V mariborski elitni soseski Studenci je lani zaživela prašičja farma, ki je dvignila veliko prahu. Pujski so se pozno jeseni poslovili, že spomladi pa prihajajo novi - vendar ne sami, dobili bodo tudi družbo.

Marca lani so se v mariborski soseski Studenci prvič sprehodili krškopoljski prašiči.

Starejša lastnica kmetije je vse od leta 2005 želela kmetijsko zemljišče prekategorizirati v stavbno, kot je to uspelo lastnikom sosednjih zemljišč. Ker je naletela na gluha ušesa, pa je lani sredi urbanega okolja zaživela prašičja farma. 

»Očitno se je dalo spremeniti, ampak očitno samo za nekatere in to je ta zgodba z dolgo brado, ki je pripeljala do tega, da bomo letos postavili tukaj rejo, kot jih mi imenujemo, pekrskih pujskov,« je februarja lani povedal Aleksandar Jovanović, zastopnik lastnice zemljišča.

Krškopoljskih prašičev trenutno ni, novi prihajajo spomladi

Prašičja farma je sprva razburila številne sosede, ki si teh rejnih živali niso želeli tako blizu stanovanj. Pa so se jih zdaj navadili?

»Pride kakšno obdobje, ko malo res zasmrdi, drugače pa ni nič kaj slabega, nič kaj slabega,« je pokomentiral eden izmed sosedov.

Druga soseda pa je dodala: »Vedno grem vsaki dan na sprehod okoli, pa jih gledam, pa še vnuke vzamem zraven.«

Pozno jeseni so se pekrski pujski sicer poslovili, vendar že spomladi prihajajo novi. Kot je dejal Jovanović, so zemljišče za pomlad že pripravili.

»Zemljišče smo že pripravili, smo dali posevke notri. In zdaj ravno ta sneg nam v bistvu dejansko ustreza, da bo narava naredila svoje. In ko vse ozeleni, pridejo novi pekrski pujski na novo dogodivščino,« je dodal.

A to še ni vse ...

Spomladi veliko presenečenje ...

Pujski pa spomladi ne bodo sami, temveč bodo dobili družbo. Katere vrste žival se jim bo pridružila, Jovanović še ne želi razkriti.

Namigne pa: »Seveda, presenečenja še ne moremo razkriti. Lahko pa namignemo, da bodo četveronožci. Verjetno tudi nekaj povezano s Slovenijo oziroma s tem okoljem, in nekaj, kar je kompatibilno s tem, kar smo zdaj delali.«

Kaj bi lahko bilo presenečenje, pa se sprašujejo tudi domačini. 

»Ne vem, jaz imam živali rad, tako da ni problema,« nam je dejal mimoidoči sosed, drugi pa je ugibal: »Kaj pa jaz vem, mogoče kakšni konji? Bomo pa videli, kaj bodo dali sem.«

»To je samo nekaj dobrega za celo okolje«

Na odgovor, kaj se bo pridružilo krškopoljskim prašičem, bomo morali počakati do spomladi. Jovanović pa poudarja, da je prijetno presenečen nad pozitivnimi odzivi ljudi, ki so pekrske pujske naposled dobro sprejeli.

»Mislim, da so tudi ostali, ki so prvo nasprotovali temu projektu, videli, da to ni bilo nič strašnega. In da je to samo nekaj dobrega za celo okolje,« je dodal Jovanović.

Vesel pa je tudi, da okolica ceni domačo rejo živali.

Komentarji (15)

AnGus (ni preverjeno)

Od kdaj pa so Studenci ELITNA soseska? 🙄

totiborčan (ni preverjeno)

Časi se spreminjajo.

In reply to by AnGus (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Od takrat, ko imajo prašiče.

In reply to by AnGus (ni preverjeno)

srbin (ni preverjeno)

Svinje su plemenite životinje!

In reply to by . (ni preverjeno)

Leka (ni preverjeno)

Odlično ! Maribor je dobil prvi živalski vrt in še to brezplačen. Mislim, da gre za dogovor s Kanglerjem ,ki bo pripeljal vepre .

totiborčan (ni preverjeno)

Ne vem kateri pravijo, da jim ne smrdi. Verjetno tisti, ki pridejo od daleč proč samo na sprehod mimo. Tukaj okoli smrdi celo poletje in se s tem strinjajo vsi blizu živeči. In ne nabijat kako je tukaj prej bila kmetija kot naselje. Ja, so imeli mogoče nekaj živine za lastno potrebo, ampak tisto ni tako obremenjevalo okolice, kot trenutno ta farma. In pa večino področja, kjer je sedaj naselje okoli doma Pod gorco, je že zelo dolgo bilo zapuščeno in preraščeno z grmičevjem. Tolko o tem, kako je tukaj prvovrstno območje kmetijstva...
Dajmo občina Maribor še tej gospe uredit spremembo! Zakaj mora zdaj tukaj ena flika ostat, medtem ko se je vse okoli pozidalo in še čist zraven se zdaj dela obvoznica. Tudi oni ne delajo tega, ker si želijo vsak dan ukvarjat s svinjami, ampak iz principa, ker se jim godi krivica.

AnGus (ni preverjeno)

Ker bi nekdo rad poceni kupil zemljišče in potem spremenil namembnost v zazidljivo...

In reply to by totiborčan (ni preverjeno)

Cinicno (ni preverjeno)

No te pa naj tako ostane. Brez spremembe namembnosti.

Tafgo (ni preverjeno)

Jovanović izsiljuje dalje.

Kuj en (ni preverjeno)

Studenci so elitna soseska? Od kdaj? :D :D

Default (ni preverjeno)

Elitni del je tam kjer ni cigonov, to pa v mb ni skoraj nikjer vec

Politik (ni preverjeno)

Glede na cene mesa v trgivini se bojim ,da jih bo poleti pol z_manjkalo.

Franc Kebrič (ni preverjeno)

Pridružujejo se jim sorodniki Kumpuš, Kavčič in Čerin, takoj ko ata Čeh dajo dovoljenje.
Seveda si morejo prej še počistiti tisti rjavi flek na nosu.

. (ni preverjeno)

Lep vzgled, kako lahko prašiči in ljudje živijo v sožitju. Lahko bi se levi in desni politiki od tega kaj naučili.

Muraš1 (ni preverjeno)

Čisto pravilno če ne more biti stavbno zemljišče je kmetijsko in če je tako lahko ima živali.

Starejše novice