Inšpekcija je Panvito zaradi spornega poljskega mesa obiskala kar dvakrat, nazadnje danes, ko so preverjali še pošiljko mesa iz lanskega avgusta.

Kot so danes sporočili iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so po pregledu dokumentacije ugotovili, da je septembra iz razsekovalnice v Panvito prispela pošiljka zamrznjenih govejih obreznin.

Razsekovalnica je na zahtevo slovenskega obrata posredovala seznam, na katerem je identifikacijska številka živali, številka odobritve klavnice, kjer so bile živali zaklane, številka odobritve razsekovalnice, datuma zakola in številka partije. Ti podatki omogočajo neposredno povezavo s podatki na spremni dokumentaciji, s katero je pošiljka zamrznjenih govejih obreznin prispela v slovenski obrat.

Inšpektorji uprave za varno hrano so vso dokumentacijo preučili in jo primerjali z oznakami na pošiljki. Ugotovili so, da 15-tonska pošilka sicer res prihaja iz razsekovalnice, ki je po podatkih poljskih oblasti distribuirala meso iz sporne klavnice, a inšpektorji so po preučitvi dokazov vendarle ugotovili, da pošiljka, ki je prispela v Panvito, ne prihaja iz sporne klavnice

Še vedno ni znano kakšni so rezultati mikrobiološke in kemične analize, zato je celotna pošiljka zadržana do rezultatov vzorčenja.

V Panviti dve pošiljki poljskega mesa

Sodeč po objavi na spletni strani uprave za varno hrano je ob septembrski pošiljki očitno spornih tudi 15 palet mesa, ki so jih v Gornjo Radgono iz Poljske pripeljali že lanskega avgusta. Takrat dostavljene goveje obreznine je inšpekcija vzela pod drobnogled danes in ugotovila, da se od skupne neto količine 15 ton v Panviti nahaja le še za slabe tri tone zamrznjenih govejih obreznin. Preostalo meso je bilo namreč že predelano.

Tudi v tem primeru je razsekovalnica na zahtevo slovenskega obrata posredovala seznam na katerem je ID številka živali, številka odobritve klavnice, kjer so bile živali zaklane, številka odobritve razsekovalnice, datuma zakola in številka partije, ki omogočajo sledljivost, neposredno povezavo s podatki na spremni dokumentaciji, in specifikacija pošiljke. 

In tudi pri tej pošiljki je uprava za varno hrano sicer ugotovila, da nobena izmed živali ni bila zaklana v sporni klavnici, a še ni ugotovila, ali je meso neoporečno. 

Šele danes je bilo meso iz avgustovske pošiljke vzorčeno in poslano na dodatne preiskave. Do ugotovitev je meso zadržano.

Celotno sporočilo v zvezi s spornim mesom iz Poljske si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice