Slika je simbolična.
Vse glasnejše so govorice, da naj bi UKC Maribor zaradi finančnih težav odpustil večino svojih zaposlenih študentov. Prejeli smo pričevanje študentke, ki trdi, da so jim sprva znižali urno postavko, naslednji korak pa je zmanjševanje števila študentov.

Ni skrivnost, da je zdravstveni sistem na robu zloma, tudi zaradi kroničnega pomanjkanja zdravstvenega kadra.

V oči zato še posebej bode informacija, da naj bi Univerzitetni klinični center Maribor prekinil sodelovanje z večino študentov zdravstvenih smeri.

Kot je prvi poročal medij N1, naj bi mariborska bolnišnica prekinila sodelovanje z večino študentov zdravstvene nege. Najbolj naj bi bili na udaru bodoče medicinske sestre in zdravstveniki.

Študenti medicine, torej bodoči zdravniki, pa medtem zaradi krčenja obsega dela sami zapuščajo Univerzitetni klinični center Maribor in si služijo denar z drugim študentskim delom.

Tako se je tudi na uredništvo Mariborinfo obrnila študentka, ki trdi, da so jim v mariborski bolnišnici sprva znižali urno postavko, naslednji korak pri varčevalnih ukrepih bolnišnice, pa naj bi bilo zmanjšanje števila študentov.

Brez dela naj bi ostala večina študentov zdravstvene nege

Kot je za Mariborinfo razložila študentka, ki želi ostati neimenovana, so študenti v času epidemije koronavirusa v Univerzitetnem kliničnem centru delali praktično neomejeno število ur, lani pa so jim nato po njenih navedbah število ur omejili na 110 ur na mesec.

»Vse prav. No, v začetku letošnjega leta se je študentom, ki delajo z najbolj življenjsko ogroženimi ljudmi, v enotah intenzivnih terapij, znižala urna postavka. Medtem ko se za vsa študentska dela urna postavka zvišuje, se v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor ta znižuje,« razlaga študentka.

Kot pravi, pa je sodu izbilo dno dejstvo, da jih je vodstvo bolnišnice prejšnji teden pozvalo na sestanek, na katerem so jim razložili, da so primorani zreducirati število študentov. Razlog? Rdeče številke, v katerih se je znašel mariborski klinični center.

»Tako so se mogli študenti prvih letnikov in študenti magisterijev v roku štirih dni sprijazniti, da so ob službo, ki je marsikomu predstavljala vir preživetja. Študenti drugih letnikov ostajajo do konca meseca, študentov tretjih letnikov in absolventov pa ostaja 60 odstotkov,« razkriva študentka.

»In potem se čudijo pomanjkanju sester, ko pa že tekom študija z bodočim kadrom ravnajo kot s smetmi,« še razlaga študentka.

Tudi študenti priložnosti raje iščejo v sosednji Avstriji

Prihodnji zdravniki, študenti medicine, pa se soočajo s podobnimi težavami. Eden od študentov je tako za medij N1 povedal, da so bili nekateri odpuščeni, drugi pa so se odločili zapustiti Univerzitetni klinični center Maribor, saj je vodstvo začelo s krčenjem možnosti in količino dela.

»Kolektiv je bil dober, ampak sem zaradi krčenja obsega dela prisiljena delo poiskati drugod,« pa je za N1 razložila ena od študentk medicine.

Študentje ob tem opozarjajo, da takšni odnosi vodijo v izgubo kadra v Sloveniji in da študenti zdravstvenih smeri po končanem študiju raje poiščejo zaposlitev v tujini

Eden od študentov tako medicine meni, da bi lahko bolnišnice v prihodnosti bolj in učinkoviteje integrirale študente v bolnišnično okolje, kar bi omogočilo lažji prehod v zaposlitev po končanem študiju.

Brez odgovora na vprašanje, koliko študentov bo izgubilo delo

Za odgovore o trenutnem stanju ter navedbah smo se obrnili na Univerzitetni klinični center Maribor, kjer so informacije deloma zanikali in razložili, da sodelovanja z Medicinsko fakulteto, Fakulteto za zdravstvene vede in visokošolskim zavodom Alma Mater glede izobraževanja študentov ne prekinjajo

»Na področju študentskega dela, ki se je posebej razširilo v času covid krize, smo sprejeli določene omejitve in se bomo povrnili v stanje pred covid epidemijo. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor bomo v letu 2023, tako kot na drugih področjih, racionalizirali študentsko delo, kar pa ne pomeni, da ga ukinjamo,« so navedli v mariborski bolnišnici.

Ob tem so dodali, da se zavedajo, da je pomoč študentov dobrodošla in nujno potrebna na posameznih področjih. 

»Posledično na ta način tudi pridobivamo potencialni kader za kasnejšo zaposlitev z že pridobljenimi izkušnjami in poznavanjem naše ustanove,« razlagajo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Za Mariborinfo so še razložili, da je bilo letošnjega marca v mariborski bolnišnici aktivnih 38 študentov medicine ter 11 ostalih študentov v upravno-tehničnih službah, medtem ko je delo na področju zdravstvene nege preko študentske napotnice opravljalo 75 študentov.

S koliko študenti bo Univerzitetni klinični center Maribor prekinil sodelovanje in za katere študente gre oziroma katerih študijskih smeri, nam v mariborski bolnišnici niso odgovorili.

Komentarji (16)

sava (ni preverjeno)

To staro gardo nekam naterat. Samo denar jim gre po glavi.

pohorskisvizec (ni preverjeno)

z bodočim kadrom delajo kot s smetmi
Že zgodaj v rani maldosti je treba začeti jebat delavce
drugače se ta folk še lahko pokvari
in tudi nazaj kaj reče
Tega pa jaz ne dovolim
Popolnoma pravilno ravnajo v bolnici
da jebejo tisti folk brez poklica

In reply to by sava (ni preverjeno)

Kr nekdo (ni preverjeno)

Študentsko delo ni redna oblika dela. Najbolje da gredo štrajkat.

Mariborčan1970 (ni preverjeno)

najrajši nategujem medicinske sestre in brate

In reply to by Kr nekdo (ni preverjeno)

Pohorčan (ni preverjeno)

Če ni dela za medicinske sestre
bi pa lahko punce izvajale masaže
po raznih masažnihhhhhhhhhhh salonih
ki jih je polno v mestu

In reply to by Mariborčan1970 (ni preverjeno)

Jkm (ni preverjeno)

Vem samo da so imele vecjo urno postavko kot jo mam sama zaposlena z magisterijom.

Urška zabuhla (ni preverjeno)

potem je pa to nekaj
od pozadi
za ta denar pa moraš že nekaj storiti

In reply to by Jkm (ni preverjeno)

Haja (ni preverjeno)

Z magisterijom? 🤣🤣🤣🤣🤣

In reply to by Jkm (ni preverjeno)

Worker (ni preverjeno)

Le kdo je tebi pripopal mag. dipl. na čelo ob tako strahoviti polpismenosti, katero prikazuješ tukaj? Če je temu res tako, da je danes formalna izobrazba že tako pod dnom, da se nanj gleda samo še od spodaj navzgor, potem se ni čuditi, da ekspresno tonemo v brezno najglobjega dela oceana (Tihi ocean, Marijanski jarek, 10911 m pod gladino morja).

In reply to by Jkm (ni preverjeno)

Jkm (ni preverjeno)

Spoštovani gospod Marijanski jarek! Se opravičujem za mojo polpismenost, a kljub le tej, je dejstvo, da so imeli študentje programa zdravstvena nega višjo urno postavko kot diplomirana medicinska sestra ali sestra z "magisterijem" na negovalnem oddelku., Sem prepričana , da človek vašega kova razume tudi mojo polpismeno izpeljanko iz besede magisterij. Se pa zahvaljujem za kratko definicijo omenjenega jarka. Mogoče če mi še podate vaše cenieno mnenje kaj je po vaše pravilneje ali morda le vaša preferenca : Marijanski ali Marianski? Hvala in lep dan vam želim.

In reply to by Worker (ni preverjeno)

Worker (ni preverjeno)

Res sem pregrob! K' hudič! Mi je zelo žal za moje neotesano in pregrobo izrečeno mnenje in se vam za to opravičujem. Marijanski jarek pa je Wikipedijsko poslovenjen Mariana trench. Dosledno je torej pravilneje Marianski. L. p. W.

In reply to by Jkm (ni preverjeno)

Worker (ni preverjeno)

pa še to bi napisal
Res mi je žal
če se lahko opravičim v naturalijah
Veste rad ližem
in ni važno kakšna je

In reply to by Worker (ni preverjeno)

klimatolog (ni preverjeno)

Odkarr je direktor Crnac in njegov pomočnik Kovačec gre vse v nič ker Šabeder to podpira kako dolgo še

Urška zabuhla (ni preverjeno)

Še dolgo dolgo
mi plešemo
celi dan
i
noč

In reply to by klimatolog (ni preverjeno)

Šumar (ni preverjeno)

Ne samo da z bodočim kadrom počnejo kot z smetmi...
Tudi z pacienti ravnajo isto... Vsaj zadnja 3 leta...!

Bolnik (ni preverjeno)

Zadnjih nekaj let sem ogromno časa preživel v bolnišnici, ker imam raka na glasilkah in pljučnega raka, ter sem bil na operaciji ščitnice. Ne morem se z vami strinjati, da v bolnišnici s pacjenti ne ravnajo korektno, V tem času nimam pripombe na odnos zdravnikov kakor tudi ne na odnos oseb iz zdravstvene nege. Vsi zslužijo velike pohvale in ne grajanja. Menim, da govorice o neprofesionalnem odnosu širijo tisti, ki v bolnišnici niso bili. Še enkrat vse pohvale celotnemu zdravstvenemu osebju. Hvala vam na spoštlivem odnosu v težkih trenutkih.

In reply to by Šumar (ni preverjeno)

Starejše novice