Vir: Facebook profil Tyra Barada
Mariborska univerza vztraja, da ne more podlegati pritiskom glede vpisa.

Po plazu kritik v javnosti zaradi neuspešnega vpisa športnice Tyre Barada na mariborsko pedagoško fakulteto s tamkajšnje univerze sporočajo, da ne morejo podlegati takšnim pritiskom.

»Kot rektor univerze v vodenje vpisnega postopka ne morem in ne smem posegati, saj za to ne obstajajo pravne podlage,« je poudaril rektor Zdravko Kačič.

Ne bodo podlegli pritiskom

Kritik je univerza deležna, ker se svetovna prvakinja v tekvondoju Tyra Barada ni mogla vpisati na študijski program športno treniranje na mariborski pedagoški fakulteti. Pogoj za vpis je opravljen test gibalnih sposobnosti, ki se ga športnica ni mogla udeležiti, ker je bila v času razpisanih terminov na svetovnem prvenstvu in evropskih igrah.

Številni, tudi iz vrst politike, so univerzi zaradi tega očitali birokratsko rigidnost. Rektor Kačič pa vztraja, da ne bodo podlegli pritiskom »z namenom izsiliti diskriminatorno in nezakonito ravnanje v individualnem postopku«.

V sporočilu za javnost je pojasnil, da splošna matura in vpis na univerzo sodita med najbolj občutljiva postopka v procesu izobraževanja, zato je zelo pomembno, da potekata na transparenten in jasno določen način.

Pravila vpisa določena na državni ravni

Poudaril je, da so pravila o izvedbi vpisa v visokem šolstvu določena na državni ravni.

»Razpis za vpis ne predvideva, da bi bil lahko katerikoli kandidat zaradi svojega statusa ali kakršnihkoli drugih okoliščin oproščen preizkusa posebnih nadarjenosti, če je uspešno opravljen preizkus pogoj za vpis v izbran študijski program,« je navedel.

Niso prijeli nobene vloge kandidata

Preizkus na pedagoški fakulteti je v prvem prijavnem roku potekal 30. junija in v drugem prijavnem roku 8. septembra. Oba datuma sta bila znana februarja.

»V primeru upravičene zadržanosti v času razpisanega termina preizkusa posebnih nadarjenosti imajo kandidati za študij tako dovolj časa za vložitev ustrezne prošnje s priloženimi ustreznimi dokazili za morebitno uskladitev datumov preizkusov v posameznem prijavnem roku,« je zapisal rektor.

Po njegovih navedbah ne v prvem ne v drugem prijavnem roku niso prejeli nobene vloge kandidata s prošnjo za uskladitev termina preizkusa.

Pritiski neprimerni in nedopustni

Pritiski, ki jih je univerza deležna v zadnjih 14 dneh, so po ocenah rektorja neprimerni in nedopustni.

»Prav tako je označevanje zavezanosti doslednemu spoštovanju pravil vpisnega postopka in upoštevanja besedila razpisa za vpis za birokratsko togost in kompliciranje neprimerno in nevarno, saj je lahko s takšno paradigmo zelo hitro vsak pravni postopek ožigosan kot birokratska togost, v kolikor rezultat ni v skladu z interesi posameznika ali interesne skupine,« je zapisal.

Oglasil se je tudi oče Tyre

Oče športnice Tomaž Barada je za Radio Maribor povedal, da so pred datumom preizkusa poslali na fakulteto opravičilo s pojasnilom, da Tyra na ta datum tekmuje na evropskih igrah.

Od tam je prejel odgovor, da se preizkusa mora udeležiti in da bo razpisan še en rok. A tudi v času drugega roka je imela tekmovanje, kjer je za Slovenijo osvojila zlato. 

»Imajo razpisana samo dva roka, tretji ni bil naveden, medtem ko fakulteta za šport v Ljubljani ta tretji rok ima. Najbolj pa je me prizadelo, ker vsa vpisna mesta sploh niso zasedena,« je še povedal Barada.

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
RP (ni preverjeno)

barada je prizadet.

. (ni preverjeno)

Kdotetoje?

In reply to by RP (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

Ti staruhli na univerzi se sedaj pumpajo. V penzijo čimprej, če že ne opazite, da ste smešni.

Tito (ni preverjeno)

A si ti vedno tak fuknjeni
Ali samo 365 dni v letu

In reply to by SLO (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

Kmetek v hlevu te čakajo opravila.

In reply to by Tito (ni preverjeno)

BULDOG MALJEVAC (ni preverjeno)

Kreteni se sedaj držijo nekih pravil kot pijan plota. Kako jih samo ni sram, glede na to, da jim gre izključno za zadovoljevanje svojega egota.

Politik (ni preverjeno)

Če ji je tekmovanje več vredno ,kot življenska pomebna šola,je kazen pravična.Tekmovanj bo dovolj ,vpisi pa so omejeni.Sicer pa ti tekmovanje ni bilo nekaj .

Rola (ni preverjeno)

Ti si sigurno neki šaljivec pa se hecaš ne? Če se ne pa se zamisli. Enim je logično razmišljanje misija nemogoče.

In reply to by Politik (ni preverjeno)

Politik (ni preverjeno)

Ne se hecat, doma imamo obešenih za dve kili medalj"vem o čem govorim.Šola je na prvem mestu.Ni to šport z čemer lahko živiš.No razen če boš živel na starševskih plečih.

In reply to by Rola (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Kakšne medalje pa imaš ti? Z gasilskega tekmovanja?

In reply to by Politik (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Izpustila bi naj pomembno tekmovanje zaradi vpisa na fakulteto. To si lahko zamislijo samo leseno glavi šolski birokrati.

In reply to by Politik (ni preverjeno)

marko horvat (ni preverjeno)

Saj če bi se pupa igrala z medicinsko fakulteto v lj, ali pravno fakulteto v lj...nihče ne bi niti pisnil. seveda pa sedaj glavni uličar ata Barada dela vik in krik. Dragi moji...za vse so enaka pravila.

stop cenzuri (ni preverjeno)

Mafija reketira visoko šolstvo RS!

pohorskisvizec

Isti vatli za vse.Pa kaj hoče Barada ?

sava (ni preverjeno)

Ti si pravi vatl.

In reply to by pohorskisvizec

Tezno1 (ni preverjeno)

Barada je vajen, da ima vedno posebne ugodnosti... kot npr. da ga policija ne dira ko opravlja ulicne posle.

Simon alfa (ni preverjeno)

Pravila so za vse enaka al je to sin od hinkota oz Gaberja al pa je to hčerka od tomazeka.

Surfeiter (ni preverjeno)

Sem že napisal pa ni več ...
... tata svetovni prvak ...
... mama svetovna prvakinja ...
... sedaj še ti ...
... pa kakšen je to šport? ...
... fukozagorski? ...

Partizan1 (ni preverjeno)

Eden Zagorec ti je fajn radiral tvojo, da si tak sovražen do njih.

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Tito (ni preverjeno)

Zakoni veljajo za vse
Tudi Silvester Drevenšek ni bil vpisan

miša pušenjak (ni preverjeno)

meni je grozljivo in nepoumiljivo, da imamo tako toge, neprilagodlkjive znanstvenike, rpedvsem pa znanstvenike brez zdrave kmečke pameti. Katastrofa. Naj jih bo vse skuapj pošteno sram

Pohorčan (ni preverjeno)

Ke te tou??? Ke bi rad tote Barada, Javoršek bi ga nabija ko kantlo za nabijanje, ko staro kuzlo. Ljubo je za totega štupla Amerika.

Pohorčan (ni preverjeno)

Barada leko bi potuko malo nosatega nosonjo pa Jojo svinjskoglavoga.

Torro (ni preverjeno)

Pravilno. Pač ji je šport pred Univerzo,sedaj pa jočejo. Sedaj izjema,vedno izjema. Ne bo edina,ki bo leto izgubila. Pritiski na Univerzo so hinavski,saj se le dosledno držijo pravil. Povsod bi moralo biti tako,če si želimo tako opevan RED.

BorninMB (ni preverjeno)

Kakorkoli obračamo...Barada gor ali dol. Če se bi deklina pisala Golob, Pirc-Musar ali Klakočar bi bila že vpisana....pomembno je iz katerega političnega legla prihajaš...."pritiski" na fakulteto in "enakost za vse" so samo predstava za butasto ljudstvo.

pravični_prleš… (ni preverjeno)

.. ulični pretepači, kot npr. Barada, delujejo v interesu politike, služijo za orodje in so izvajalci, resnični naročniki pretepov, ustrahovanj in groženj ostajajo neznani. Tudi tokrat gre v to smer. Če mlada pretepačica ne bo sprejeta, bo pač kdo iz fakultete fasal batine. Storilec in naročnik neznana.

Franz 31 (ni preverjeno)

Skoda, da nimamo takega reda na vseh področjih. Pravila so bila znana v naprej in če jih ni sprejela, bo nosila posledice sama. Verjetno so se ji pa tako zamerili, da naslednje leto gotovo ne bo hotela na njihovo fakulteto. Ata pred leti pravnomočno obsojeni ulični pretepač pa naj bo raje tiho.

doktorpsihiater (ni preverjeno)

Prvakinja v kick boksu... to je po tej verziji, v kateri so bili pred leti v Mb od 12ih mariborskih uličarjev 11 svetovni prvaki. hahaha
Barada, ... olimpijado nisi niti na TV videl, ker je tam uradna olimpijska verzija.

orožnik (ni preverjeno)

"Ker ni opravila testa gibljivosti", pa svetovna prvakinja v borilni veščini, prasci, fakultetno izobraženi, ste izgubili stik z realnostjo, ali vas je golobova svoboda že čisto zmešala, kot RTVejevce......

bull61 (ni preverjeno)

Deklica bi spomladi naslovila vlogo na komisijo za študijske zadeve na UM in bi ji odobrili izredni termin. Tako pa izsiljuje, ko je zamudila z oddajo vloge. Pravila so za vse enaka!

Baradada (ni preverjeno)

Bravo Univerza v Mariboru! Bravo!👏🏻👏🏻👏🏻

. (ni preverjeno)

Kam bipa prišli če ne bi bilo reda za vse enako. Vojsko je barada prešprico lapež, za druge je pa bil red. Ne bo šlo preko reda, sori gajs.

ovi (ni preverjeno)

b.-k. - ste vse povedali-ne, Tezno ?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice