Razkrivamo, kako koronavirus in ukrepi vplivajo na javna kopališča štajerskih občin.

Za ocene glede letošnje kopalne sezone in delovanja javnih kopališč štajerskih občin v koronačasu smo poslali na Športne objekte Maribor, v sklopu katerih deluje kopališče Mariborski otok, na Javno komunalno podjetje Slovenske Konjice, ki upravlja kopališče v Slovenskih Konjicah, in na Javni zavod za šport Slovenska Bistrica, ki upravlja mestno kopališče v Slovenski Bistrici.

Zanimalo nas je, kako ocenjujejo letošnjo kopalno sezono, koliko obiskovalcev v povprečju naštejejo letos, v primerjavi z lani, kaj se je v času epidemije koronavirusa spremenilo in zgodilo z zaposlenimi.

Števila obiskovalcev Mariborskega otoka niso omejevali

S kopališča Mariborski otok so na vprašanja Mariborinfo odgovorili, da v letošnji kopalni sezoni ocenjujejo rahlo zmanjšan obisk v primerjavi z lanskim letom.

»Letošnja sezona bo nekoliko slabša, saj so ljudje vseeno pazljivi zaradi covida-19. Do včeraj (op. a. odgovori so bili poslani 16. avgusta) je otok obiskalo 25.790 kopalcev, lani pa približno 34.000,« odgovarjajo.

Sodelavcev zaradi epidemije niso odpuščali. Sicer pa so lansko leto kopališče, ki se odlikuje po naravi in retro stilu, odprli 21. junija, letos pa 26. junija.

»Na Mariborskem otoku zaradi dovolj velikega prostora in samo zunanjih bazenov, nismo rabili omejiti števila obiskovalcev, a se držimo vseh priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kot so razkuževalne postaje, poostreno čiščenje in razkuževanje, opozorilni napisi,« še pojasnjujejo.

V Slovenskih Konjicah zadovoljni z obiskom v koronačasu

Iz Javnega komunalnega podjetja Slovenske Konjice so na vprašanja Mariborinfo odgovorili, da se je »kopalna sezona v Slovenskih Konjicah začela 10. julija. Zaenkrat je interes kar velik. V mesecu dni smo zabeležili več kot 3000 obiskov. 82 obiskovalcev je kupilo sezonske karte in jih uspešno koristijo. Kot kaže, interes za kopanje na konjiškem bazenu ostaja tudi v avgustu, seveda pa je obisk odvisen od vremena.«

Pojasnili so še, da je bilo »lani kopališče zaprto, letos smo ga odprli takoj po pridobitvi uporabnega dovoljenja za novozgrajen objekt.«

»Zadnja tri leta je bil bazen zaprt. Letos so se končala dela in 10. julija smo odprli popolnoma novo kopališče z olimpijskim bazenom in manjšim otroškim bazenom – čofotalnikom,« so še pojasnili.

»Dnevno število kopalcev je odvisno od vremena, od nekaj deset do več sto, ki se zvrstijo čez cel dan. Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije imamo dodatne stroške z razkuževanjem rok pri vhodu na kopališče, pri vhodu v zaprte prostore s sanitarijami in garderobami kot tudi z razkuževanjem kljuk na vratih in drugih delov, ki se jih dotikajo kopalci,« pojasnjujejo.

»Poslovanje bazena v Slovenskih Konjicah se krije, poleg sredstev od prodanih vstopnic, tudi iz občinskega proračuna, ki zagotovi vsa dodatna sredstva za pokritje vseh stroškov za izpeljavo kopalne sezone,« dodajajo.

»Na dejavnosti javnega komunalnega podjetja na splošno in število zaposlenih epidemija ni bistveno vplivala, razen na sama ravnanja, kot so omejitev stikov s strankami, poslovnih obiskov, nošenje mask v zaprtih prostorih … Zaradi epidemije je potrebno na bazenu redno razkuževanje, ki se izvaja čez cel dan, tako kot tudi čiščenje sanitarij, garderob,« so še odgovorili.

»Zaradi epidemije je potrebno razkuževanje, v zaprtih prostorih morajo uporabniki nositi maske. Število kopalcev zaradi covida-19 je omejeno malo več kot na polovico maksimanega možnega števila; namesto 418 je lahko na območju bazena le 244 kopalcev, od tega največ 69 v samem bazenu,« so pojasnili.

V Slovenski Bistrici v povprečju na dan od 80 do 250 kopalcev

Na vprašanja Ptujinfo so se odzvali tudi z Javnega zavoda za šport Slovenska Bistrica, kjer odgovarjajo, da lanskega leta ne morejo primerjati z letošnjim, kot tudi letošnjega ne bodo mogli z letom 2021, ker so pogoji, kot so tehnično stanje, vstopnina, oprema, zelo različni.

»Kopalcev je v povprečju na dan od 80 do 250, vedno odvisno od vremena. Obiskovalci ocenjujejo organizacijo in ugodje kot zelo dobro, da pa prav vsem ni vse prav, je pa prejkoslej jasno vsem,« še pojasnjujejo.

Koronavirus na njihovo poslovanje ne bo imel nobenega vpliva, glede na pokrivanje stroškov, pojasnjujejo in dodajajo, da »kdor malo pozna poslovanje odprtih kopališč zanesljivo ve, da ob upoštevanju vseh zakonskih in varnostnih pravil in glede na čas trajanja sezona nima nobenih možnosti, da bi poslovala ‘zeleno’«.

Na kopališču so veseli, da se vračajo tudi starejše generacije

»Epidemija pri nas ni pustila posledic, kar se tiče zaposlenih, ker smo po številu zaposlenih na minimumu že vsaj 15 let. Število zaposlenih je enako kot je bilo pred marcem, delo pa organiziramo tako, da zmoremo,« so jasni.

V Slovenski Bistrici odprto kopališče odpirajo vsako leto ob koncu pouka na osnovni šoli in ga običajno zapirajo, ko se pouk začne: »Mogoče bo letos drugače, če bo ugodno vreme in interes osnovne šole na njihove obvezne dejavnosti,« še puščajo odprte možnosti.

»Že za samo odprtje prenovljenega kopališča smo morali upoštevati protokole Nacionalnega inštituta za javno zdravje, tako smo omejili število kopalcev glede na kvadraturo bazena, kopanje prekinjamo vsaki 2,5 uri, zato da razkužimo opremo in sanitarije ter bazensko ploščad. Precej zahtevno delo je to,« še priznavajo.

»Za nas je zelo pomembno, da se je na kopališče vrnilo kar nekaj srednjestarih in starejših občanov, ki znajo izkoristiti možnosti jutranjega in večernega plavanja,« takrat namreč ni čofotanja in se obiskovalci zelo mirno rekreirajo, še pojasnjujejo.

Komentarji (2)

Franc77 (ni preverjeno)

kaj si ti nore gobe jedel
bedak

Kritik (ni preverjeno)

Kopališča nikoli ne poslujejo pozitivno ,ker vedno isčejo izgovore za svojo neuspešnost . Ponudba in animacije tudi v času slabega vremena je potrebno dodelati in obisk je zagotovljen.

Starejše novice