Foto: Almira Ćatović
Ker se Zvezi prijateljev mladine Maribor prihodnje leto izteče pogodba za Dom ustvarjalnosti mladih na Razlagovi ulici, so se pojavila namigovanja, da bi mariborski župan v omenjeni stavbi raje videl stanovanja. Tako je Arsenovič odgovoril na očitke.

Zvezi prijateljev mladine Maribor se prihodnje leto izteka pogodba za Dom ustvarjalnosti mladih, stavbo v Razlagovi ulici, kjer delujejo že vse od leta 1987. Tistega davnega leta so se z Mladinske preselili na Razlagovo.

V Domu ustvarjalnosti mladih Zveza prijateljev mladine izvaja številne projekte za mlade in je hkrati tudi mladinski center, večgeneracijski center in center, ki daje možnost uporabe prostorov različnim formalnim in neformalnim skupinam.

Kot je nedavno poročal Večer, naj bi Mestna občina Maribor načrtovala selitev Zveze prijateljev mladine Maribor, saj je stavba na Razlagovi ulici v slabem stanju in ima visoke obratovalne stroške, hkrati pa naj bi bila prevelika za njihove potrebe.

Prostori na Razlagovi, ki bi jih morali prenoviti, bi bili po načrtih občine namenjeni za nova stanovanja, medtem pa bi Zvezo prijateljev mladine Maribor preselili v Tkalko, kjer bi bilo zagotovljeno sobivanje s trenutnimi najemniki.

Na namigovanja o morebitni selitvi se je sedaj odzval župan Saša Arsenovič, ki je poudaril, da so na občini naredili le preveritev.

Na Razlagovi je šlo za prostorsko preveritev umeščanja vsebin

Župan Arsenovič pojasnjuje, da so na Mestni občini Maribor naredili prostorsko preveritev umeščanja vsebin

»Na Razlagovo bi bilo mogoče umestiti tudi kvalitetna stanovanja, in ker ima mestna občina v lasti marsikatero slabo, polno in vzdrževano hišo, med drugim Tkalko, so se pojavila samo razmišljanja, ali bi mi nekoč, v prihodnosti, ko bi se kot skupnost to dogovorili, našli boljše prostore za Zvezo prijateljev mladine in omogočili v hiši, ki je slabo vzdrževana, pa je v lasti vseh nas, tam stanovanjsko uporabo. In sicer v centru mesta, kjer je vsa infrastruktura že zgrajena,« pojasnjuje Arsenovič.

Ob tem dodaja, da se ni zgodilo nič drugega, kot že omenjena prostorska preveritev.

»Tudi nihče ni nobenemu dal nobene naloge, naj se to začne delati, saj zato ni čase. Bila je samo preveritev možnega umeščanja,« še razlaga Arsenovič in dodaja, da do takšnih preveritev prihaja na različnih področjih, kjer pa se projekti včasih izpeljejo ali ne.

Bolj smotrna adaptacija Tkalke ali prenova stavbe na Razlagovi?

Na Zvezi prijateljev mladine Maribor pa pojasnjujejo, da s strani Mestne občine Maribor niso bili obveščeni o selitvi, so pa se pogovarjali o različnih možnostih, saj se naslednje leto izteka pogodba. 

»S predstavniki Mestne občine Maribor, med njimi so bili tudi tisti, ki se spoznajo na adaptacije, smo si imeli priliko ogledati del prostorov objekta Tkalka. Skupaj smo ocenili predvsem, da je potrebno tudi v Tkalko veliko vložiti, da bo služila kakršnemu koli namenu. V mnogih pogledih se na stavbi Tkalka vidi, da je bila namenjena industriji, proizvodnji,« pojasnjuje Božidar Raušl, sekretar Zveze prijateljev mladine Maribor.

Pri tem Raušl poudarja, da njihova želja ni, da bi se selili, pri čemer so občino neprestano spodbujali, da izvrši nujno renovacijo stavbe.

»Žal celostna sanacija ali delna sanacija še ni prišla na vrsto. Upanje smo dobili ob sanaciji toplotne podpostaje, ta je prišla na vrsto pri adaptaciji sosednje stavbe in po desetletja pričakovani sanaciji strehe. Zdaj, ko smo na suhem, ko več ne zamaka nad glavo, smo hoteli počakati še na zamenjavo oken, da ne bi bili na prepihu in nas zaradi tega ne bi zeblo,« razlaga Raušl.

Pri tem pa se Raušl še sprašuje, katera adaptacija bi bila za mariborsko občino dražja in smotrna, sanacija Doma ustvarjalnosti mladih na Razlagovi ali adaptacija Tkalke.

Komentarji (1)

44 (ni preverjeno)

zpm dela odlicno

Starejše novice