Predstavnika Severne Koreje Hong Chol Hak (levo) in Ryu Kyong Il (desno) v družbi mariborskega podžupana Saše Pelka.
S svečano trgatvijo Stare trte na mariborskem Lentu bo v nedeljo, 30. septembra, prvi vrhunec Festivala Stare trte, ki se uradno pričenja danes.

Stara trta, ki že več kot 400 let raste na mariborskem Lentu, povezuje narode in dežele. Letos bosta na trgatvi prisotna tudi prestavnika Severne in Južne Koreje, saj v obeh državah od lani rasteta potomki najstarejše trte na svetu. 

»Trgatev je nekoč veljala za pravi slovenski praznik. Temu želimo v Mariboru, mestu najstarejše trte na svetu in vinogradniških gričev, ki se spuščajo vse do samega mesta, dati še večji pomen. Pomembno je, da ohranjamo tradicijo.Cilj je približati Maribor turistom kot vinsko-kulinarično destinacijo, sploh v jesenskem času, in s tem zapolnitev kapacitet tudi izven glavne sezone,« je na današnji novinarski konferenci izpostavila Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje. 

»Potomka Stare trte pri nas zelo dobro uspeva. Je simbol dobrih odnosov med Slovenijo in Severno Korejo,« je povedal Ryu Kyong Il, direktor evropskega oddelka Komiteja za kulturno sodelovanje s tujino Severne Koreje. Temu mnenju se je pridružil tudi gost iz Severne Koreje, skrbnik potomke Stare trte v Seulu, Yong Woo Shinn, izvršni direktor Južno Korejskega združenja Youth Hostlov. Dodal je še, da si bo za dobre odnose med državama prizadeval tudi v prihodnje.

Saša Pelko, mariborski podžupan, je ob tem dejal: »Vesel sem, da je prav najstarejša trta tista, ki je uspela s povezovanjem sprtih strani na Korejskem polotoku. Tako ima ob kulturno-zgodovinski sedaj tudi diplomatsko vrednost. Upam, da bo še naprej privabljala turiste vseh strani sveta v naše mesto.«

Predstavnika severne Koreje sta prvič v Sloveniji, zaslužen za ta obisk Igor Jurišič pojasnjuje protokolarne podrobnosti.

Stane Kocutar, mestni viničar in skrbnik stare trte pa je poudaril, da ga veseli, da je najstarejša trta kljub temu, da je po štajerskih vinogradih velika večina grozdja že obranega, dobro pričakala napovedan čas trgatve. Pridelek bo letos po večini povprečen, po kakovosti pa zanesljivo eden boljših v zadnjem desetletju. »Prav zato smo se tudi odločili, da bomo v Mariboru skupaj s partnerji prihodnje leto poskusno pripravili prvo vsesovensko ocenjevanje vin iz sorte žametna črnina ali žametovka, kot ene redkih avtohtonih sort tega prostora, ki ima prav zaradi najstarejše trte veliko možnosti za boljšo uveljavitev na vinskem tržišču,« je dodal mestni viničar.

Prvi grozd bo letos odrezala Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo Republike Slovenije. Na prireditvi bodo okronali tudi novo, 11. Mariborsko vinsko kraljico.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice