Mariborske in ptujske osnovne ter srednje šole smo povprašali, katere mesne jedi so imeli na jedilniku, kakšna je sledljivost tega mesa, na kakšen način poteka izbira surovin, ki jih strežejo učencem in dijakom. Odgovore so ponudili le pri dveh.

V luči afere s poljskim mesom se številni sprašujejo, kakšno hrano strežejo v slovenskih šolah, vrtcih in drugih javnih ustanovah. Ti morajo pri sestavljanju jedilnikov upoštevati zakon o javnem naročanju, ob tem pa imajo vzgojno-izobraževalni zavodi predpisane smernice za sestavljanje jedilnikov. A ti ne razlikujejo izbir posameznih vrst mesa.

Petim osnovnim šolam iz Maribora, petim s Ptuja in trem mariborskim srednjim šolam smo poslali vprašanja o njihovi šolski prehrani.

Kakšno je poreklo mesa, ki ga strežejo v šolah?

Zanimalo nas je, katere mesne jedi so imeli na jedilniku med 28. in 30. januarjem in med 11. in 13. februarjem 2019, kje so meso kupili (uvoznik, dobavitelj) in ali so izbirali po najnižji ceni ali pa upoštevali tudi druge kriterije v interesu potrošnikov. Ob tem nas je zanimalo, koliko in katere ponudnike so povabili k oddaji naročila in kakšna so bila odstopanja v ceni.

Šole smo zaprosili tudi za informacije o poreklu mesa za posamezno jed, ali je šlo za sveže ali zmrznjeno meso in ali imajo točne informacije za posamezno jed: Kje je žival rojena, kje rejena, kje zaklana, kje razkosana? Zanimalo nas je še, kako imajo v njihovi inštituciji poskrbljeno za prehrano otrok, ki ne jedo mesa in mesnih izdelkov ter kolikšen deleže otrok je po njihovem mnenju oziroma statistikah takih.

Nekatera vprašanja smo poslali v tednu pred počitnicami, nekatera pa prejšnji ponedeljek. Zanimivo, nam do navedenega roka (to je bila sreda) velika večina šol ni odgovorilo. Odgovore so nam posredovali le v dveh ptujskih osnovnih šolah, in sicer Osnovne šole Breg in Osnovne šole Ljudski vrt. Z II. gimnazije so nas usmerili na izbranega zunanjega izvajalca za šolsko prehrano Srednjo prometno šolo Maribor, od koder pa odgovorov nismo prejeli.

OŠ Ljudski vrt - Ptuj

Iz OŠ Ljudski vrt so nam glede mesnih jedi na jedilniku med 28. in 30. januarjem ter 11. in 13. februarjem ter njihovim poreklom posredovali naslednje podatke:

28. 1. 2019: segedin golaž – svinjsko meso, rojeno, vzrejeno in zaklano v Španiji, razsekano in dobavljeno Mesarija Oblak.
28. 1. 2019: pečena piščančja krila – piščančje meso, rojeno, vzrejeno, zaklano in dobavljeno Perutnina Ptuj.
30. 1. 2019: rižota s piščancem in hrenovka (piščančje meso) – rojeno, vzrejeno in zaklano v Sloveniji, dobavljeno Perutnina Ptuj.
11. 2. 2019: puranji paprikaš, rojeno, vzrejeno in zaklano v Sloveniji, dobavljeno Perutnina Ptuj.
12. 2. 2019: sendvič s puranjimi prsi v ovitku – salama, puranje meso, rojeno, vzrejeno in zaklano v Sloveniji, dobavljeno Perutnina Ptuj. Svinjska pečenka – svinsko meso, rojeno, vzrejeno in zaklano v Španiji, razsekano in dobavljeno Mesarija Oblak.
13. 2. 2019: burger s piščančjo pleskavico, rojeno, vzrejeno in zaklano v Sloveniji, dobavljeno Perutnina Ptuj. Lazanja z govejim mesom, rojeno, vzrejeno in zaklano v Litvi, razsekano in dobavljeno Mesarija Oblak.

»Vse dobavljeno meso je sveže, ne uporabljamo zamrznjenega mesa,« so pojasnili.

Na prvem mestu cena, nato kvaliteta

Perutnino omenjeni osnovni šoli dobavlja Perutnina Ptuj, govedino in svinjino pa Mesarija Oblak. Iz podatkov o poreklu je razvidno, da Perutnina Ptuj meso pridobiva iz piščancev vzrejenih v Sloveniji, medtem ko Mesarija Oblak svinjino in govedino pridobiva iz Litve.

»Ker smo uporabnik javnih naročil, je na prvem mestu cena, nato kvaliteta, kot varovalko imamo izbrane  po 3 dobavitelje za vsak sklop, tako da, če nam kvaliteta ne ustreza, lahko izberemo drugega dobavitelja,« pravijo na OŠ Ljudski vrt in dodajajo, da morajo pred tem voditi reklamacijske zapisnike, iz katerih je razvidno, da jim kvaliteta ne ustreza.

Večja konkurenca pri govedini in svinjini

Za sklop perutnina sta se za sestavo jedilnikov pri omenjenih dneh prijavila dva ponudnika, in sicer Perutnina Ptuj ter Pivka, so razkrili. Za sklop goveje meso in svinjina je ponudbo oddalo pet ponudnikov. K oddaji naročila so povabili Mesarijo Oblak, Mesarijo Žerak in Celjske mesnine. Odstopanja v ceni so bila po njihovih besedah od 5 do 10 odstotkov.

Na OŠ Ljudski vrt izmed 700 otrok trije ne jedo meso in se za nje pripravlja poseben brezmesni obrok.

OŠ Breg – Ptuj

Na naša vprašanja so odgovorili tudi v Osnovni šoli Breg s Ptuja, kjer so glede mesnih jedi na jedilniku med 28. in 30 januarjem ter 11. in 13. februarjem posredovali naslednje podatke:

Kosila:

28. 1. Pečena svinjska ribica
29. 1. Ričet
30. 1. Špageti Milanese
11. 2. Govedina
12. 2. Pečenica
13. 2. Pečena piščančja prsa

Šolska malica:

13. 2. Piščančja prsa v ovitku
Za kosila od 28.1. do 30.1. je bil dobavitelj mesa Mesarstvo Oblak
Za kosilo 11.2. dobavitelj Mesarstvo Oblak
Za 12. in 13. 2. 2019 je dobavitelj mesa in mesnih izdelkov Perutnina Ptuj.

Meso I. kvalitete z dodatnim kriterijem za ekološko živilo

Pojasnili so, da so objavili razpis pod pogoji javnega naročila velikih vrednosti in da so ob ceni dodali tudi pogoj kvalitete. Ta je bil, da mora biti meso sveže, ohlajeno, I. kvalitete in dodatni kriterij za izbrano kakovost, ekološko živilo ob dokazili s certifikati.

Prijavljenih in povabljenih dobaviteljev niso razkrili, so pa pojasnili, da so se cene v sklopu meso in mesni izdelki med šestimi različnimi ponudniki razlikovale znotraj 15 odstotkov.

Razkrili poreklo le ene jedi

»Vsako dobavo spremlja tudi deklaracija. Prilagamo eno izmed njih kot vzorec deklaracij,« so zapisali in tako niso razkrili porekla mesnih izdelkov za vse navedene dni.

Iz deklaracije je razvidno, da gre za junčje stegno dobavitelja Mesarstvo Oblak. Navedena govedina je bila rojena, vzrojena in zaklana v Litvi, Razsekana in pripravljena pa v Mesarstvu Oblak.

Na OŠ Breg prilagajajo prehrano tistim učencem, ki imajo s strani medicine predpisano dieto. Pojasnjujejo, da ne beležijo večjih odstopanj med posameznimi šolskimi leti, zahtev, da učenci ne bi smeli uživati mesa pa nimajo. Glede na želje učencev le prilagodijo vrste mesa.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
goostt (nepreverjen)

Za koga je dobro je !

2..a (nepreverjen)

Mesarija oblak ima skoraj vse uvozeno in zanic kvalitetno meso

Starejše novice