Na testiranje, s katerim so v osrednjem laboratoriju Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca začeli v ponedeljek, se je bilo obvezno predhodno naročiti prek telefona. Testi so že pošli.

Hitre teste, ki delujejo na podlagi odvzema krvi iz roke, so v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca prvotno kupili za zaposlene s sumom na okužbo s koronavirusom, saj so se bali, da bi testov za brise nosno-žrelnega prostora zmanjkalo. Testi so ostali, zato so občanom ponudili možnost samoplačniškega testiranja z namenom odkrivanja protiteles novega koronavirusa.

Samoplačniške presejalne teste za ugotavljanje protiteles IGM in IGG so začeli ponujati ta teden. 

»Testiranje smo opravljali do današnjega dneva, ko nam je testov zmanjkalo,« je za Mariborinfo pojasnil Aleksander Jus, pomočnik direktorja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor in dodal: »Ko bodo testi na voljo, bomo obvestili javnost.« 

Na voljo so imeli sto testov, nekaj so jih porabili že za zaposlene, ostali so pošli v nekaj dneh. Posamezen test je zainteresiranega občana stal 20 evrov.

Štirje testirani so bili pozitivni na protitelesa IGG. »Če so prisotna v krvi protitelesa IGG, pomeni, da je človek prebolel okužbo. Če so prisotna protitelesa IGM, pa pomeni, da je prebolel to okužbo pred kratkim oziroma morebiti bi lahko bil še celo okužen,« je pojasnil. »S temi testi smo želeli dati doprinos k novemu znanju o covid-19,« še pravi.

Po besedah Jusa so ti testi so med 85 in 100 odstotkov zanesljivi, da je bil nekdo okužen s covid-19. 

Ostri odzivi: »Hitri testi, ki temeljijo na protitelesih, so izjemno nizke kvalitete«

V javnosti so se medtem že pojavile ostre kritike ravnanja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor.

»Kot v večini držav bi tudi v Sloveniji moralo veljati pravilo, da mikrobiološke teste izvajajo tisti, ki so zato šolani in usposobljeni. Tako mi kot medicinska stroka, ki ima priznano specializacijo iz mikrobiologije, se ne moremo strinjati s tem, da mikrobiološke teste izvaja kdorkoli drug, samoplačniško ali na kak drug način. Že tukaj tega ne moremo podpreti tega testiranja,« pa se je danes na plačjive teste v Mariboru odzval Mario Poljak, vodja Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo.

Kot je pojasnil Poljak, imajo hitri testi, ki se izvajajo, »nejasno občutljivost, nejasno specifičnost«. 

»Med drugim je Španija naročila 30 milijonov testov, ki so jih po začetku testiranj vse vrnili. Ne bi si želeli ob obstoječi, zelo kvalitetni diagnostiki, ki jo imamo v državi, da se nekateri poslužujejo, zato ker bi želeli zaslužiti, takih alternativnih pristopov. Mi kot stroka tega ne moremo podpreti. Hitri testi, ki temeljijo na protitelesih, so izjemno nizke kvalitete, zato ne bi zaupali niti pozitivnim, niti negativnim rezultatom,« je bil oster Poljak. 

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Vsaki Cigo svoga konja hvali.

Default (nepreverjen)

Denarja pa bedakam res ne manjka to je sedaj pravi dokaz

Navijac (nepreverjen)

100 testov..to pa je kolicina in reklama

Mimi123 (nepreverjen)

jaz mislim, da so ti testi čisto ok, tudi rezultati so v skladu z raziskavo, ki so jo končali pravkar. Težava je le v tem, da tu ni nihče zaslužil. Bravo vodstvo ZD, da ste si upali.

Prometheus (nepreverjen)

Natanko tako.
Vladajoči se bojijo, da se bo razkrilo, da je korona pri nas že od januarja...
In da sploh ni bilo nič strašnega. samo za nadzor gre, za aplikacijo in cepivo.

In reply to by Mimi123 (nepreverjen)

Bato Maribor (nepreverjen)

Tukaj, pri nas v REPUBLIKI SVINJARIJI lahko vsak dela kaj hoče, organi pregona pa štrajkajo, oziroma, sploh ne vedo kaj je njihovo delo. SRAMOTA.

Starejše novice