Foto: Žan Osim
Na letošnjem verjetno najbolj atraktivnemu dogodku v štajerski prestolnici sodeluje veliko prostovoljcev – preverili smo, kakšne zadolžitve imajo in kako se v tej vlogi počutijo.

Olimpijski festival evropske mladine je že čez polovico dogajanja – traja od 23. julija, zaključil pa se bo v soboto ob zaključni slovesnosti.

K festivalu, na katerem svojo državo ponosno zastopajo mladi športniki, pripomorejo tudi prostovoljci – teh na vseh prizoriščih sodeluje vse skupaj okrog 800.

Zanje je dobro poskrbljeno, imajo dva topla obroka na dan, za tiste, ki so od stalnega bivališča bolj oddaljeni, pa je zagotovljena tudi nastanitev. Prav tako je udeležencem po mestu na voljo brezplačen prevoz – po Mariboru za potrebe festivala kroži pet dodatnih avtobusnih linij.

Prostovoljci imajo za posamezna področja tudi mentorje, ki jih usmerjajo in jim pomagajo pri opravljanju kvalitetnega in natančnega dela.

Govorili smo z vodjo odnosov z javnostmi Anjo Sovič in mladima prostovoljcema Lanom in Tejo, ki so nam dali natančnejšo predstavo, kako je videti prostovoljsko delo.

Prostovoljstvo eden izmed temeljnih stebrov festivala, za volan poprijel tudi župan

Čeprav mnogi mislijo, da prostovoljci opravljajo dela, za katera bi lahko poprijel vsak, je neizpodbitno, da prav oni predstavljajo enega izmed temeljnih stebrov festivala. Njihova pomoč veliko pripomore in olajša delo organizatorjem:

»Prostovoljci so zelo pomembni, saj res pomagajo na vsakem področju. Veliko je tudi dijakov in nisem pričakovala takšne mere zanesljivosti – vsi prihajajo na delo pravočasno in svoje naloge opravljajo dobro. Vesela sem, da smo našli takšne prostovoljce. Njihov doprinos je zelo pomemben, saj bodo odnos, ki ga imajo do tujcev, slednji nato ponesli v svet,« pojasnjuje Sovič.

V vlogi prostovoljca šoferja se je nedavno preizkusil celo župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič.

Okrog 800 prostovoljcev, med njimi tudi tujci

»Na OFEM je trenutno približno 800 prostovoljcev, od tega jih 192 prihaja iz tujine,« je še povedala vodja centra za odnose z javnostmi, ki je kot zanimivost poudarila tudi, da so prostovoljci zelo različne starosti – starostni razpon zajema posameznike stare med 14. in tudi več kot 70. let.

Prostovoljci imajo različne naloge. Nekateri usmerjajo goste in preverjajo akreditacije, nekaj jih je v športni vasi in pomagajo pri posameznih aktivnostih za športnike, veliko jih pa sodeluje v medijski stroki in skrbi za digitalne zapise olimpijskega festivala, kar vključuje fotografiranje, snemanje, usmerjanje in zagotavljanje informacij novinarjem, skrb za družbena omrežja …

Prostovoljca prvič, a zagotovo ne zadnjič

Lan in Teja sta 20- in 23-letna prostovoljca, ki pomagata v medijskem centru – skrbita za sprejemanje novinarjev, da njihovo delo poteka nemoteno. Teja poleg tega poprime tudi za kamero – za potrebe festivala namreč zagotavlja tudi video vsebine festivala.

»Dobil sem priporočilo za to področje in me je takoj pritegnilo,« je o odločitvi za prostovoljstvo povedal Lan, z njim pa se strinja tudi Teja: »Mediji in odnosi z javnostmi me zelo zanimajo, saj sem bila prej novinarka in zato nove izkušnje zares cenim in vem, da mi bodo prišle prav pri nadaljevanju novinarske kariere.«

Oba sta prostovoljstvo izkusila prvič, a se strinjata, da zagotovo ne zadnjič.

»Dober občutek je, da lahko pri tako velikem projektu nekaj prispevaš mestu in konec koncev tudi svetu. V teh dneh me vodi me želja po novih izkušnjah in znanjih, poznanstvih in novih prijateljstvih,« sta povedala Lan in Teja ter dodala, da so vsi sodelujoči vključno z njunim mentorjem in koordinatorico prostovoljcev zelo prijazni in razumevajoči, kot prostovoljca pa se počutita zelo dobrodošla.

Po treh dneh trajanja festivala oba poudarjata, da sta v tem času navezala že veliko novih stikov in se spoprijateljila tako s Slovenci kot tudi s tujci, hkrati pa se naučila ogromno glede področja, na katerem sta v času festivala aktivna.

Komentarji (1)

Mbb (ni preverjeno)

Zakaj na atletskem stadionu in parku Tabor smrdi po scalnici ?

Starejše novice