Z današnjim dnem so se v javnih zdravstvenih ustanovah začeli uveljavljati umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo.

Z današnjim dnem začenja Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides zaostrovati stavko.

Ker od 15. januarja pogajalske seje z vladno stranjo niso prinesle bistvenega napredka, bo danes v veljavo stopil velik del umikov soglasij zdravnikov za nadurno delo.

Največ 48 ur na teden

Po ocenah Fidesa se je za umik soglasja odločila več kot polovica vseh zdravnikov, na ministrstvu za zdravje pa so pred dnevi navedli, da je v bolnišnicah soglasja umaknilo približno 30, v zdravstvenih domovih pa okoli 20 odstotkov zdravnikov.

Umik soglasij pomeni, da bodo zdravniki delali največ 48 ur na teden, torej bodo vsak teden opravili do osem nadur. Prav tako ne bodo delali več kot 16 ur neprekinjeno.

Enostavno ne bo ljudi

V Mariborskem zdravstvenem domu je umikov soglasij zdravnikov za nadurno delo manj, kot je sprva kazalo, navaja STA. 

V zadnjih nekaj dneh si je osem zdravnikov in zdravnic premislilo in vrnilo soglasja za nadurno delo, medtem ko jih 24, od tega 23 družinskih zdravnikov, vztraja pri umiku.

In če ne pričakujejo težav v specialistični dejavnosti in družinskih ambulantah, pa se bodo začele pojavljati pri nadomeščanju – predvsem tam, kjer dela samo ena ambulanta, ter v domovih starejših občanov, ker enostavno ne bo ljudi, ki bi lahko delali.

V Ljubljani nimajo težav

Kot so v Zdravstvenem domu Ljubljana povedali za STA, njihove ambulante v veliki večini primerov delajo normalno, stavkajo le posamezniki. V teh primerih delo poteka upočasnjeno, do odpovedi terminov ne prihaja. 

Soglasje za nadurno delo je umaknilo sedem zdravnikov in zobozdravnikov od 423, kar pa v ničemer ne povzroča težav pri načrtovanju in organizaciji dežurstev na splošni nujni medicinski pomoči ali pediatrični nujni medicinski pomoči ZD Ljubljana, so zagotovili.

Zdravniki, ki so umaknili soglasja za nadurno delo v času, ko ima javni zavod potrebo po delu, ki presega obveznosti iz polnega delovnega časa za javnega delavca, ne morejo delati zunaj zavoda oziroma po podjemni pogodbi, so ob tem navedli v ljubljanskem zdravstvenem domu.

Stanje drugod

V Osnovnem zdravstvu Gorenjske je soglasja za nadurno delo umaknilo 39 zdravnikov ali dobrih 13 odstotkov, gre predvsem za družinske zdravnike in pediatre. 

V Zdravstvenem domu Izola je soglasja umaknilo dobrih 60 odstotkov zdravnikov. 

V Zdravstvenem domu Trbovlje medtem ne spreminjajo načina dela, v Zdravstvenem domu Celje  pa so za STA pojasnili, da zdravniki delajo brez soglasij za nadurno delo, zato tudi niso podali umikov teh soglasij.

Komentarji (8)

Surfeiter (ni preverjeno)

V normalnem svetu je tako, da se ne izgovarjaš na pogoje, ko človeku z mesarsko operacijo zajebeš življenje. Treba je priznati, obžalovati in "plačati" storjeno. Ne vem kaj bi bilo, če bi avtobusni šofer skupino otrok zvrnil v prepad in se kasneje izgovarjal na "nenormalne delovne razmere" ... vsi vemo, da ste zdravniki, hote ali nehote, bojevniki za povratek JJ na oblast, saj vam ob zrušenjem javnega zdravstva obljublja(jo) gradove v oblakih. Kar je pri tem žalostno, je to, da cvetober slovenske intiligence, kar zdravniki nedvomno ste, ne razumetr, ste izigrani in zavedeni s strani trenutne opozicije in to s takimi cenenimi floskulami, da peče glava, nekatere pa tudi rit. 95% zdravnikom bo slabše, kot je sedaj. Bolje bo le peščici priveligiranih, ki bodo, kakor videno na vseh področjih, izkoriščali ostale ... in pomislite na mlade zdravnike in njihovo prvo zaposlitev ... uspešnejši, pametnejši v privatne klinike za elito, ostali v javne zavode za navadno ruljo ... si to vsi skupaj želimo?
... in predlog ... tega, ki je naredil fatalno napako pri operaciji in nič krivemu človeku uničil življenje, stestirajte na droge in alkohol. V bolnicah v Sloveniji se narkotiki trošijo bolj, kot na festivalih rave glasbe ... slišim ...

Smo u letu ZMAJA (ni preverjeno)

siol net/trendi/vedezevanje/kitajski-horoskop-2024-zmaj-bo-prinesel-sreco-tistim-ki-znajo-obvladati-sebe-in-ne-negativno-vplivat-na-druge

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

Včasih je poklic zdravnika bil "rezerviran" za meščanske otroke. Danes večina zdravnikov prihaja iz ruralnega okolja, kjer so otroci celo otroštvo obiskovali razno razne verske (RKC) ceremonije in/oz gluposti. Sedaj so vsi ti kmeteki člani ali vsaj simpatizerji SDS in NSi, tako da ni čudno, da so vsi "bojevniki" Janeza Janše v boju za prevzem oblasti. Vendar ste, kmeteki, nekaj pozabili ... Vanč vam je drago prodal dve svoji lažni vrlini ...
- da je veliki vernik in
- da je veliki domoljub.
On ni ne eno, ne drugo, je stremuh k popolnemu obvladovanju in vodenju ukradene države. Za to bo gazil preko trupel. Tudi vaših, kar pa boste, kmeteki, spoznali, ko bo prepozno.
Včeraj 290224 je Izrael (IDF) v enem zamahu ubil 1200 Palestincev, v celoti 25.000 žensk in otrok (berite prave medoje) ... to je vzor zgoraj omenjenega zafrustriranega psihopata ...

Rtv (ni preverjeno)

Ogabno. Fides gre preko resničnih trupel. Kaj sds-ovci res nimajo nobene sramote. Ogabno.

orožnik (ni preverjeno)

SURFEITER, vse si pomešal, zdravnike, župnike, podeželje, Janšo, Izrael, Palestince. Predvidevam, da si volil "SVOBODO", te pa tiho bodi pa pleši.....

Surfeiter (ni preverjeno)

Res sem volil Svobodo, saj konkretne protiuteži Janši ni bilo. Vse, čisto vse pa je bolje kot Vanč. Nimam pa nobenih zadržkov, da jasno povem ... nategnili ste nas tudi vi (sedanja vlada), kakor vsi do zdaj, da vam pizda materina ...
... in ko praviš, da sem vse pomešal ... ja nimam glih volje, želje in možnosti, da se tu razpišem na drobno ... kmetje, so, da ne bo pomote, spoštovani ljudje, ki s svojim delom služijo svoj vsakodnevni kruh. Eni bolj uspešno, eni manj ... kakor povsod. Jaz tukaj pišem o kmetavzih, ki pod vodstvom omenjenih strank in RKC odkrito agitirajo (kakor bolaneži v belem), za nasilno spremembo vlade. Janši je znova uspel velik met - mobiliziral je najudarnejše jurišnike slovenske dežele ... zdi se, da folk ne razume cilje omenjenih ... in! ... kapitalizem je v Avsttji (recimo), pri nas ga še dolgo ne bo, saj ljubljeni führer tega niti podpira, niti dovoli ...

In reply to by orožnik (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Tablete si pozabil vzeti surfić.Pa zapleši.

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

Že plešem Svizni, že plešem s tvojo ženo ...

In reply to by pohorskisvizec

Starejše novice