Sebastijan Piberl je specialist splošne in urgentne medicine, ki se z novimi tehnologijami in implementacijo v zdravstvu intenzivno ukvarja zadnjih osem let.

Moderne tehnologije v zdravstvu lahko delimo na dva dela - na te, ki jih zdravniki že s pridom uporabljajo, in na tiste, ki so »daleč naprej od teh, ki jih uporabljamo danes,« uvodoma pojasni Sebastijan Piberl, štajerski specialist splošne in urgentne medicine, ki deluje v Zdravstvenem domu Lenart »nekoliko drugače«. 

Implementacija modernih tehnologij lahko po njegovih besedah na področju zdravstva naredi velik premik - diagnostiko in zdravljenje lahko premakne iz zdravstvenih ustanov k uporabniku/pacientu, zmanjšuje stroške, krajša čakalne dobe, širi dostopnost in veča možnosti povezovanja z drugimi panogami. Predvsem pa lahko kurativo premakne v preventivo.

»Ideja, ki stoji za željo implementacije nekih sodobnih tehnologij v zdravstvu, je, da se stroški znižajo, da lahko ljudem že vnaprej povemo, da jih lahko usmerimo, ko so na križišču, rekoč: ‘Ne pojdite tu levo, ker vas čez dva kilometra čaka zid in se boste zaleteli. Pojdite raje desno. Sicer se boste vozili po makadamu, ampak bo drugače,’« praktično opiše izbiro, ki bi jo z uporabo sodobnih tehnologij za potencialne bolnike precej olajšali. 

Področje medicine je velik in rigiden sistem 

Že pametni telefon je lahko sredstvo moderne komunikacije, ki jo zdravniki lahko uporabijo za boljšo interakcijo s pacienti. Ključne pri uveljavljanju te ideje so tudi patronažne sestre.

»Ko one pridejo do tega pacienta, lahko na primer rano pofotografirajo, jaz jim dam navodila, iz katerega zornega kota bi rano rad videl. Kaj s tem pridobimo, je glavno vprašanje. Ko so one tam v realnem času dobim sliko, kaj se s to rano dogaja, lahko svetujem in rečem: 'Glejte ta rana se je pa tukaj izboljšala, tu pa bi lahko še sčistili pa dodali to,'« opisuje štajerski zdravnik, ki slovi po svoji »odprtosti«.

Mistika ali »zgolj« fizika? 

Kot zdravnik tako vedno ve, kaj se dogaja z bolnikom, obenem pa sebi in pacientu prihrani ogromno časa. Področje medicine je velik in rigiden sistem, priznava, a implementacija novejših tehnologij, ki so za današnji čas pred časom, je ključna.  

»Si predstavljate, da pridete k nekomu, ki vam pove, da imate zastoj v teh in teh meridianskih kanalih ali pa da je vaša avra zelo slaba. Včasih bi rekli mistika, pa so se vsi bali, to pa samo posvečeni vejo ... Ne. To so stvari, ki se vsakodnevno lahko in tudi delamo in vam lahko čisto povem, kako in kaj, lahko se čisto matematično izmeri širina aure, kaj to pomeni, vam točno povemo, v katerem segmentu ste zdravstveno tanki,« še razlaga Piberl.

Zanimiv primer implementacije modernih tehnologij v medicino je pulzna magnetoterapija: »Telo date v generator, v polje, in ta tehnologija zopet naredi to, da sinhronizira, da celice spomni na njihove osnovne frekvenčne zgodbe. Telo začne samo zelo hitro preko hormonov in drugih žlez z notranjim izločanjem, urejevati svoj lastni sistem.«

Koliko ste pod stresom? Izmerite.

Tako lahko danes izmerimo tudi stopnjo stresa, poudarja Piberl, ki ga z lahkoto orišemo kot zbiratelja modernih tehnologij v zdravstvu

Stres se da dandanes po njegovih besedah precej natančno izmeriti: »To so tehnologije, ki so jih razvili naši daljni vzhodni sosedi, za katerimi stojijo resni inštituti v današnji Rusiji, ki se s tem ukvarjajo že nekaj deset let. To ni več nekaj, kar bi mi metali v koš ‘Mogoče pa …’. Ne, to so stvari, ki so dokazane, vzorci ljudi, na katerih so to delali, so ogromni.«

Med te moderne, a ponekod že dodobra uveljavljene tehnologije, sodi po njegovih besedah tudi energijsko slikanje aure - prav te tehnologije pa so usmerjene bolj v samo preventivo, kot v kurativo.

Kaj je ključno? Miselni preskok.

Tudi drugim kolegom iz zdravstvene stroke svetuje, naj snamejo očala. »Zunaj so znanja, so vedenja, ki nam manjkajo, ki so enostavno dostopna in če vsak lahko za sebe najde stvari, je za pacienta vedno najboljše,« dodaja Piberl.

Prav miselni preskok je ključen - pri zdravnikih in pacientih. Že dolgo ne bi smelo iti samo za kurativo, ampak predvsem preventivo.

Komentarji (3)

Jsns (ni preverjeno)

Zanimivo. Zakaj pa ne? Saj vidimo, da se v zdrastvu vrtimo v krogu. Ampak veliko ljudi, ga bo oznacilo za cudodelnika. Za 100 let pa ga bodo "izbrali" za pionirja taksne medicine. Poglejte si galelejusa, kopernika itd... Goreli na grmadi...

Potovka (ni preverjeno)

Še eden, ki nima blage veze in razkazuje svoje ne-znanje.
Niti Galileo, niti Kopernik nista gorela.
Galileo Galilei je umrl 1542 v Arcetri pri Firencah star 77 let.. Kopernik je umrl star 70 let 1543 v Fromborku.

In reply to by Jsns (ni preverjeno)

Matej2 (ni preverjeno)

Kakšen čudodelnik neki. Pred leti so ga nagnali iz Zdravstvenega doma Maribor zaradi nevestnega dela....

Starejše novice