Foto: Aleš Kocbek
Nekdanja sanjska ženska Mihaela Margan Kocbek te dni javnosti predstavlja svoj prvi roman – ljubezensko kriminalko Mesto prevar, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Miša Margan Kocbek bo izid knjige Mesto prevar pospremila s številnimi dogodki, kjer bo predstavila celotno ekipo in zgodbo glavne junakine Emilije, ki bo zagotovo postala ljubljenka Mariborčank in Mariborčanov. Prvi odmevni dogodek se bo zgodil v Mariboru, 20. junija, na Glavnem trgu v lokalu Nana.

Margan Kocbekovo že vrsto let spremljamo v medijskem svetu, aktivna je tudi v marketingu in organizacijskih vodah sicer pa »zadnjih petnajst let delujem v novinarskih vodah, veliko časa pa preživim v oljarni Kocbek, kjer sem prevzela predvsem birokratske stvari. Moj mož je uspešen oljar, ki svoj pečat z bučnim oljem pušča na tujih trgih, jaz pa sem se ob pomoči njemu osredotočila še na svoje stvari. Skupaj s Tadejo Ternar vodiva modno agencijo Glammodels, v agenciji Novelus pomagam pri organizaciji dogodkov, vodim prireditve in pišem. Rada imam dinamično delo in tega pri meni zagotovo ne manjka. Vsi, ki me poznajo vedo, da je moj urnik skrbno zapolnjen do zadnje minute.«

Foto: Aleš Kocbek

Zanimiva je tudi zgodba, kako je nekdanja sanjska ženska zajadrala v pisanje romana: »Pisanje je nekaj, kar počnem že vrsto let in vedno sem imela željo, da napišem svojo knjigo. Leta 2005, ko sem bila še sanjska ženska, so me številni nagovarjali, da bi napisala svojo knjigo, v kateri bi podala svoje izkušnje z resničnostnimi šovi in se dotaknila tudi svojega življenja. In res sem jo začela pisati. Zvezde resničnostnih šovov, sem ji nadela ime, a je nisem nikoli dokončala. Takrat so bile knjige estradnikov v porastu. Damjan Murko je imel svojo, Urša Čepin, prišla je Kešpička, Salome je napisala knjigo ... in še bi se morda našla kakšna, ki sem jo spregledala. Pisala sem in spisala nešteto vrstic, ko sem ugotovila, da me tovrstno pisanje tega žanra ne izpolnjuje. Da ne želim biti še ena od slovenskih estradnic, ki bi imela svojo ‘avtobiografijo’. Ne na takšen način ... Nato me je odneslo drugam in zajadrala sem v prve vrstice fikcijskega romana. Prve vrstice so tako nastale pred več kot desetimi leti z začetno ljubezensko zgodbo in se nedavno končale z napeto kriminalko. Obožujem napete in zanimive zgodbe, v katerih se nekaj dogaja in niso zgolj klasične ljubezenske. Seveda, tudi brez tega ne gre.«

Margan Kocbekova priznava, da ob začetku pisanja še »nisem točno vedela, kakšna bo zgodba, ki sem jo začela pisati. Ustvarila sem glavno akterko, ki je uživala v svojem delu. Pomislila sem na zgodbo, ki se mi je v enem trenutku zdela preveč podobna hollywoodskim sagam. Zato sem pisanje opustila vse do poletja, leta 2016. Vmes sem postala mamica hčerki Kiani, ki je moja velika sreča in ljubezen. Pa tudi poročila sem se. Ob moji strani je že vsa ta leta Gorazd, ki verjetno ne bo navdušen, ko bo izvedel, da sem knjigo pisala v vseh prostih trenutkih, ko bi morala delati druge stvari. Ampak takšno je pač v življene. Včasih iz spontane stvari nastanejo najlepše zgodbe.«

Zgodba pripoveduje o …

Mesto prevar je mešanica zanimive kriminalke in napete ljubezenska zgodba. Emilija, ki jo vsi kličejo Em, je predstavnica službe za stike z javnostmi na policijski postaji Lanzetova, a hrepeni po delu na terenu. Namesto da bi preživela miren konec tedna s prijateljicami, se zaplete s sodelavcem Gregom in vključi v veliko preiskavo ugrabitve županovega sina.

Sledi vodijo globoko v mestno podzemlje ter razkrijejo spletke in prevare, v katere so vpleteni najpomembnejši mestni veljaki. V vse skupaj se vmeša še policijska načelnica, ki se ne more sprijazniti, da ji je mlajša sodelavka speljala ljubimca, in Em se mora pošteno potruditi, da bo rešila primer in tudi svojo glavo …

»Ko sem pisala knjigo, sem želela spisati zgodbo, ki bo bralca lahkotno popeljala skozi dogajanje, hkrati pa ga bo pri knjigi držala do zadnjega poglavja,« dodaja avtorica.

Foto: Aleš Kocbek

»Sprva, ko sem pisala knjigo, sem zajadrala čez ocean in dogajanje postavila v eno od svetovnih prestolnic. Ob pisanju knjige pa sem spoznala, da je dejansko takšno dogajanje lahko  prisotno v vsakem mestu, ne zgolj tistih, ki jih gledamo v filmih. Tako sem tudi po predlogu urednice pustila mesto fikcijsko do te mere, da si ga vsak bralec lahko osmisli po svoje. Ali je to Maribor, Zagreb, Budimpešta ali Berlin. Ostajamo pa v Evropi, zagotovo. Sem pa v zadnjih dveh letih, odkar je knjiga napisana, čisto po naključju našla nekakšne povezave tudi z Mariborom,« namigne Kocbek Marganova in prepušča domišljiji prosto pot.

Foto: Aleš Kocbek

Srhljive podobnosti s sedanjostjo Maribora

»Prav zanimivo je to, da je bila knjiga dokončno spisana pred več kot dvema letoma. Potem je potrebovala svoj čas, da je prišla do knjižnih polic. Lahko ekskluzivno izdam, da je v osrednji zgodbi, ki se v knjigi dogaja, omenjen projekt Talos. To je velik most, ki ga ima namen zgraditi župan v sodelovanju z lokalno oblastjo. Ta most je v zgodbi predmet spora dveh močnih kartelov, ki se borita za prevlado drogeraškega ozemlja. Nekaj mesecev nazaj je mariborski župan Saša Arsenovič napovedal gradnjo štirih novih mostov čez reko Dravo. Prav srhljivo je bilo, ko sem to zasledila in moram priznati, da v času pisanja nisem imela pojma, da se kaj takega v Mariboru sploh pripravlja. Ampak kot rečeno, knjiga je v celoti fikcijska,« še razlaga Marganova.

Foto: Aleš Kocbek

Kako pa bomo Mariborčani sprejeli knjigo?

»Po odzivih mojih prijateljev, ki so večinoma iz Maribora, se je že neizmerno veselijo. Mariborčani imamo radi knjige, vsaj koliko sama spremljam literarne dogodke v knjigarnah Mladinske knjige. Upam pa, da bo Emilijina zgodba prevzela tudi ostale bralce širne Slovenije,« je optimistična. 

Foto: Aleš Kocbek

Drugi del knjige (menda) počasi že nastaja

»Vsekakor upam, da nadaljevanje bo. Moramo pa počakati na odzive bralk in bralcev. Ti bodo povedali, če jih bo zgodba prepričala. Lahko vam zaupam le toliko, da drugi del knjige počasi že nastaja in če bo Mesto prevar uspešno, bo Emilijina zgodba (upam) dobila epilog v Mestu zločina,« napoveduje.

Več o knjigi preberete tukaj in zajadrate v prve vrstice romana.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Marko 1972 (nepreverjen)

Vau, res strasne podobnosti! Sarkazem off

Hmmmm (nepreverjen)

Hahaha, kr nekaj...

Starejše novice