Univerzitetni klinični center Maribor lani po prvi oceni z nekaj več kot 2,5 milijona evrov izgube.

Univerzitetni klinični center Maribor je v letu 2022 posloval z izgubo, kakšna bo ta, pa bo bolj jasno, ko bodo dokončno znani priznani prihodki zdravstvene zavarovalnice. Na seji sveta zavoda so se seznanili z oceno poslovanja, pri čemer jim je vodstvo predstavilo štiri različice.

Po najbolj verjetni se jim obeta dobrih 2,5 milijona evrov izgube.

Vodstvo bolnišnice za dokončno izdelavo letnega poročila še čaka na priznane prihodke od zdravstvene zavarovalnice ter na dokončno poknjižene odhodke, zato bo svet zavoda letno poročilo predvidoma obravnaval na seji 28. februarja, torej na dan, ko se izteče zakonski rok za oddajo.

Pripravili štiri različice

Po prvi varianti, ki so jo pripravili na podlagi podatkov po enajstih mesecih, bi izguba znašala 3,2 milijona evrov, po optimistični, a po mnenju vodstva zavoda najbolj verjetni varianti, naj bi ta bila visoka 2,7 milijona evrov, po pesimistični pa 4,9 milijona. Direktor UKC Maribor Anton Crnjac meni, da bo najverjetnejša številka še kakšnih 100.000 evrov nižja od najbolj realne variante.

Kot je ob tem poudaril, je za njih pomembno, da so kljub poslovno težkim razmeram zastavljeni program močno presegli, ob tem pa opozoril, da so že od uvedbe financiranja terciarne dejavnosti (terciar II) močno podfinancirani, ter pri tem omenil skoraj šest milijonov evrov.

Zato so pripravili še četrto varianto, ki bi po njihovem bila najbolj pravična, a je za zdaj zgolj hipotetična, saj je za leto 2022 ne morejo uresničiti. Če bi namreč v njej upoštevali že omenjeno podfinancianost ter prihodek, ki bi ga zavodi morali dodatno dobiti zaradi rasti cen energentov in visoke inflacije, bi lani beležili celo dobrih deset milijonov evrov presežka prihodkov nad odhodki.

»Pred letom in pol, ko smo začeli s stabilizacijo poslovanja, je bila izguba bistveno višja, že od poletja naprej pa se gibljemo nekaj pod tremi milijonov evrov. Zadnjega pol leta je tako bolnišnica finančno izredno stabilna, izguba je glede na naše prihodke zelo nizka, prav tako pa je pomembno, da nimamo likvidnostnih težav,« je dejal Crnjac.

Da so z oceno poslovanja glede na vse podražitve in prvo četrtletje lanskega leta, ko bolnišnica zaradi epidemioloških razmer ni mogla izvajati velikega dela programov, dokaj zadovoljni tudi člani sveta zavoda, je potrdil tudi predsednik Aleš Šabeder.

Kot je povedal, so opravili za skoraj deset milijonov evrov dodatnih programov iz naslova interventnega zakona, zato ocenjuje, da so vsi ukrepi in aktivnosti vodstva UKC Maribor pripeljali do sprejemljivega rezultata. »Bo pa seveda potrebnega še veliko dela, da pridemo do izravnanega rezultata, pri čemer bo potrebna tudi odprava določenih anomalij v zvezi s plačilom terciarne dejavnosti,« je dodal Šabeder.

Seznanili so se z možnostjo širitve

Ob tem so se svetniki danes seznanili še z možnostmi širitve UKC Maribor in medicinske fakultete, ki so za obe inštituciji v prihodnosti nujne zaradi prostorske stiske. Ker možnosti za širitev znotraj njihovega območja praktično ni, se ozirajo po nakupu dodatnih zemljišč v neposredni bližini.

Tako za fakulteto kot za UKC je najbolj zanimivo zemljišče v bližini Hoferja preko Titove ceste, kjer je omenjeni trgovec kot lastnik že izkazal pripravljenost po ugodni prodaji, del zemljišč pa bi zagotovili na območju, ki je trenutno v lasti ministrstva za obrambo, ki je že soglašalo s prenosom pravic na ministrstvo za zdravje.

»Zemljišča so zanimiva, pri čemer govorimo za projekte v naslednjih desetih ali petnajstih letih, ko bo nujna širitev bolnišnične dejavnosti za generacije, ki prihajajo« je dejal Crnjac.

Kot je dodal, bodo o natančnih načrtih razmišljali, ko bo tako daleč, v tej fazi pa je nujno zagotoviti zlasti nakup zemljišč.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lucky..... (nepreverjen)

Delat naj zacnejo kot se spodobi za tako ustanovo. Dajte se sprehodil po kirurski stolpnici. Recimo, uroloski oddelek ima dve nadstropji, 13 in 14, potem pa ugotovis, da v celem 13, dela samo ena pisarna, vse ostalo pa prazno..., a cakalne dobe na uroligiji pa katastrofa. Zapolnjen samo 14 stuk, tam pa jamrajo da so prezasedeni....ha ha ha..., seveda, ce delajo samo na 50% prostora. In tako stanje je po celi UKCMB... Saj nismo slepi.

Surfeiter (nepreverjen)

Bomo Mariborčani sedaj biivšemu direktorju UKC MB Vojku Flisu končno odrezali jajca? Brco v rit, kot županski kandidat, je dobil na volitvah ... si predstavljate doktorja, ki iz zlata davkoplačevalskega od države financiranega denarja, dela drek (beri: milijonsko izgubo), na mestu župana/direktorja/managerja občine?

SLO (nepreverjen)

Čimprej ukiniti dopolnilno zavarovanje. Ta znesek nameniti direktno v zdravstveno blagajno. Sedaj se z tem bogatijo zavarovalnice. Noro.

Marto (nepreverjen)

Pizda ej…. Nisem vedel da lahko iz -30M (2020) ko so prišli na +50M(2022) narediš -3M… kirba pa toti so se hujši kot pa poklicni kockar…

Starejše novice