Mestni svetniki bodo na 20. redni seji mestnega sveta Mestne občine Maribor v drugem branju odločali o preoblikovanju javnega zavoda Športni objekti Maribor v družbo z omejeno odgovornostjo Šport Maribor.

Javni zavod Športni objekti Maribor že dlje časa izkazuje večji dolg do javnih podjetij v lasti Mestne občine Maribor.

Z odlokom tako predlagajo preoblikovanje javnega zavoda Šport Maribor v družbo z omejeno odgovornostjo, kar bo omogočilo javnim podjetjem v lasti Mestne občine Maribor, da terjatve, ki jih izkazujejo do javnega zavoda, konvertirajo v poslovne deleže družbe z omejeno odgovornostjo. 

Kot poudarja Samo Peter Medved, podžupan Mestne občine Maribor, je javni zavod Športni objekti Maribor v prejšnjem letu posloval pozitivno, vendar se kljub temu razdolžitev izvaja prepočasi. 

»Zato smo se odločili za preoblikovanje. Po potrjevanju odloka v drugem branju bo sledila ustanovitev podjetja Šport Maribor. Ko bo ta potrjen, se bo lahko zgodila konverzija terjatev javnih podjetij do Športnih objektov Maribor,« razlaga Medved.

Terjatve bodo prenesena na Javni holding Maribor

Konverzija terjatev se bo zgodila na ta način, da bodo te prenesene na Javni holding Maribor, ki bo terjatve spremenil v lastniške deleže in s tem postal večinski lastnik Športa Maribor.

»Tega se zelo veselimo, ker smo prepričani, da bomo zaradi sinergijskih učnikov z drugimi javnimi podjetji, tudi zaradi boljšega upravljanja, naredili bistveni korak k boljšemu upravljanju, trženju in celotnemu upravljanju športne infrastrukture v Mariboru,« poudarja Medved.

Pri analizi dosedanjega upravljanja Športnih objektov so na Mestni občini Maribor ugotovili veliko nepravilnosti, pomanjkljivih pogodb, tudi odsotnost nekaterih pogodb. »Pričakujemo, da bo Javni holding Maribor zadevo učinkovito pokrival in bo s tem razbremenil Urad za šport,« razloži Medved.

Odcepitev športnega dela iz Marproma

Podžupan Mestne občine Maribor poudarja, da se tukaj zgodba ne konča, saj je mariborska občina nadzornemu svetu podjetja Marprom naročila preoblikovanje podjetja. In sicer bo Marprom iz samega podjetja odcepil dejavnosti Pohorja oziroma športa na Pohorju, ta športni delež Marproma pa bodo kasneje pripojili k podjetju Šport Maribor.

»Tako bomo dobili eno podjetje, ki se bo v celoti ukvarjalo s športom in bo dalo športu v Mariboru neki nov zagon in tudi popolnoma razdolžitev tega,« zaključuje podžupan.

Dvig cen v Pristanu in Ledni dvorani

Podobno poudarja tudi Tadej Mežnar, direktor Športnih objektov Maribor, ki pravi, da glavna dejavnost Športa Maribor ostaja enako, torej upravljanje z javno športno infrastrukturo v Mariboru, cilj podjetja pa bo, da se njegovo upravljanje dvigne na višji nivo.

Pri tem bo Šport Maribor združeval vse javne športne infrastrukture v mestu, dodatno še urbana ter otroška igrišča z igrali. V naslednjih letih pa bodo v upravljanje pridobili še nekatere nove objekte, kot so športni park Malečnik, nogometno igrišče na Pobrežju, nogometno igrišče Kovinar, veslaški center Bresternica ter BMX progo na Taboru. 

Mežnar poudarja, da so analize pokazale, da imamo v Mariboru, glede na konkurenčne trge, nekatere cene športa in vstopnin prenizko nastavljene, s čimer bodo z izračunom novih lastnih cen te dvignili. Pri tem Mežnar napoveduje dvig cen v Pristanu in vstopnine Ledne dvorane, tudi za šolarje.

V prihodnje želijo vsem občanom Mestne občine Maribor ponuditi tudi tako imenovane kartice zvestobe, z namenom, da bodo lahko občani ceneje obiskovali športne objekte in bodo za svoj obisk tudi nagrajeni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice