V središču Maribora lahko od spomladi najdete neprofitno trgovino, imenovano Unikatnica. V njej prodajajo izvirne izdelke slovenskih ustvarjalcev, ki imajo prav posebno zgodbo.

Romana Brzin je ustanoviteljica društva Unikatnica in spomladi je skupaj s tremi podobno mislečimi ustvarjalkami v samem središču mesta odprla prav posebno unikatno trgovino, imenovano Unikatnica. Trgovina je prijazna tako do ustvarjalcev in umetnikov kot tudi do kupcev.

Sejmi predstavljajo izgubo za večino ustvarjalcev

»Sama sem pogosto obiskovala sejme po Sloveniji, v Ljubljani so sejmi za ustvarjalca zelo dragi. Dostikrat si tudi stroškov nisem pokrila, bila sem v izgubi. Neuspešno sem iskala tudi trgovine, kjer bi prodajali moje izdelke, vendar so trgovci nanje dajali zelo visoke marže. To me je zelo motilo, saj sem vedela, koliko truda vsak umetnik vloži v svoj izdelek in da mora temu biti primerna tudi cena. S previsoko ceno ne more ustvarajlec prodati željene količine izdelkov. Tako sem spoznala ogromno ljudi in začela razmišlati, kje bi svoje izdelke prodajala brez izgube,« je za Mariborinfo povedala ustanoviteljica Romana Brzin.
 

Cene ugodne za ustvarjalca in kupca

»Najbolj pomemben je koncept zgodbe, torej da izdelki v trgovini nimajo marže. To pomeni, da koliko ustvarjalec ovrednoti izdelek, toliko zanj dobi. Trgovina se financira zgolj z oddajanjem polic v trgovini. Mesečni strošek za ustvarjalca, ki je tudi edini strošek, se giblje med 25 in 35 evri. S tem denarjem lahko Unikatnica pokrije svoje obratovalne stoške in stroške najemnine,« je še poudarila ustanoviteljica.

Na voljo pester izbor izdelkov

V trgovini na Tyrševi razstavlja in prodaja svoje izdelke kar 23 slovenskih ustvarjalcev in umetnikov. Najdete lahko vse od nakita, lesa, oblačil, otroških predpasnikov, nahrbtnikov, torbic in unikatnih senčnikov ter pokrival.

»Izdelujem nakit, nahrbtnike in prav posebna ženska pokrivala, to so senčniki, pončo plašče in posebne hude kape,« dodaja.

Mariborčani so trgovino dobro sprejeli

»Smo pozitivno presenečeni, so tudi kakšni meseci slabši, ampak ljudje radi hodijo k nam. 70 odstotkov obiskovalcev so domačini, ostali so turisti. Ti najbolj iščejo zgolj stvari za v žep, Mariboričani pa kupujejo tudi večje kose,« nam zaupa.

Ne le trgovina, tudi ustvarjalnica

V Unikatnici ne prodajajo zgolj izdelkov, ampak ponujajo tudi razna predavanja, tematske ustvarjalne delavnice in  prav poseben tečaj šivanja, po katerem odneseš domov svoj unikaten izdelek.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dravski gusar (nepreverjen)

Kakorhitro se ustvarja razlika v ceni med nakupno in prodajno ceno se ustvarja trgovska marža. Brez trgovske marže trgovina ne more obstajati.

Kritik (nepreverjen)

Kesoni gorijo vsak vikend ,vendar krivcev nikoli ne odkrijejo .

Starejše novice