Na dvorišču Ptujskega gradu so slovesno ustoličili novega princa karnevala. Ta bo skrbel, da bosta Kurentovanji v prihodnjih dveh letih uspešni.

Na martinovo ob 11. uri in 11 minut so na Ptuju dobili novega princa karnevala.

Ustoličenje novega princa so z upoštevanjem vseh ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa pripravili na dvorišču Ptujskega gradu. Čeprav je bilo obiskovalcev zato le nekaj in ne nekaj tisoč kot v preteklih letih, ni bilo nič manj slovesno.

Dosedanji 17. princ karnevala Darko Cafuta kot Jakob baron Zekel Videmski je svoje naloge predal 18. Princu karnevala. Ta naziv si je prislužil Hinko Šoštarič iz Sodincev kot vitez Hinko Sodinski plemeniti Gall. Pri obveznostih mu bo seveda pomagala njegova gospa Stanka plemenita Gall.

Ime novega princa karnevala oziroma resnično zgodovinsko osebnost je, kot zmeraj, poiskala Marija Hernja Masten.

Po inavguraciji se je novi princ z gardo sprehodil mimo ptujske mestne hiše, kjer mu je vse dobro ob prevzemu funkcije zaželela županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek. Bivšemu princu Darku Cafuti pa je v zahvalo za uspešno opravljeno poslanstvo podelila malo statuo.

Foto: Črtomir Goznik

»Srečno do svečnice in ostanite zdravi!«

Vitez Hinko Sodinski plemeniti Gall je prvič nagovoril svoje podložnike. Poudaril je, da je častno funkcijo sprejel z veseljem in ponosom: »Še posebej mi je v čast, da lahko predstavnik karnevalske skupine postane princ in promotor Kurentovanja. Želim, da veste, da obožujem etnografske maske, veliko sem jih tudi sam izdelal. Vedno z veseljem oblečem naše etnografsko izročilo.«

Dodal je cel niz zahval: »Zahvaliti se želim Turistično-etnografskemu društvu Sodinci, ki je predlagatelj kandidature za aktualnega princa. Zahvala velja tudi prijatelju in bivšemu princu Darku Cafuti, ki je v meni videl dobrega naslednika. Zahvala gre svetu princev in županji Mestne občine Ptuj, ki sta mojo kandidaturo sprejela in me umestila na seznam ptujskih princev. Zahvaliti se želim tudi Mariji Hernja Masten, ki je s slikovito zgodbo opisala našo vas Sodinci in jo vrnila v srednji vek. Prav tako je poskrbela za vizualno podobo viteza in gospe, ki bosta dve leti s ponosom pripovedovala zgodbo o sodinski gospodi.«

Svoj slovesni nagovor je zaključil z besedami: »Danes, na mali fašenk, ko se pričnejo priprave na pustni čas, prisegam in želim, da bi skupaj uspeli izpeljati in ohraniti pustne običaje ter obiskovalcem pričarati nekaj nepozabnih trenutkov, ki se jim bodo trajno vtisnili v spomin. Srečno do svečnice in ostanite zdravi!«

Foto: Mestna občina Ptuj, Facebook

Kakšno bo Kurentovanje 2021?

18. princ karnevala bo na otvoritveni slovesnosti Kurentovanja 2021 v imenu vseh pustnih likov in mask od županje Mestne občine Ptuj Nuške Gajšek prevzel ključe mesta in oblast - za ves čas festivala, torej do pepelnice.

Novi princ je zaprisegel pod budnim očesom 1. in 17. princa karnevala. Nadel si je haljo in kapo princa, opravil pa je tudi podpis pravil.

Generalni sekretar Evropskega združenja karnevalskih mest Branko Brumen je poudaril, da se z inavguracijo novega princa karnevala pričenjajo priprave na Kurentovanje in pustne dogodke v prihodnjem letu: »Kakršnikoli že bodo.« Dodal je, da na Ptuju princa karnevala ustoličujejo že od leta 1999.

Kdo lahko postane princ karnevala?

V svetu princev karnevala so poleti objavili javni poziv etnografskim in karnevalskim društvom, s katerim so iskali predloge za novega princa.

Kandidati so med drugim morali izpolnjevati naslednje pogoje: morali so biti zaslužni za ohranjanje, negovanje, razvoj, predstavljanje in promocijo etnografske kulturne dediščine, pustnih likov in običajev. Obvladati morajo tudi vsaj en svetovni jezik.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Spizdite z vasimi poganskimi segami ptujska kurja pamet

Haja (nepreverjen)

Saj imamo maškerado celo leto. Saj smo vsi v maskah.

Starejše novice