Število pacientov s covid-19 v slovenskih bolnišnicah narašča, zato se na sprejem takšnih bolnikov že pripravljajo tudi v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj.

Število pacientov s covid-19 v slovenskih bolnišnicah narašča, včeraj jih je bilo 86. Če se bo ta trend nadaljeval, bodo paciente, okužene s koronavirusom, začeli sprejemati tudi v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj.

Strokovni direktor ptujske bolnišnice Teodor Pevec je napovedal, da bodo covid oddelek morali vzpostaviti hitro, verjetno kar v nekaj dneh.

»Naša bolnišnica spada v drugi red bolnišnic covid. Bolnike bo začela sprejemati, ko bo prvi red poln do 70 odstotkov. V drugem redu se bolnišnice polni po lokaciji bolnikov in ni vrstnega reda,« je razložil Pevec.

Na Ptuju bo za paciente s covid-19 na voljo osem postelj

Strokovni vodja ptujske bolnišnice je napovedal, da bodo covid oddelek vzpostavili v desnem delu kiruruškega oddelka: »Tam smo v prvem valu uredili rezervno intenzivno enoto. Gre za slepi krak bolnišice, kjer so vse osnovne stvari, hkrati pa je možen dostop diagnostičnih naprav.«

V covid oddelku ptujske bolnišnice predvidevajo največ osem postelj.

Ob izpadu kadra bodo morali programe postopoma zmanjševati

Avgusta letos je direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah napovedala, da bodo leto zaključili v zelenih številkah: »Epidemija je zaznamovala že naše poslovanje kot tudi naše načrte za naprej, a ob koncu leta kljub vsem okoliščinam pričakujemo presežek prihodkov nad odhodki v višini 17.322 evrov.«

Tudi realizacijo programov so načrtovali približno na ravni lanskega leta, je takrat dejala direktorica ptujske bolnišnice: »V večini primerov bomo poskušali nadoknaditi vse zamujeno.«

Če pa bo ptujska bolnišnica začela sprejemati še paciente s koronavirusom, bi se to utegnilo spremeniti. Teodor Pevec je namreč napovedal: »Do izpada kadra računamo, da bi ostala dejavnost tekla normalno oziroma na robu zmogljivosti, nato bomo programe postopoma zmanjševali

Okužene s koronavirusom na Ptuju pričakovali že aprila

Spomnimo. Vzpostavitev negovalnega covid oddelka v ptujski bolnišnici so na ministrstvu za zdravje zahtevali že aprila letos. Na Ptuj so nameravali premestiti štirideset s koronavirusom okuženih varovancev Doma za starejše občane Ljutomer.

Temu načrtu so se takrat tako zaposleni v ptujski bolnišnici kot Mestna občina Ptuj uprli, saj da odločitev ni bila dobro premišljena. Organizirana sta bila celo spletni in fizični protest proti premestitvi okuženih na Ptuj.

V ptujski bolnišnici so kasneje poudarili, da ni šlo za to, da ne bi želeli sprejeti okuženih pacientov. Premestitev pacientov na Ptuj naj bi bila strokovno neutemeljena, poleg tega so se na Ptuju bali izgube regionalne bolnišnice.

Komentarji (1)

Default (ni preverjeno)

So ptujske prpe res pri stale na to?

Starejše novice