Slika je simbolična.
Zamude pri rezultatih PCR testov, ki jih na analizo pošiljajo v tujino.

Pri sporočanju rezultatov vzorcev PCR testov, ki jih Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano od prejšnje srede pošilja v tujino, prihaja do zamud. 

Kot je na novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, pa rezultate PCR testov še vedno zagotavljajo v roku 48 ur.

Razpon 48 ur se nanaša na čas dela laboratorijev, je pojasnil Vindišar. Od odvzetega brisa do dostave brisa v laboratorij pa lahko mine nekaj ur, je dodal.

Iz Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano so STA sporočili, da v laboratorijih pripravljajo izračune pretočnih časov, na podlagi teh izračunov pa bodo lahko nato poročali o stanju.

Po besedah Vindišarja bo poročilo na voljo v sredo.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nuška Čakš Jager je pojasnila, da zaradi kasnejšega sporočanja rezultatov PCR testov prihaja do nekaterih zadreg pri odrejanju karanten

Omenjene zamude pa so po njenih besedah zaradi velikega števila ljudi, ki so vsakodnevno naročeni na odvzem brisa za PCR testiranje, sicer pričakovane.

Nekateri zdravstveni domovi zato beležijo povečano število klicev ljudi. Zdravstveni dom Kamnik je tako v nedeljo na Facebooku pojasnil, da prihaja do precejšnjih zamud pri izvidih brisov na PCR testiranju na strani zunanjih laboratorijev.

Občane so prosili, naj v zvezi s tem ne kličejo na številke nujne medicinske pomoči, saj s tem zasedajo telefonsko linijo nujnim primerom.

Po informacijah STA so se s podobnimi težavami minuli konec tedna soočali tudi nekateri drugi zdravstveni domovi.

Starejše novice