To je pismo štajerske zdravnice, ki jo je vznemiril nov dokument, ki definira delo srednjih medicinskih sester in služi finančnemu okoriščanju določenih skupin.

Štajersko zdravnico splošne medicine Silvano Popov, ki deluje v Makolah, je razjezil dokument Poklicne kompetence in aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege, ki jo je pripravil razširjen strokovni kolegij za zdravstveno in babiško nego. 

K temu naj bi ministrstvo za zdravje podalo soglasje, doktorica pa je prepričana, da želijo s tem zgolj ponižati in razvrednotiti srednje medicinske sestre, zato se je odločila pisati zdravstvenemu ministru Alešu Šabedru.

»K temu dokumentu naj bi MZ podalo soglasje. Verjamem, da to ni res, ker je dokument ponižal srednje medicinske sestre oz. zdravstvene tehnike. Kolegij je, po novem, med drugim dovolil srednjim medicinskim sestram (SMS) naslednja opravila: 'Merjenje telesne temperature na razne načine in z različnimi termometri, omogočanje dostopa do verskih obredov, pomoč pri vzpostavljanju stikov s predstavniki verskih skupnosti' in še podobne bedarije, zaradi katerih ni potrebno končati medicinske šole.«

Vendar pa nov dokument narekuje, da srednje medicinske sestre ne smejo odstranjevati šivov in sponk, cepiti ali posneti EKG in tudi ne prevezovati kroničnih ran. Tako lahko prevežejo akutno rano z izjemo opeklinske.

Popova tako daje primer, da bi sestra lahko prevezala 10-centimetrsko akutno rano, medtem ko centimetrske opekline oziroma kronične rane ne.

»Lahko bi naštevala še več bedarij iz tega dokumenta. Bistvo je, da je SMS, katera je posnela nešteto EKG, prevezala nešteto akutnih in kroničnih ran, odstranila nešteto šivov in sponk ... sposobna nadaljevati svoje delo brez dokumenta, ki ga je napisala 'smetana' slovenske nege. Verjamem, da marsikdo od piscev dokumenta ni naredil toliko prevezov, EKG-ja ... kot ga je naredila moja SMS Marija in vse naše SMS.«

Pri tem avtorica pisma tudi komentira, da ne morejo »tisti brez kilometrine v ambulantah« učiti sester, kako posneti EKG, in se sprašuje kdo bo financiral izobraževanje in diplomirane medicinske sestre.

»Kdo bo povedal SMS, da je, kljub temu, da je bila doslej sposobna narediti EKG, naenkrat postala nesposobna na podlagi mnenja tistih, ki so pripravljali dokument? Kaj bo s sestrami tik pred upokojitvijo? Kaj bo v primeru, če ne bom poslala sestre na izobraževanje, da se po 30 let delovne dobe spet nauči, kako posneti EKG? Kdo mi lahko dokaže, da nisem jaz posnela EKG, ali prevezala rane v svoji ambulanti? Verjetno je še veliko vprašanj brez odgovorov.«

Kdo se finančno okorišča?

Pri tem zdravnica predvideva, da ji bodo avtorji dokumenta argumentirali, da je ta oblikovan v skladu z direktivo EU, kateri se morajo prilagajati.

»Ni res! Slovenija je edina država v Evropi, ki ima zaposlene diplomirane medicinske sestre v referenčnih ambulantah.«

Zaradi tega, pravi Popova, se je namnožilo diplomiranih medicinskih sester brez služb, »pa so si izmislili referenčne ambulante.

Zaradi tega meni, da dokument zgolj služi finančnemu okoriščanju določenih skupin (različna izobraževanja, dogodki, šolnine, obvezne članarine ...), medtem ko pacienti nimajo prav nič od tega.

»Predlagam, da sami preberete dokument, ki ima 79 strani, da ne dovolite interesnim skupinam ponižujoč odnos do SMS in da preprečite finančno okoriščanje določenih skupin. SMS zna posneti EKG, odstraniti sponke, cepiti ... in pika! Dokument v katerem so pisatelji ponižali naše SMS je sramota za slovensko zdravstvo!«

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kvatebriga Joseph (nepreverjen)

Latrocinium slovenija. Do penezov čez trupla, pravijo naši najmodrejši sanitejci.

Starejše novice