V mariborskem kliničnem centru so simbolno prerezali trak ob otvoritvi novih požarnih dvigal v kirurški stolpnici. V poletnih mesecih naj bi začeli s selitvijo oddelka za pljučne bolezni, do jeseni pa naj bi postavili montažni objekt za covid bolnike.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so danes predali namenu novozgrajena požarna dvigala v stolpnici klinike za kirurgijo.

Z izgraditvijo dveh novih dvigal so bistveno zmanjšali čas, ki je potreben za evakuacijo v primeru požara.

Kot je povedal direktor mariborskega kliničnega centra Anton Crnjac, bo treba posodobiti tudi dvigala znotraj stolpnice. 

Nadgradnja oddelka za onkologijo še pred poletjem 

Ob tem so izpostavili tudi druge projekte, ki so v teku oziroma načrtovani. Trenutno je v teku priprava razpisa za izvajalca del za nadgradnjo oddelka za onkologijo. Dela nameravajo začeti še pred poletjem. 

V poletnih mesecih naj bi začeli s selitvijo oddelka za pljučne bolezni. »Ko izpraznimo pljučni oddelek se začne z obnovo stavbe pljučnega oddelka in izgradnjo negovalne bolnišnice,« je pojasnil direktor. 

Do jeseni postavitev montažnega objekta za bolnike s covidom

Crnjac je ob tem napovedal postavitev montažnega objekta za bolnike s covidom. »To bo kontejnerska bolnišnica za okoli 35 bolnikov,« je pojasnil.

Ta ne bo le začasna rešitev, ampak tudi rešitev za selitev oddelkov, ki bodo v izgradnji. 

Postavitev montažnega objekta je načrtovana zelenici pri kliniki za ginekologijo.

Ta kontejnerska bolnišnica naj bi bila postavljena nekje septembra, oktobra. Kot pravi Crnjac, je časovno zelo napeto, saj se jim mudi zaradi covida. 

Pri tem računajo na pomoč države: »Mi si kot pomemben covid center želimo pomoči pri financiranju s strani države, neki načelni dogovori so sklenjeni, stvari pa moramo še doreči.«

Spomnimo … Podoben montažni objekt je načrtoval že prejšnji direktor Vojko Flis. Objekt so želeli uporabiti za zdravljenje bolnikov s covidom-19, kasneje pa za delovanje oddelka za infekcijske bolezni in vročična stanja, a se je zapletlo pri pridobivanju gradbenega ter okoljskega dovoljenja.

»Tisti projekt ni uspel zaradi nekih ne dovolj izdelanih načrtov tudi pridobivanja gradbenega dovoljenja in podobno,« je povedal Crnjac. 

Kot pravi, se zavedajo pomembnosti tovrstnega objekta, »kajti z vsakim covidnim bolnikom posegamo v naš hospitalni del bolnišnice. Ljubljana ima to prednost, da je infekcijska klinika ločena od kliničnega centra.«

Ob morebitnem novem valu epidemije 70 do 80 postelj za covid bolnike

Crnjac računa, da bi s kontejnersko bolnišnico in prostori, ki jih uporabljajo na oddelku za psihiatrijo, lahko ob morebitnem novem valu epidemije zagotovili 70 do 80 postelj za bolnike s covidom. 

»Prednost tega sistema je, da obravnava covidnih bolnikov ostane kakovostna kot do sedaj, ni pa okrnjeno delo na kliničnih oddelkih,« je še povedal direktor. 

Lahko menjava vlade ogrozi načrtovane projekte? Crnjac tudi od bodoče vlade pričakuje tesno sodelovanje s kliničnim centrom v Mariboru: »Govorimo o dobrobiti prebivalcev Maribora in nenazadnje severovzhodne Slovenije. Pričakujemo dober dialog tudi z novo vlado.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice