove stanovalcev.

Avtor članka je tudi hkrati stanovalec Študentskih domov Univerze v Mariboru, in je bil, kot ostali stanovalci pravočasno informiran. Zato nas toliko bolj preseneča zapis neresnice, da smo stanovalce o vladnem odloku o zaprtju Študentskih domov obvestili šele 16. marca, čeprav je Vlada Republike Slovenije ta sklep sprejela že 15. marca. Zapis avtorja: Tako so Študentski domovi Ljubljana svoje študente, ki so takrat bivali v njihovih domovih o napovedani izselitvi opozorili že v nedeljo, torej, ko je bil sprejet vladni odlok. O tem so jih obvestili preko njihove uradne spletne strani, kjer so med drugim zapisali, da študentom priporočajo, da se domov vrnejo še tisto nedeljo, ko javni prevoz še obratuje. Vendar takšne informacije niso prišle do vodstva Študentskih domov Univerze v Mariboru. Nadalje, avtor navaja anonimneža: Tisti dan, torej v nedeljo, sem namreč klical v recepcijo študentskega doma, kjer bivam in jih povprašal o tem, ali se bodo študentski domovi zaprli in ali se moramo študenti vrniti domov. Povedali so mi, da takšnih informacij nimajo. Klical sem tudi v drugi študentki dom v Mariboru, da bi dvojno preveril informacije, kjer pa tudi tam omenjenih informacij niso imeli,« pove naš sogovornik, ki želi ostati anonimen, o zmedi glede zapiranja študentskih domov'. To ne drži, prilagamo obvestilo uprave študentskih domov, ki je bilo objavljeno na družabnem omrežju FB v nedeljo dne 15. marca 2020 (prilagamo zapis) v katerem smo jih obvestili o zaprtju Študentskih domov. Novinar, ki je pisal članek, je informacijo o tem imel, saj je zanjo zaprosil svojo kolegico.

Vladni odlok je bil zelo jasen glede upravičenih stanovalcev v študentskih domov, torej tisti s stalnim bivališčem v študentskem domu, družine in tuji študentje. Dne 16. marca 2020 smo prejeli ogromno prošenj stanovalcev z raznimi stiskami, razlogi in željami, da bi ostali v domu kljub prepovedi.

Vsak primer smo reševali posamično in našim stanovalcem šli naproti in zopet ne drži navedba anonimneža, da ni imel pravih informacij. Avtor navaja: Ker sem bil sam primoran ostati v Mariboru zaradi opravljanja študentskega dela in ker takih informacij ob poizvedovanju prejšnjega dne nisem prejel, me je to popolnoma presenetilo. Med drugim sem se spraševal, kaj naj storim sedaj, osebnega avtomobila nimam, vlaki in avtobusi pa več niso vozili,« še o takratni stiski in situaciji pove sogovornik. Vsak stanovalec študentski domov dobro ve (upamo, da tudi avtor tega članka), da so vse relevantne  informacije v zvezi z dogajanjem v študentskih domovih na voljo referenti, ki pokrivajo posamezna naselja. Stanovalci se vedno obračajo za vse informacije na svoje referente. Referenti so v ponedeljek dne 16. marca odgovarjali na nešteto elektronskih pošt in klicev v zvezi z zaprtjem študentskih domov. Še isti dan je uprava študentskih domov stanovalcem posredovala tudi vse elektronske naslove in mobilne številke referentov za kakršna koli vprašanja. 

Glede zapisa avtorja o javno dostopni tabeli. Naj ob tem poudarimo, da ni šlo za poizvedovanje, kdo dejansko biva v domu, ampak za obvestilo o nujnih rednih vzdrževalnih delih v domovih. To je stalna praksa, da stanovalce obvestimo o nujnih vzdrževalnih delih, ki jih bomo izvajali v skupnih prostorih in sobah. Avtor tega članka natanko  ve, da je šlo za anketo o vzdrževalnih delih, kar je razvidno iz zapisa v članku - Študentskega sveta stanovalcev, ki je tudi pojasnilo za katera vzdrževalna dela gre in tudi sam je bil prejemnik povezave. Navkljub vsemu avtor vseeno zapiše neresnico: Tukaj pa se kolobocije ne končajo. Med drugim so na upravi študentskih domov želeli pridobiti informacije o tem, kateri študentje še vedno koristijo sobe oziroma nastanitev v študentskem domu.

Drži, da smo s prvim pošiljanjem povezave imeli tehnične težave, vendar smo takoj smo ukrepali, se opravičili in umaknili prvo tabelo. Anketa je bila še enkrat poslana in  izpolnjena na podlagi digitalne identitete.

Z ukrepi je uprava Študentskih domov Univerze v Mariboru pravilno ravnala, saj v domovih nismo imeli niti enega pozitivnega primera koronavirusa. Uprava Študentskih domov Univerze v Mariboru se je zavedala stresne situacije študentov, ki so ostali v domu in z namenom zmanjšanja stresa in obremenitve študentov smo skupaj z Društvom študentov psihologije, Oddelkom za psihologijo Filozofske fakultete ter zunanjimi izvajalci za naše in tuje študente pripravili video delavnice, s katerimi se je stanovalcem pomagalo prebroditi te težke čase v samoizolaciji.

V prihodnje bomo z veseljem na voljo za vsa morebitna vprašanja in vas bomo seznanili z vsemi dejstvi in relevantnimi informacijami.«

Obvestilo uprave študentskih domov, ki je bilo objavljeno na družabnem omrežju Facebook v nedeljo, 15. marca 2020.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice