Sprejem hudo bolnih v bolnišnico še narašča. Projekcije kažejo, da lahko štirinajst dni slovenske bolnišnice ta naval bolnikov s covidom zmorejo. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor v ponedeljek odpirajo tretjo covid intenzivno enoto.

»Povsem razumljivo je, da smo morali dodatno nabaviti ventilatorje. Naši zaposleni pravijo, da v tej ustanovi nikogar ne bomo pustili na hodniku umreti brez ventilatorja,« se je na očitke o domnevni netransparentni nabavi respiratorjev odzval direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Vojko Flis.  

Finance danes poročajo, da naj bi Univerzitetni klinični center Maribor dva nakupa izpeljal po netransparentnih postopkih, v državi pa naj bi bilo že vsaj 439 respiratorjev, pri čemer naj bi jih bilo trenutno zasedenih le 109.

Po besedah Flisa je mariborski klinični center v zadnji pošiljki iz državnih rezerv dobili štiri ventilatorje, ki so usposobljeni: »Ampak še vedno nam je za odpiranje nove intenzivne enote, ki bo imela kapaciteto 26, manjkalo 26 usposobljenih ventilatorjev za covid bolnike

A Flis dodaja, da je skupno številka naročila ventilatorjev, o katerih danes pišejo Finance, višja od številke 26, saj jih potrebujejo tudi za druge bolnike: »Ventilatorje naročamo zaradi tega, da nam ljudje ne bodo umirali v dihalnih stiskah. Ne pa zato, da bi višali njihovo število in jih imeli shranjene v skladišču.« Koliko ventilatorjev so skupno naročili, ni izdal.

Skrajna možnost je zaprosilo za pomoč sosednjih držav

»Oprema ni problem, čeprav smo morali poslušati, zakaj smo naročili dodatno število ventilatorjev. Zaradi tega ker število intenzivnih postelj skokovito narašča in mi smo morali sami naročati ventilatorje, ki pridejo zelo hitro,« še pojasnjuje.

Kot opozarja je jasno, da bo ozko grlo število intenzivnih postelj: »Problem bodo bolniki na intenzivnih posteljah in tiste, če bomo prišli v tako kritično situacijo, bi morebiti lahko pomagale zdraviti sosednje države

»Če bomo v Sloveniji prišli do točke, da bomo presegli število intenzivnih postelj, bomo zaprosili za pomoč sosednje države. To se nam zdi edino pošteno do bolnikov,« je dejal Flis in opozoril, da je slednje še na ravni pogovorov, odločitev pa bo morala sprejeti vlada. Pri tem upa, da evropska solidarnost vendarle obstaja.

Pomagale bi upokojene diplomirane medicinske sestre, a ne morejo

Še vedno opozarjajo na pomanjkanje ustrezno usposobljenega kadra: »V teku so velike reorganizacije, pomagajo nam študenti medicine vseh letnikov in študenti fakultete za zdravstvene nege, tam, kjer so potrebna zdravstvena znanja, kjer pa takšna znanja niso potrebna, si pomagamo tudi s prostovoljci ali študenti drugih usmeritev.« 

Pri tem so naleteli na številne 'neumne ovire', pravi direktor mariborskega kliničnega centra: »Zelo dober primer je ta, da so se nam javile diplomirane medicinske sestre, ki so se nedavno upokojile in so vešče, bi lahko delale v intenzivni enoti, ampak s tem, ko so se upokojile, niso več v licenci zbornice in jih ne moremo na preprost način zaposliti, ne glede na to, da gre za epidemijo.«

Dogovarjajo se tudi s civilno zaščito in prostovoljci Rdečega križa, ob tem pa opozarjajo na dodaten izpad osebja, ki bi se lahko zgodil zaradi šolanja od doma. 

Tudi na Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so testirali različne vrste hitrih testov in - kot so ugotovili - sta samo dve vrsti hitrih testov ustrezni, da lahko zelo natančno predvidijo, ali ima bolnik koronavirus.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
1989 (nepreverjen)

Pravi stajerc pusti zivljenje na stadionu.

božidar (nepreverjen)

pravi ŠTAJERC se zapije

In reply to by 1989 (nepreverjen)

JBT (nepreverjen)

Dr. Flis vso spoštovanje za pogum ,vendar to ne prinaša denarja. Vse najboljše za rojstni dan .

Auspuf (nepreverjen)

« Koliko ventilatorjev so skupno naročili, ni izdal. Tudi kdo je dobil posel ne želi povedati ! Posel je dobilo podjetje RAM2 katere lobist je bil Rajko Janša !

JBT (nepreverjen)

Tako lahko razumemo obisk Ivana v MB UKC .

In reply to by Auspuf (nepreverjen)

Starejše novice