Vasica, ki diha z naravo, ima tri aktivna društva in kup zgodovine. Kjer se med seboj poznajo in si z veseljem pomagajo. Vasica, ki leži v severovzhodnem delu Slovenije in ima ime Stara Nova vas.

Ob regionalni cesti od Ljutomera do Radencev leži majhna vasica, ki spada pod občino Križevci. Tam živi okrog 350 prebivalcev, ki se, kot pravijo sami med seboj čisto vsi dobro poznajo.

Dobrodošli v Stari Novi vasi. Vasi polnih nasprotij? No, pojdimo preverit.

V stari Novi vasi, kjer se ljudje pretežno ukvarjajo s kmetijstvom, najdemo veliko prijaznih ljudi vseh generacij, ki so izjemno povezani z naravo in pa tudi med seboj. 

»Ja tukaj še vseeno ljudje živijo, ki se med seboj poznajo, celo malo na večji razdalji, v bloku, ki je običajno stisnjeni med štiri stene pa se ljudje ne poznajo ne, to je razlika tega življenja,« pove domačin Mirko Gabrc.

»Življenje je zelo sproščeno ljudje si veliko pomagajo, ker imamo tri društva in imamo veliko dejavnosti se tudi veliko družimo med seboj, vsi se poznamo in ja, veliko sodelujemo.

Definitivno si želim ostati tukaj, ker je tukaj življenje sproščeno, zelo domače in med seboj smo zelo povezani,« doda domačinka Saška Zamuda

Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da gre za majhno vasico, imajo tukaj kar tri aktivno delujoča društva, v njih so povezani prebivalci Iz Stare Nove vasi in Dobrave. 

Iz leve proti desni: Janja Zamuda, Saška Zamuda in Daniel Lesničar

»Rdeči križ ima 97 članov v naši vasi ne, Stara Nova vas in Dobrava, pa 73 krvodajalcev. 

Je pa že 74 let že tukaj Rdeči križ,« doda domačinka Janja Zamuda.

Zraven svojih članov imajo tudi deset bolničarjev, ki se vsako leto udeležujejo regijskih tekmovanj, bili so tudi že na mednarodni vaji prve pomoči. Ni pa to edino društvo, ki ga najdemo tam. 

»Prostovoljno gasilsko društvo Stara Nova vas je bilo ustanovljeno leta 1905, tako, da imamo naslednjo leto 120 obletnico ste vabljeni na veselico, to je prvo kaj je. Imamo 245 članov od tega moram obvezno povedati 55 mladine, na kar smo zelo ponosni,« o gasilskem društvu razloži predsednik gasilskega društva Stara Nova vas Daniel Lesničar

Gasilski dom, dve kapelici, spomenik, postavljen v spomin Braniteljem slovenske samostojnosti, bunkerji v kateri so se skrivali v 1. svetovni vojni, Bar na ovinku, znamenje trpečega Kristusa in igrišče, na katerem kraljuje športno društvo Stara Nova vas. 

»To je bija en travnik, ena gospa je mela travnik in to smo te vzeli mi kot mladinska organizacija v najem. Te smo začeli ročno delati, polagali smo kanale, urejali zemljišče. Tako, da je bilo veliko dela, ampak vse smo naredili s prostovoljnim delom,« o začetkih igrišča razloži Mirko Rožman

Mirko Rožman, domačin

Staro ali mlado, staro ali novo, to najdemo v vseh vaseh po Sloveniji, zakaj je torej točno ta vasica takšno ime?

»Zdaj nekega točnega zapisa kaj se je zgodilo, zakaj je Stara Nova vas dobila tako ime ni, ampak prvi zapis, ki se je našel iz točno tega področja je zapis o Novi vasi ne in ta zapis je od leta 1443,« razloži Gabrc.

Na začetku sta torej bili dve vasi, večja Nova vas z 22 hišami in stražnim stolpom in manjša Stara vas s 15 hišami. 

»Je ena anekdota, da jo je nekdaj en graščak, lastnik Nove vasi, dejansko založil, zakartal in se je na tak način potem priključila k Stari Novi vasi,« dodaja Gabrc.

Obe vasi sta imeli svoj grb. Trenutni grb je Racak, ki je bil predhodno grb Stare vasi. Zaradi poplav je bilo na tem mestu namreč mokrišče, posledično je bilo tukaj veliko rac.

Vsakoletno srečanje vaščanov

Po eni od legend, ki govorijo o imenu vasi, naj bi se po teh tirih peljal vlak, ki je na sosednjo hišo vrgel iskro, ker so imele hiše takrat slamnato streho, se je požar hitro razširil, zaradi tega pa naj bi pogorela kar polovica vasi.

In čeprav ni točno znano, od kje izhaja ime in katera anekdota je resnična, smo prepričani, da se bodo prebivalci in prebivalke Stare Nove vasi še dolgo družili na 'svojem trgu' pred kapelico.

»Vsako leto priredimo vsa društva, stopimo skupaj pa priredijo srečanje vaščanov. To vedno naredimo v soboto pred novim letom pa te pridejo vaščani, pa se kaj skuha, pa družijo se,« razloži Janja Zamuda. 

Pristna prleška govorica

»Tega več ne bi zamenjal, zelo dobro se počutim med ljudmi. Ta narava to ne vem, to vzdušje med seboj, to lokalno druženje, tako, da odlično se počutim,« pove Lesničar.

In po čem je Stara Nova vas še znana? Po čudoviti prleški govorici. 

»Fejn se memo,« v nasmehu pove Mirko. 

Tako kot se bodo zagotovo še naprej imeli vaščani in vaščanke Stare Nove vasi. Živeli v sožitju z naravo in si še naprej med seboj pridno pomagali. 

Starejše novice