S predstavitvijo rešitev letošnjega izziva za mlade talente in razglasitvijo zmagovalne ekipe se je na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko zaključila še ena »Zimska šola informatike«.

Gre za projekt, namenjen dodatnemu poglabljanju znanja mladih in prodornih talentov tudi v času brez predavanj. Letošnja tema je bila »Razvoj aplikacij na verigah blokov«. Izbrani študentje so na omenjeni fakulteti v sklopu uvodnih priprav in predavanj pridobili nova znanja iz trenutno najaktualnejše tematike na področju informatike - tehnologije veriženja blokov (ang. blockchain) ter spoznali platforme HyperLedger, Ethereum in ARK.

Tehnologije vseskozi spreminjajo bančništvo

Letošnjo Zimsko šolo pa je podprla tudi Nova KBM, saj je bila tema razvoj decentraliziranih aplikacij na verigah blokov, kar bo v prihodnosti ključno vplivalo tudi na razvoj bančništva.

»Tehnologije vseskozi spreminjajo bančništvo, zato si v Novi KBM prizadevamo izkoristi tehnološke rešitve in na njih gledamo kot na priložnosti za razvoj inovativnih pristopov pri razvoju in nadgrajevanju naših storitev. Tehnologija veriženja blokov je zagotovo ena izmed tistih, ki bo v prihodnosti spreminjala številna področja, tudi bančništvo, zato v Novi KBM področje aktivno spremljamo. Pri tem nam pomagajo ideje mladih talentov, katerih razmišljanja še niso ukalupljena in ponujajo nove smeri v iskanju in razvijanju idej ter rešitev,« je povedal Aleš Živkovič, upravljalec inovacij IT pri Novi KBM.

Izziv: Izdelati rešitev, ki bo omogočala sodobno obliko plačevanja

V sodelovanju s Pošto Slovenije je ob zaključku predavanj udeležencem Zimske šole postavila tudi izziv – izdelati rešitev, ki bi omogočala sodobno obliko plačevanja po povzetju z uporabo pametnih pogodb in tehnologijo verige blokov.

Na izzivu so sodelovale tri ekipe študentov, ki so razvile izjemno prodorne in uporabne rešitve, a za najboljšo sta bila nagrajena študenta Jure Sreš in Domen Hohler, ki sta zanjo prejela tudi 1.000 evrov denarne nagrade. Ob tem pa se jima obeta tudi priložnost plačane poletne prakse oziroma redne zaposlitve po končanem študiju.

»Z letošnjo zimsko šolo smo želeli študente, tako kot tudi Nova KBM, pripraviti na jutri, saj je tehnologija veriženja blokov (ang. blockchain) označena kot ena najpomembnejših inovacij na področju informatike v zadnjem desetletju. Študentje so se po uvodnih predavanjih, namenjenih spoznavanju osnov verig blokov ter seznanitvi z razvojem aplikacij na različnih platformah verig blokov, lotili tekmovalnega dela. Kljub pestremu izpitnemu obdobju so neobremenjeni z obstoječimi modeli v treh tednih, po posvetih z mentorji iz Inštituta za informatiko in Nove KBM,  pripravili in predstavili izjemno prodorne rešitve, ki končnim uporabnikom prinašajo konkretne prednosti,« je povedal organizator projekta Zimska šola docent dr. Muhamed Turkanović z Inštituta za informatiko

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice