Slika je simbolična.
UKC Maribor se je prejšnji teden znašel na tapeti. V javnosti so zakrožile govorice, da naj bi zaradi rdečih številk odpustili večino študentov. Iz ustanove zdaj sporočajo, da je krčenje kadra med tistimi s študentskimi napotnicami pričakovano.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so v času epidemije koronavirusa povečali obseg študentskega dela, zdaj pa ta kader krčijo zaradi pomanjkanja dela, sporočajo iz ustanove. 

Kot je zapisala ena izmed študentk, ki je pred nekaj dnevi ostala brez dela, pa so jih pred kratkim sklicali na sestanek in povedali, da je zaradi rdečih številk v bolnišnici potrebno zmanjšati število študentov. 

Nihče iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor danes ni želel govoriti z nami, so pa v pisnem sporočilu pojasnili, da želijo število študentov, ki v ustanovi delajo, vrniti na raven pred epidemijo.

Podobno so že storili tudi v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor.

»Največ študentov smo preko študentskega dela zaposlili v letu 2021. Takrat jih je bilo 96, medtem ko v mesecu aprilu, ko smo zaprli vstopno točko, je bilo to zmanjšano na 16,« je povedal pomočnik direktorja zdravstvenega doma Aleksander Jus.

V UKC Maribor lažno beleženje ur in primeri kraj?

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so pojasnili tudi, da kot ustanova nikakor ne prekinjajo sodelovanja z nobeno od fakultet in da izobraževalne dejavnosti, kot so na primer opravljanje kliničnih vaj, niso motene in se bodo še naprej izvajale po zastavljenih urnikih. 

V mariborski bolnišnici so sicer aktivni študentje Medicinske fakultete, Fakultete za zdravstvene vede in visokošolskega zavoda Alma Mater Europaea.

Marca letos so imeli v evidencah 38 študentov medicine, 11 študentov v upravno-tehničnih službah in pa 75 študentov zdravstvene nege.

Med študenti so se pojavile tudi govorice o lažnem beleženju študentskega dela in o krajah znotraj ustanove. Univerzitetni klinični center Maribor te navedbe navaja kot neutemeljene.

Priznavajo, da so se pojavili posamični primeri, pri katerih so prekinili sodelovanje in zadevo predali odgovornim osebam. 

Študentske plače v UKC Maribor danes niso višje od povprečja

Študentje, ki smo jih ustavili na ulici, vidijo delo v mariborski bolnišnici kot pozitivno stvar na poti do svoje končne izobrazbe.

»Nikoli nisem bila dejansko toliko aktivna tam, sem pa imela kolege, ki so. In mislim, da jim je bil to en tak dobri vir zaslužka, sploh za študente. Pa še mislim, da se marsikaj tam naučimo,« je povedala ena izmed mimoidočih.

»Študente je dobro aktivno vključevati, je pa tudi res, da so jih med 'korono' tudi več dobili, kot pa so jih imeli pred tem,« pa je v pogovoru povedal tudi študent.

Študentske plače v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor danes niso višje od povprečja, saj so za strežbo v Mariboru že skoraj povsod študentje plačani med osem in devet evrov na uro. 

V predkoronskem obdobju so študentje v mariborski bolnišnici zaslužili manj kot pet evrov na uro, v času epidemije pa se je urna postavka zvišala na 7,69 evra na uro oziroma na 8,88 evra na uro. Ti dve postavki sta ostali na istem nivoju, po navedbah Študentskega servisa Maribor.

Mnogi se raje odločajo za delo v Avstriji

Medicinska in zdravstvena fakulteta sicer z mariborsko bolnišnico sodelujeta predvsem v okviru študentske prakse in opravljanja kliničnih vaj, zato v dogovore o opravljanju običajnega študentskega dela nista vključeni. 

Podobno je tudi na zasebni fakulteti Alma Mater Europeaa.

»Nikoli nismo slišali, da bi katerikoli študent ne imel možnosti pristopa klinične prakse. Več, celo povečali smo in redno povečujemo,« pravi profesor Ludvik Toplak, predsednik Alma Mater Europaea.

Tako s klinično prakso kot študentskim delom zdravstvene ustanove sicer navezujejo stike s potencialnimi kadri. Številni zdravstveni delavci se namreč zaradi boljših plač marsikdaj raje odločijo za delo v sosednji Avstriji.

Komentarji (7)

Vlado Slamomlatov (ni preverjeno)

Dostikrat se izkaže, da od študenta ni nobenega haska. Med delom imajo nonstop telefon v roku in se zapravljajo čas na družbenih omrežjih. Če pa hočeš, da ti bo študent opravil neko delo, pa moraš toliko energije vložiti vanj, da isto prej opraviš že sam.

Haja (ni preverjeno)

Dostikrat pa študenti delajo namesto vas. Pa vi sedite na kavici ali pa imate telefon v rokah.

In reply to by Vlado Slamomlatov (ni preverjeno)

44 (ni preverjeno)

Čudno
Potem pa se vsi jamrajo da ni kadra...organizirajte se

SLO (ni preverjeno)

Le kdo sedaj v tej zgodbi laže? Kako ni dela, ko pa so zmeraj dolge čakalne vrste na vseh oddelkih?

Šumar (ni preverjeno)

Prideš tja pa čakaš kot tele...
Ker ti rečejo da je gužva...
3 leta ne delajo skoraj nič...
Zdaj pa odpuščajo študente ker nimajo dela...
Čakaš pa še vedno kot tele...
Na kavici pa čiku za bolnico na vedno najmanj 100 medicinskih delavcev...
Lažnjivci pa lenuhi so postali v zadnjih 3 letih...

Franc s Piramide

Fajn je, da študenti medicine nabirajo delovne izkušnje. Sploh, ko gre za zahtevne kirurške operacije. Že res, da lahko kakšen pacient podleže, a to je pač treba vzeti v račun.

Ležiš na operacijski mizi, pripravljen, da ti dajo narkozo, pa vidiš, da te bo operiral študent, ki na telefonu mrzlično išče napotke.

A ni lepo, pravzaprav ganljivo, ko se zaveš, da boš ravno ti tisti, ki boš omogočil študentu učenje in nabiranje praktičnih izkušenj.

Fischer (ni preverjeno)

Haha dobra!

In reply to by Franc s Piramide

Starejše novice