Država je za skoraj 1,7 milijona evrov postala lastnica stavbe nekdanje Probanke. Konec januarja se je v stavbo že preselil urad za demografijo, do konca naslednjega leta naj bi se tja selila tudi Upravna enota Maribor.

Republika Slovenija je postala nova lastnica poslovno-trgovske stavbe nekdanje Probanke na Trgu Leona Štuklja v središču Maribora. 

Vlada je na redni seji 13. januarja letos odločila, da Družba za upravljanje terjatev bank posameznih delov poslovne stavbe na Trgu Leona Štuklja 12 v Mariboru ne proda na trgu, ampak jih prenese v last Republike Slovenije po ocenjeni tržni vrednosti pod posebnimi pogoji v višini 1.695.187 evrov.

Stavba je dolgo neuspešno iskala lastnika

Spomnimo … Družba za upravljanje terjatev bank je pri izvajanju ukrepov za krepitev stabilnosti bank postala lastnica posameznih delov poslovne stavbe. Postopek prodaje omenjene poslovne stavbe je začela leta 2016, vendar do njene prodaje ni prišlo. 

Stavba se je dolgo neuspešno prodajala, nazadnje po ceni 6,5 milijona evrov. 

Družba za upravljanje terjatev bank je zato decembra 2021 predlagala odplačni prenos lastninske pravice na tem premoženju na Republiko Slovenijo. Formalnosti glede vpisa in prenosa objekta v last Republike Slovenije in upravljanje ministrstva za javno upravo še potekajo.

Dom v stavbi že našel urad za demografijo

Z zadnjim dnem januarja se je v stavbo iz Ljubljane že preselil urad za demografijo, ki ga od sredine oktobra kot vršilec dolžnosti vodi Mariborčan Danilo Lončarič.

Ustanovitev urada za demografijo je bila ena od zavez podanih v koalicijski pogodbi. Že ob ustanavljanju omenjenega urada se je obljubljalo, da bo imel ta prostore v Mariboru. 

Selitev v Maribor naj bi bil tudi simboličen začetek decentralizacije državne uprave.

Uradu za demografijo se bo pridružila Upravna enota Maribor

Predvidoma do konca leta 2023 bo vse svoje službe in urade v nekdanji Probanki združila tudi Upravna enota Maribor. Ta sedaj gostuje v občinski stavbi v Ulici heroja Staneta 1.

»S tem bo Upravna enota Maribor v celoti organizacijsko in logistično združena na eni lokaciji, kar bo dvosmerna poenostavitev in doprinos tako za uporabnike, kot za zaposlene na upravni enoti,« so za Mariborinfo povedali na ministrstvu za javno upravo. Občani bodo tako lahko vse storitve, ki jih nudi upravna enota, opravili na enem mestu

Na Upravni enoti Maribor dodajajo, da bodo s selitvijo pridobili sodobnejše in večje prostore. »Uporabnikom prijaznejši prostori, ne bo več tako izrazite prostorske stiske,« je pojasnil vršilec dolžnosti načelnika Robert Pungerl

Prostori potrebni prenove, pred selitvijo bodo sanirali vlago 

Objekt, ki obsega bruto površino okoli 7000 kvadratnih metrov, je treba obnoviti in ustrezno prilagoditi delovnim potrebam novega uporabnika. 

»Pred selitvijo je potrebna prenova in sanacija vlage v kletnih prostorih, kjer bi naj bil arhiv,« je povedal Pungerl. 

Ministrstvo za javno upravo bo v letošnjem letu pridobilo ustrezno projektno dokumentacijo, dovoljenja in soglasja ter izvedlo postopek izbire izvajalca obnovitvenih del. 

Selitve bo vesela tudi mariborska občina

Selitev Upravne enote Maribor iz občinske stavbe bo omogočila centralizacijo občinskih služb na eni lokaciji in vseh upravnih storitev na drugi lokaciji. Trenutno ima zaradi prostorske stiske občina del služb in uradov namreč razpršen po mestu.

»Vesela bo tudi Mestna občina Maribor, ki je lastnica sedanjih prostorov, da jih bo dobila nazaj v posest,« je povedal Pungerl. 

Na ministrstvu dodajo, da gre za eno od možnosti, dokončna odločitev pa še ni bila sprejeta, ker je treba racionalizirati nastanitev vseh organov državne uprave v Mariboru.

Mestna občina Maribor je v času župana Andreja Fištravca v stavbo nekdanje Probanke sicer želela umestiti Mariborsko knjižnico. Mestni svetniki potrdili pobudo, da se stavba prenese v lastništvo mariborske občine, a do tega ni prišlo. 

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Za javnost in bedake cena 6,5 mio €, potem pa 1,7 mio. ... pa to bi še jaz kupil, bi v izložbo dal Pohorskega svizca ...

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Dobra novica je da se bo vse lahko uredilo na enem mestu. Težava je v pomanjkanju parkirnih mest. Boljša rešitev bi bila lokacija izven centra mesta, ki bi imela večje parkirišče.

Omg (nepreverjen)

Ma nemoj pomanjkanje parkirišč a se strinjaš da se vse preoblikuje v peš cone.

In reply to by Mariborcan1970 (nepreverjen)

Starejše novice