Foto: Miloš Vujinović
Mestni svetniki na prihajajoči seji tudi o novi skoraj štirimilijonski investiciji.

Mestna občina Maribor namerava s projektom postavitve polnilne infrastrukture optimizirati delovanje mestnega javnega potniškega prometa, znižati stroške polnjenja in izkoristiti energetski potencial znotraj javnih podjetij Javnega holdinga Maribor.

Tako bi mariborska občina na del Jadranske ceste, pred podjetjem Energetika Maribor, postavila polnilnice za električne avtobuse. Prav tako bi se tam uredilo parkirišče za avtobuse.

Dodatne polnilnice bi zagotovili tudi na glavni avtobusni postaji, delavnicah Marproma in Tezenski Dobravi.

Polnilne infrastrukture primanjkuje

Kot je razvidno iz gradiva za prihajajočo sejo Mestnega sveta Mestne občine Maribor, je cilj zagotoviti polnilno infrastrukturo za polnjenje avtobusov mestnega potniškega prometa, ki je v občini trenutno primanjkuje.

Na Jadranski tako nameravajo preurediti obstoječe pohodne površine v parkirišča za avtobuse. Predvideva se tudi sončna elektrarna na nadstreških postajališč.

Na Jadranski bi postavili tri polnilnice za nočno polnjenje in dve polnilnici tipa pantograf.

Na avtobusni postaji bi postavili štiri dodatne polnilnice - dve tipa pantograf in dve samostoječi, prav tako nameravajo postaviti sončne elektrarne na strehi peronov avtobusne postaje.

Na lokaciji delavnic Marproma bi postavili tri polnilnice, na Tezenski Dobravi pa eno polnilnico tipa pantograf.

Izraba energetskega potenciala znotraj javnih podjetij 

Kot je razvidno iz gradiva, se bo projekt predvidoma financiral iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb.

Mestna občina Maribor namerava s projektom postavitve polnilne infrastrukture optimizirati delovanje mestnega javnega potniškega prometa, znižati stroške polnjenja in izrabiti energetski potencial znotraj javnih podjetij Javnega holdinga Maribor.

Dodatne sončne elektrarne

Prav tako je cilj investicije zagotavljati ustrezno razpršenost polnilne infrastrukture za sedanja in prihajajoča električna vozila mestnega javnega potniškega prometa, pri čemer bodo v veliki meri poskušali izrabljati razpoložljive energetske vire v smislu dodatnih postavitev sončnih elektrarn za razbremenitev omrežja in rabo lastne proizvedene električne energije.

Vrednost investicije z vključenim davkom na dodano vrednost znaša nekaj manj kot štiri milijone evrov, financiranje projekta se zagotavlja iz lastnih finančnih sredstev v znesku 720.935,08 evra z davkom na dodano vrednost, ter 3,2 milijona evrov brez davkom na dodano vrednost iz naslova Celostnih teritorialnih naložb.

Komentarji (3)

11 (ni preverjeno)

Lahko bi tudi sprejeli, da komu ni všeč lahko gre vstran od Energetike saj so vodilni že večkrat dokazali, da ne obvladajo svoje funkcije. Nobene špekulacije direktorjev.

Karte zastojn (ni preverjeno)

Za te gnare raje mariborske luknjaste ceste popravite. Električna vozila dosti s svojimi ekstremnimi osnimi obremenitvami bolj uničujejo ceste kot ostala. Pričakujte nove davke. Nutrija ima mehek kožušček.

Prdec iz lenta (ni preverjeno)

Prvo ceste popravit

Starejše novice