V mariborskem UKC se poslužujejo prečiščevanja čakalnih seznamov, da bi skrajšali čakalne vrste.

V UKC Maribor so se odločili, da bodo usklajevali podatke o čakajočih na preglede ali posege med svojim in nacionalnim podatkovnim sistemom ter vzporedno prečiščevali čakalne sezname, saj se je izkazalo, da ti ne odražajo realnega stanja. Do danes jim je zaradi vsega tega delno že uspelo skrajšati čakalne vrste.

Seznami niso realne številke

»Vidimo, da so na čakalnih seznamih tudi ljudje, ki posega dejansko ne potrebujejo. Upamo, da bo to pripeljalo do realnih številk, ki bodo najbrž pokazale, da ni toliko čakajočih, kot se nam zdi,« je za STA na včerajšnji seji sveta zavoda povedal direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, Vojko Flis.

Povečano število napotitev

 V obdobju od januarja do septembra letos pa se je v primerjavi z enakim obdobjem lani, močno povečalo število napotitev na določene storitve. Največ prvih novih napotitev je na ortopedski pregled, kjer je za skoraj 50 odstotkov večji priliv kot lani. Sledi nevrokiruški pregled, ki ima 42 odstotkov več napotitev kot lani. 

Oddelkoma za ortopedijo in nevrokirurgijo pa je ministrstvo za zdravje že odobrilo dodatni operativni program, ki se je začel izvajati v oktobru. Vodstvo ocenjuje, da se bodo tudi tu sedaj vrste zmanjšale.

Prenova računalniškega sistema za sledljivost vpogledov

Člani sveta zavoda so se na včerajšnji seji seznanili tudi z izsledki izrednega notranjega nadzora na področju varstva zasebnosti in osebnih podatkov, ki so potrdili sum nepooblaščenih vpogledov v osebne podatke bolnikov. Razprave na to temo niso imeli, Flis pa je opozoril, da bo potrebna temeljita prenova računalniškega sistema, če želijo zagotoviti ustrezno sledljivost vpogledov.

Sedem nedovoljenih vpogledov v kartoteke

Omenjen nadzor je pokazal, da je sedem ljudi nedovoljeno vpogledalo v osebne podatke ene od bolnic, ne pa tudi v njeno medicinsko dokumentacijo, kot so poročali mediji. Vpleteni so prejeli opozorila pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, poroča STA.

Zapolseni bodo vračali denar

Skupno 146 zaposlenih v UKC Maribor pa bo moralo zaradi napačnega evidentiranja in obračunavanja dela preko polnega delovnega časa in nadur vračati denar. Do tega sklepa pa je vodstvo zavoda prišlo po lani opravljenem inšpekcijskem nadzoru.

Zaposleni različno obravnavani

Svet zavoda je včeraj ponovno razpravljal tudi o izvajanju in obračunavanju zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva v UKC Maribor. Nekateri zaposleni se namreč pritožujejo, da so različno obravnavani. Uprava poudarja, da so razlike tudi v zahtevnosti in obremenjenosti dela in da je glede na zdajšnjo zakonodajo trenutna ureditev dopustna. Ker vsaka bolnišnica po svoje rešuje to zadevo, pozivajo državo, naj zadevo poenoti in za to tudi priskrbi finančno kritje. Sprememba plačila vseh ur dežurstva v nadure bi v UKC Maribor letno povečala stroške dela za približno 1,7 milijona evrov, dodajajo na STA.

Poleg tega se je svet zavoda še seznanil s kriteriji za sistemizacijo novih in spremenjenih delovnih mest ter dal soglasje k novi sistemizaciji delovnih mest na oddelku za onkologijo, kjer zaradi dodatnih zaposlenih in večjega priliva bolnikov prehajajo z enoizmenskega v dvoizmensko delo. »Tu imamo res vrhunsko ekipo mladih strokovnjakov, ki dela zelo dobro, « je dejal Flis.

Selitev pljučnega oddelka

Dotaknili so se tudi selitve pljučnega oddelka, ki kljub manjšemu zamiku zaradi »administrativnih težav« gre naprej, in načrtovane nabave analitične platforme za biokemijo, ki jo bodo nabavili prek reagentov. »Plačujemo reagente in z reagenti pride stroj. Cena je 3,5 milijona evrov, kar pomeni, da smo dosegli dvakrat nižjo ceno, kot je bila pred tem izračunana, « je še povedal Flis.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice