Univerza v Mariboru in Univerzitetni klinični center Maribor sta skupaj s partnerji iz gospodarstva zagnala projekt 'Zaščitne maske za medicinsko osebje v Republiki Sloveniji'.

V sklopu tega je danes potekala primopredaja celoobraznih zaščitnih mask, ki bodo zaposlenim v zdravstvu vsaj deloma olajšali delo. Maske bodo namreč narejene po meri uporabnika.

»Iskrena hvala raziskovalcem na Univerzi v Mariboru, ki so se izjemno potrudili. Verjamem, da je to dober temelj, da se bo to masko, ki je že zdaj izredno uporabna, dalo še nadgraditi, opremiti s sodobnimi tehnologijami in olajšati delo zaposlenim,« je ob primopredaji mask povedal Vojko Flis, direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Pri maskah so uporabili celovitejši pristop, ki bo prilagojen vsakemu posamezniku.

»Na tak način bo vključeval vse potrebne dodatne elemente in senzorje. To bo omogočalo tako mnogo komfortnejšo uporabo, kot tudi nadzor in komunikacijo med bolnišniškim osebjem,« pravi Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru.

Maske so bile izdelane v sklopu projekta 'Zaščitne maske za medicinsko osebje v Republiki Sloveniji', ki sta ga skupaj s partnerji iz gospodarstva vodili Univerza v Mariboru in Univerzitetni klinični center Maribor.

»Izdelali so perfektne maske, ki jih v našem kliničnem centru nujno potrebujemo. Tukaj govorim za oddelke, kjer se zdravijo covid pacienti, za operacijske dvorane, intenzivno terapijo, pa nekatere ambulante, kot je recimo ambulanta za oftamologijo. Tukaj jih rabimo vsak dan, vsako uro,« zadovoljstva ni skrival Matjaž Vogrin, strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Masko pa želijo še nadgraditi, da bi postala naprednejša in pametna ter bo imela zelo uporabno vrednost v medicini.

»Nadaljujemo z razvojem tako imenovanega projekta 'Slomask', ker želimo zagotoviti, da bo naše gospodarstvo lahko za potrebe Slovenije samozadostno proizvajalo zaščitno opremo,« je dodal Miralem Hadžiselimović, prorektor za infrastrukturo Univerze v Mariboru.

Zaščitna maska bo imela tudi ustrezne rešitve za zdravstveno osebje, ki uporablja očala, da bo tudi njihovo delo lahko potekalo nemoteno.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice