Dozorevanje grozdja se je pričelo rekordno hitro. Štajerski vinogradniki ugotavljajo, da se bodo prve normalne trgatve pričele že sredi avgusta, za peneča vina pa že kakšen teden prej.

Štajerski vinogradnik Robert Šerbinek na svojih osmih hektarjih vinogradov opravlja še zadnja dela pred trgatvijo: »V coni grozdja odstranjujemo divjake in tudi nekatere liste.« Tako zmanjša nevarnost gnilobe na grozdih, ki se razkošno nastavljajo soncu. Trgatev bo zgodnja. April in maj sta bila nadpovprečno topla, na račun tega pa so vinogradniki pridobili kar 15 dni.

»Letina je zelo hitra, dejansko opažamo, da so nekatere sorte že za zobati. Penine bomo verjetno začeli trgati čez kakšne tri tedne,« opaža prvi človek Vinogradništva Šerbinek.

Leta 1228 trgatev že 25. julija 

Ponekod na vzhodu Slovenije pričakujejo trgatev že okoli 20. avgusta, kar je rekordno hitro. Grozdje je začelo dozorevati že pred desetimi dnevi, ta vročinski val pa dozorevanje le še pospešuje. Za to območje izjemno zgodaj. Da presežemo ta rekord, se moramo pošteno ozreti v zgodovino.

»Leta 1228 so imeli že 25. julija trgatev, se pravi takšnega časa, ko mi to snemamo je že bila trgatev,« pojasnjuje Ernest Novak, specialist za vinogradništvo. Trgatev je bila precej zgodaj tudi leta 1328, ko so zaradi zelo tople zime drevesa cvetela že januarja.

Trgatev Stare trte vsaj teden dni prej

Tudi mariborski mestni viničar Stane Kocutar opaža, da je najstarejša trta na svetu pohitela s svojimi žlahtnimi sadovi. Žametovka oziroma modra kavčina, ki je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov, bo - kot kaže - letos dosegla še en mejnik. 

Če so se grozdi na Stari trti doslej začeli barvati okoli 5. ali 6. avgusta, je Kocutar letos to opazil že nekje 25. julija. Trgatev bo zato zagotovo že septembra in ne prvi konec tedna v oktobru, kot smo bili vajeni doslej, poudarja.

Klopotci naj začnejo svoje poslanstvo!

Naj vas torej ne preseneti, če boste te dni zaslišali peti klopotec. Številni vinogradniki so ga že postavili. »Tudi Martinovo bomo morali premestiti, v narekovajih, saj včasih smo začeli trgatve recimo 28. septembra. Termin 11. november, da bi mošt se spremenil v vino, je super pozen,« se še pošali Novak.

Šerbinek, ki slovi po belih sortah in odličnem rumenem muškatu, je z letino sicer precej zadovoljen. Boji se le vremenskih nevšečnosti v zadnjem hipu. »V primerjavi z dvema letoma nazaj in lanskim letom je letos vrhunsko leto. Bojimo se dejansko le neurij, preveč dežja,« še dodaja Šerbinek.

Vinogradnike zdaj čakajo le še zelena dela in oskrba tal, zato tik pred trgatvijo upajo, da jim bo letnik 2018 ostal v dobrem spominu.

Komentarji (1)

gostilničar (ni preverjeno)

aha, torej so že leta 1228 bile tople zime! #globalnosegrevanje

Starejše novice