Slika je simbolična.
Maribor bo dobil novi zbirni center za odpadke, ki bo stal med 500 in 800 tisoč evrov. V njem bodo zbirali komunalne odpadke in zeleni obrez, sedaj pa razkrivamo tudi lokacijo, kjer ga bodo postavili.

V Mariboru bo občina vzpostavila nov zbirni center za odpadke, ki ga bo upravljala Snaga pod okriljem Javnega holdinga Maribor.

Zbirni center za odpadke je predviden na območju današnje sortirnice, kjer se trenutno nahaja odprto skladišče v lasti Elektra Maribor.

»Potreba po novem zbirnem centru se je izkazala zaradi premajhnih kapacitet obeh obstoječih zbirnih centrov na območju Mestne občine Maribor, natančneje zbirnega centra Lahova na Teznem in zbirnega centra Plinarniška v Melju,« so za Mariborinfo pojasnili v Javnem holdingu Maribor.

Načrtovani objekt je namenjen izvajanju gospodarske javne službe ravnanja z odpadki.

»Mestna občina Maribor nujno potrebuje začasni zbirni center, ki bo omogočal nemoteno začasno hranjenje posameznih vrst odpadkov ter razbremenil zbiranje odpadkov na že obstoječih objektih vse do ureditve drugih možnosti ravnanja z odpadki oziroma do izgradnje novega zbirnega centra,« pojasnjujejo v holdingu.

2900 kvadratnih metrov velik zbirni center bo za zdaj stal začasno

Celotna ureditev zbirnega centra je v tej fazi predvidena kot začasna, in sicer za obdobje sedmih let, zato bodo vsi uporabljeni materiali in elementi predvideni kot montažni in iz prefabriciranih gradbenih produktov.

Center bo predvidoma velik okoli 2900 kvadratnih metrov in ga bo sestavljala ograjena utrjena makadamska površina z 20 zabojniki s kapaciteto 20 kubičnih metrov, za ločeno zbiranje komunalnih odpadkov, ter odlagalni prostor za zeleni obrez v velikosti od 20 do 40 kvadratnih metrov. 

Ureditev zbirnega centra bo vključevala izvedbo utrjenih talnih površin, postavitev do 25 zabojnikov in postavitev kontejnerskega kontrolnega objekta, priključitev na obstoječe vodovodno omrežje, meteorno kanalizacijo in električno omrežje, postavitev ograje in ureditev javne razsvetljave. 

Občina: Zbirni center ne bo imel vpliva na okolje

Vzpostavitev novega, začasnega zbirnega centra bo po približnih ocenah Javnega holdinga Maribor stala med 500 in 800 tisoč evrov, sredstva pa naj bi bila zagotovljena iz proračuna Mestne občine Maribor.

Pri tem pa so na mariborskem holdingu še jasni, da načrtovan zbirni center ni poseg, ki bi lahko imel pomembne vplive na okolje.

»Zbirni centri v zakonodaji niso navedeni med okoljsko obremenjujočimi posegi. Tudi na obstoječih zbirnih centrih se ne izvajajo posebne meritve oziroma 'monitoringi' vplivov na okolje, saj trenutno veljavna zakonodaja tega ne določa,« pojasnjujejo.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Leka (ni preverjeno)

Nov zbirni center na Studencih ? Tam so predvidena nova prestižna stanovanja ? Nekaj ne štima .

Boštjan Klampfer (ni preverjeno)

Studenci niso ravno tako mali in verjetno zbirni center nebo nekje med bloki...

In reply to by Leka (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

In zdaj naj nekdo voli kogakorkoli drugega, kot Arsenivića ... le bumbar ali bumbarka ... bravo župan in ekipa ...

Starejše novice