Ministrstvo za zdravje je v začetku avgusta v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zahtevalo uvedbo izrednega notranjega nadzora varstva osebnih podatkov, s čimer so preiskovali domnevne nepravilnosti pri vpogledu v zdravstveno dokumentacijo bolnikov.

V UKC Maribor zatrjujejo, da so izredni notranji nadzor na področju varstva zasebnosti in varstva osebnih podatkov, vključno s presojo ustreznosti pravic, pooblastil in sistema varovanja podatkov v informacijskih sistemih, na ministrstvu za zdravje naložili vsem javnim zdravstvenim zavodom.  

Nadzor naj bi bil po poročanju Večera sicer povezan s primerom pred časom napadene sodnice Daniele Ružič. Po poročanju časnika Večer, naj bi posebna komisija preverjala (ne)upravičene vpoglede zdravstvenih in nezdravstvenih delavcev v zdravstveno dokumentacijo napadene mariborske sodnice, ki se je po za zdaj še nerazjasnjenem junijskem napadu ob prihodu domov zdravila v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Po zaključenem izrednem notranjem nadzoru varstva osebnih podatkov UKC Maribor ugotavlja, da je štiričlanska komisija v delu nadzora, v katerem so preverjali upravičenost vpogledov v osebne podatke in medicinsko dokumentacijo pacienta tekom hospitalizacije, ugotovila sum nepooblaščenih vpogledov v osebne podatke.

»Od tega sum sedmih nedovoljenih vpogledov v osebne podatke: ime, priimek, naslov, datum rojstva, EMŠO, ne pa v medicinsko dokumentacijo, ter petih opuščenih dolžnih skrbstev za geslo, kar je lahko vodilo v nepooblaščen vpogled v osebni podatek, ne pa v medicinsko dokumentacijo,« zatrjujejo na UKC Maribor.

Zoper te zaposlene so začeli postopke izdaje opozoril v postopku redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga. »Zaposleni so se dolžni udeležiti predavanj s področja varstva osebnih podatkov,« še dodajajo.

»V namene ozaveščanja zaposlenih o pomembnosti varstva osebnih podatkov in v izogib nadaljnjim kršitvam so redno v teku izobraževanja za zaposlene, v mesecu oktobru se bo izvedel tudi napovedan in nenapovedan nadzor nad varstvom osebnih podatkov na nekaterih oddelkih,« pravijo.

O teh ugotovitvah so obvestili »pacienta«, pravijo, pristojno zastopnico pacientovih pravic, prav tako bodo obvestili informacijskega pooblaščenci: »Na podlagi dopisa Ministrstva za zdravje, smo obvestili tudi ministrstvo za zdravje in svet zavoda.«

Komisija, ki so jo imenovali v UKC Maribor, naj bi preverjala kar 249 strani oziroma več kot 5000 vpogledov v njene izvide. Ugotavljali naj bi, ali so zdravstveni delavci in sodelavci sodelovali pri zdravljenju pacientke oziroma ali so nezdravstveni delavci upravičeno vpogledovali v kartoteko. Po pisanju časnika Večer naj bi preverjali obdobje enega tedna po hospitalizaciji bolnice.

Na ministrstvu za zdravje so sicer zatrdili, da konkretnega internega notranjega nadzora niso zahtevali, da pa so že marca vsem javnim zdravstvenim zavodom zaradi zaznanih kršitev na področju nepooblaščenih vpogledov zdravstvenih delavcev v zdravstveno dokumentacijo bolnikov poslali poziv, da v najkrajšem možnem času pristopijo k izvedbi izrednih notranjih nadzorov.

Primer mariborske okrajne sodnice je junija dvignil ogromno prahu, a za zdaj ostaja neraziskan. Policija je sicer ovadila njenega partnerja, a ga je sodnica pozneje v izjavi za javnost, ki jo je STA posredovala preko svoje hčere, vzela v bran in ovadila neznanega storilca.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice