Slika je simbolična.
Po prenovi promenade in postavitvi novih igral ima mariborska občina z Mestnim parkom še dodatne načrte. Med drugim si želijo prenove območja nekdanjega bazena in zdajšnjega japonskega vrta. Preverili, kaj vse bi naj zajemala prenova.

V mariborskem Mestnem parku je v zadnjih mesecih zelo živo. Ne le zaradi številnih obiskovalcev, ki se dnevno sprehajajo po njegovih poteh, temveč tudi zaradi številnih del, ki se tam odvijajo.

Mestni park v Mariboru že od nekdaj predstavlja pljuča mesta. Velja za sprehajališče in stičišče prebivalcev mesta vseh generacij, ki ga izkoriščajo predvsem za oddih ali aktivno preživljanje prostega časa.

Mestna občina Maribor je tam prejšnjega avgusta končala s prenovo promenade Mestnega parka, v kateri so prenovili celotno območje od Maistrove ulice do arkad pri prvem ribniku, skupno v obsegu 10.000 kvadratnih metrov.

Le nekaj mesecev kasneje pa so na območju nekdanjih igral postavili nova, ki že vabijo številne otroke. To pa še ni vse.

V Mestnem parku so morali zaradi pojava lubadarja odstraniti 46 smrek, spomladi pa bodo padla še brestova drevesa. Bodo pa zaradi teh nujnih posegov že kmalu zasadili nova drevesa, med drugim jelke, rdeče bore, zlati macesen in druge.

Tu pa se načrti mariborske občine še ne končajo. Le nekaj dni se je končal razpis za izbiro novega ponudnika gostilne Pri treh ribnikih v Mestnem parku, na občini pa si želijo še prenove nekdanjega bazena in ureditve japonskega vrta.

Posodobitev območja nekdanjega bazena in japonskega vrta

Na Mestni občini Maribor so za Mariborinfo razložili, da so projekt ureditve območja obstoječega otroškega igrišča in bivšega bazena razdelili na dve fazi.

Prva faza je že zaključena in je vključevala prenovo otroškega igrišča in postavitev novih igral.

Drugo fazo projekta pa načrtujejo na območju nekdanjega bazena in zdajšnjega japonskega vrta. Tako bodo obnovili in posodobili tudi ta del Mestnega parka, vendar še ne tako hitro.

»V tem letu bomo izdelali celovito projektno dokumentacijo za izvedbo gradnje, po izdelavi projektne dokumentacije in zagotovitvi potrebnih finančnih sredstev pa bomo pristopili k revitalizaciji tega dela parka,« razlagajo na mariborski občini.

Izdelavo projektne dokumentacije, pridobitev vseh soglasij pristojnih soglasodajalcev ter izvedbo javnega naročila na občini načrtujejo v drugi polovici leta 2023, začetek gradbenih del pa v letu 2024.

Kaj torej na Mestni občini Maribor sploh načrtujejo na omenjenem območju?

Prenova paviljona, po novem tudi možnost knajpanja

Na območju nekdanjega bazena se predvideva širši, osrednji prostor, ki bo odprt za različne manjše dogodke in prireditve, medtem ko bodo na robove umestili vodne elemente, na primer za igro in knajpanje, postavili bodo tudi elemente za sedenje. 

Vzpostaviti želijo tudi tako imenovano vodno igrišče, kjer bo en od elementov za sedenje izdelan kot element s pršečo mrzlo vodo za knajpanje.

Prenove bo deležen še japonski vrt, katerega obnova bo obsegala prenovo tlakov, zidcev ter vodnih in vegetacijskih prvin. »Paviljon, tako imenovana raketa, se bo uredila kot čajni paviljon v historičnih gabaritih. Na območju bomo namestili tudi klopi po zgledu promenade in koše za smeti,« razlagajo na občini.

»Kneippova oaza bo ob obrobnih prvinah za sedenje s pršili in pitniki za hlajenje zgornjih delov telesa urejena tudi na območju japonskega vrta, kot hoja po obstoječi strukturi prodnikov v vodi, ki se bo prenovila kot sedenje v eteriki prenovljene zeliščno cvetoče grede grmovnic,« še dodajajo na Mestni občini Maribor.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ah (nepreverjen)

Ja super, naj se zrihta kar se mora.

Rq (nepreverjen)

Zeh...

Danvidz (nepreverjen)

Nekdo je tu noro bolan'prvo poderejo vse okoli,postavijo igrala,ki so za moje pojme zdaj brez vsake sence ,da se ne menimo o estetiki,zdaj bodi spet razkopali vse ,kar so komaj popravli,norost.

Surfeiter (nepreverjen)

za katero drevo bom pa hodil srati
če bodo vsa debela drevesa podrli
Potem bo pa kdo videl mojo rito
Živel tovariš Tito
Dol z janšizmom
Svoboda narodi

Dejkan (nepreverjen)

Ne razumeme tega. Velik del "asfaltuiranih" poti po parku je dobesedno neuporabnih, naluknjanih kot pravi makadam. Mamice z vozički že težko preko peljejo. Da ne govorim o nevarno dvignenim asfaltom zaradi koenin, kjer je pri Akvariju bilo že veliko padcev sprehajalcev. Zdaj govoriti o prenovi bazena in japonskega vrta je idiotizem. Najprej porihtajte poti, ki so osnova za varno sprehajanje.

ašatan (nepreverjen)

V Mariboru ni vprašanja kdo je psihični bolnik. Vsi vemo, da je to aktualni župan, ki podira drevesa, ki preganja mladino, še posebej po Koroški cesti, ki je z eno besedo nor in spada na psihiatrijo.

Starejše novice