Slika je simbolična.
Obtoženi zdravniki so zanikali izdajanje lažnih spričeval za vozniški izpit.

Zdravniki Bojan Lovše, Tihomir Pešić in Marjana Grosek Pšeničnik so na sredinem predobravnavnem naroku na koprskem sodišču zavrnili navedbe tožilstva, da naj bi izdajali lažna spričevala kandidatom za vozniški izpit.

Kot danes še poročajo mediji, jih obtožnica bremeni, da so v Izoli, Ljubljani in Mariboru neupravičeno izdali 2572 spričeval.

Obtožnica se nanaša na obdobje med leti 2008 in 2014. Kot piše Delo, Lovšetu, 72-letnemu upokojenemu koncesionarju iz Maribora, očita zlorabo položaja, ki naj bi jo zagrešil kot specialist medicine dela, prometa in športa.

Strokovne preglede in izdajo zdravniških spričeval naj bi namreč prepustil 66-letnemu Pešiću, ki ima ambulanto splošne medicine v Izoli, ter 67-letni ljubljanski splošni zdravnici Grosek Pšeničnikovi, ki pa nista imela dovoljenja ministrstva in zato pacientov ne bi smela pregledovati, še manj pa izdajati spričevala.

40.000 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi

Edini z dovoljenjem ministrstva za zdravje za opravljanje zdravniških pregledov kandidatov za vozniška dovoljenja naj bi bil Lovše.

Ta naj bi zdravnici izročil neizpolnjene bele liste z odtisnjenimi podpisi in pečati ter pečat svoje zasebne ambulante, Pešiću pa poleg tega tudi pečat s svojim podpisom, še piše Delo. Kot dodaja, Lovšeta, razen na papirju, pri pregledih kandidatov sploh naj ne bi bilo.

Po poročanju časnika se obtožnica nanaša tudi na nezakonito izdane račune, saj naj bi jih obtoženi izdali okoli 60 za storitve, ki jih sploh niso opravili, pri tem pa naj bi si pridobili okoli 40.000 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Sojenje se bo po navedbah Primorskih novic začelo predvidoma sredi februarja. Obramba je predlagala zaslišanje vseh, ki so jim zdravniki izdali zdravniška spričevala, saj želijo s tem dokazati, da je večino pregledov opravil Lovše oziroma so bili pregledi opravljeni pod njegovim nadzorom.

Lovšetov zagovornik Tarek Naji pa je predlagal imenovanje izvedenca medicinske stroke s področja medicine dela, prometa in športa, ki bi ugotovil, ali so pregledi, ki so jih opravili v Izoli, kakor koli odstopali od pregledov, ki bi jih sicer zdravnik opravil v ambulanti medicine dela.

Tožilka Vesna Medica je predlogom obrambe nasprotovala. Meni namreč, da je namen predloga za zaslišanje več kot 2000 prič zgolj zavlačevanje postopka. Za očitana kazniva dejanja je namreč predpisan desetletni zastaralni rok, dodaja časnik.

Tožilstvo tudi dvomi, da bi priče lahko povedale, kdo jih je pregledal, saj je od takrat minilo že od šest do 13 let.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice