Vir: Mestna občina Maribor
Izgled mariborskega Mestnega parka še vedno kvari manjkajoča fontana. Kdaj občina načrtuje postavitev nove skulpture?

Že od lanskega junija je mariborski Mestni park brez vsem sprehajalcem dobro znane fontane Fitoliti. Skulptura, ki je bila delo mariborskega kiparja Vojka Štuhca, je izginila praktično čez noč.

Policija je ugotovila, da so neznani storilci v nočnem času skulpturo naložili na kamion in jo odpeljali.

»Gre za nedopustno kaznivo dejanje in nespoštovanje kulturne dediščine Maribora,« so takrat povedali na mariborski občini.

Bo ukradeno fontano nadomestila replika? Na Mestni občini Maribor smo preverili, kakšni so trenutni načrti z ureditvijo fontane. 

Ukradeno skulpturo bo še v tem letu nadomestila replika

Mariborsko občino smo povprašali, kdo bo izdelal novo skulpturo, a so z odgovori zaenkrat precej skopi. Potrdili so le, da bo ukradeno skulpturo zamenjala nova, ki bo kopija originala.

Načrtujejo, da bo to tega prišlo še letos. 

»Mestna občina Maribor vodi vse aktivnosti, ki bodo privedle do postavitve replike skulpture še v tem letu,« so odgovorili. 

Je izdelava replike smiselna in primerna?

Kot so že pred časom pojasnili na Mestni občini Maribor, so bili s strani nekaterih vidnih mariborskih ustvarjalcev, kot je tudi akademska kiparka Vlasta Čobal Sedmak, in dela strokovne javnosti med pripravo postopka za izdelavo replike podani pomisleki glede primernosti in smiselnosti izdelave replike ukradene skulpture oziroma fontane.

Prvenstveno zaradi umanjkanja kalupa oziroma kalupov, kar pod vprašaj postavlja ustreznost replike. 

Občina je za mnenje prosila referenčno ustanovo na področju vizualnih umetnosti Umetnostno galerijo Maribor, ki se je glede izdelave replike opredelila afirmativno.

Vrednost ukradene skulpture med 170 in 180 tisočakov

Na mariborski občini so za Mariborinfo pojasnili, da se je policijska preiskava kraje skulpture zaključila z ugotovitvijo kazenskega pregona neznanega storilca.

Občina je naročila ocenitev škode, ki jo je izvedel akademski slikar, restavrator, sodni cenilec in izvedenec za likovno umetnost Albin Kovačič.

Ta je med drugim zapisal:

»Izključujoč dejstvo, da je glede na uničenje skulpture njena realna vednost nenadomestljiva, bi glede na podatke o trenutnih cenah na trgu umetnin, omenjeno skulpturo ocenil na vrednost med 170.000 in 180.000 evrov.«

Mariborska občina ima z Mestnim parkom še dodatne načrte

Po prenovi promenade in postavitvi novih igral ima mariborska občina z Mestnim parkom še dodatne načrte. Na občini si želijo še prenove nekdanjega bazena in ureditve japonskega vrta.

»V tem letu bomo izdelali celovito projektno dokumentacijo za izvedbo gradnje, po izdelavi projektne dokumentacije in zagotovitvi potrebnih finančnih sredstev pa bomo pristopili k revitalizaciji tega dela parka,« razlagajo na mariborski občini.

Izdelavo projektne dokumentacije, pridobitev vseh soglasij pristojnih soglasodajalcev ter izvedbo javnega naročila na občini načrtujejo v drugi polovici leta 2023, začetek gradbenih del pa v letu 2024.

Posodobitev območja nekdanjega bazena in japonskega vrta

Na območju nekdanjega bazena se predvideva širši, osrednji prostor, ki bo odprt za različne manjše dogodke in prireditve, medtem ko bodo na robove umestili vodne elemente, na primer za igro in knajpanje, postavili bodo tudi elemente za sedenje. 

Vzpostaviti želijo tudi tako imenovano vodno igrišče, kjer bo en od elementov za sedenje izdelan kot element s pršečo mrzlo vodo za knajpanje.

Prenove bo deležen še japonski vrt, katerega obnova bo obsegala prenovo tlakov, zidcev ter vodnih in vegetacijskih prvin. »Paviljon, tako imenovana raketa, se bo uredila kot čajni paviljon v historičnih gabaritih. Na območju bomo namestili tudi klopi po zgledu promenade in koše za smeti,« razlagajo na občini.

»Kneippova oaza bo ob obrobnih prvinah za sedenje s pršili in pitniki za hlajenje zgornjih delov telesa urejena tudi na območju japonskega vrta, kot hoja po obstoječi strukturi prodnikov v vodi, ki se bo prenovila kot sedenje v eteriki prenovljene zeliščno cvetoče grede grmovnic,« še dodajajo na Mestni občini Maribor.

Komentarji (3)

Sdds (ni preverjeno)

Očitno je edini problem Maribora manjkajoča skulptura? Po moje manjka skulptura ČELE KULA tajkunov .

Koba (ni preverjeno)

Bravo! Še danes si jo lahko ogledate, kdor pa ne pozna, pa naj vpraša dr. googla......

Marko Žmavc (ni preverjeno)

mogoče pa bodo postavili skulpturo na novo obvoznico mimo mestnega jedra ROGATEC, ki jo bodo čez mesec začeli končno graditi. čakali so več kot 25let ja halo!

Starejše novice